Ce alimente nu sunt indicate gravidelor
Alimentaţia din timpul celor 9 luni de viaţă intrauterină este foarte importantă pentru bebe. Există o serie de alimente pe care viitoarea mamă trebuie să le evite, pentru că-i fac rău nu doar ei, ci mai ales fătului.
În schimb, amândoi au nevoie de proteine (lapte, iaurt, carne de pui sau peşte), grăsimi mononesaturate (nuci, seminţe), vitamine, în special B9 (acid folic) şi minerale ca fierul şi calciul. Se pot procura uşor din fructe şi legume dacă sunt consumate între 2 şi 4 porţii pe zi din fiecare. În sarcină, nu este nevoie să mănânci pentru doi, aşa cum se spune în popor, ci să te hrăneşti mai sănătos. La ce să fii atentă Proteinele sunt necesare în sarcină, întrucât dau energie mamei şi asigură dezvoltarea creierului şi a musculaturii copilului. Totuşi, e nevoie de o atenţie sporită privind alimentele bogate în proteine.
Medicul ginecolog Dumitru Gafiţanu afirmă: „Fructele de mare trebuie evitate din cauza riscului de toxoplasmoză, iar afumăturile pot fi contaminate cu listeria, un microb care, prin trecerea placentei, poate afecta fătul.
Pateul din carne insuficient preparată termic poate transmite infecţii cu salmonella sau Listeria, care influenţează în mod negativ dezvoltarea fătului“. Mai mult, pot transmite infecţia cu Listeria ouăle crude sau care n-au fost gătite îndeajuns, alături de brânzeturile moi, precum feta ori cele cu mucegai, care conţin lapte nepasteurizat.
Consumul de peşte în sarcină ar fi bine să fie mai mare decât de obicei datorită faptului că sunt sursă de acizi graşi, esenţiali pentru dezvoltarea cerebrală a copilului.
Cum aceşti acizi nu sunt produşi în mod normal de organism, trebuie procuraţi prin intermediul dietei mamei. „Acizii graşi Omega-3 reduc riscul de naştere prematură, dar scad şansele de a face astm sau alergii după naştere“, indică medicul Gafiţanu. Atenţie, însă, la tipul de peşte ales!
Cel afumat sau refrigerat poate cauza infecţie cu Listeria, iar cel de dimensiuni mari (rechin, peşte spadă, macrou rege), mâncând peşti mai mici, are o durată de viaţă mai mare şi acumulează în mod repetat cantităţi mari de mercur. Substanţa, odată ajunsă la făt, îi afectează dezvoltarea neurocerebrală. Sunt recomandaţi peştii mai mici, somon, păstrăv, sardine.
Consumate în primul trimestru de sarcină, cofeina şi ceaiul negru accelerează ritmul cardiac al fătului, provoacă palpitaţii şi hipertensiune mamei. În completare, medicul Gafiţanu avertizează: „Cafeina în cantităţi de peste 20 mg pe zi în trimestrul I de sarcină poate creşte riscul de avort spontan.
De aceea, este recomandabil consumul cu ponderaţie, cu atât mai mult cu cât cafeina este un diuretic semnificativ, care poate conduce la eliminarea de apă şi calciu“.
Nici ceaiul verde n-ar trebui să se găsească în dieta unei gravide, pentru că duce la o absorbţie deficitară de acid folic. Cu atât mai mult trebuie evitat alcoolul care, indiferent de cantitate sau de tip, poate duce la apariţia unor anomalii în dezvoltarea fătului.
...ananasul favorizează avortul în trimestrul I de sarcină? El conţine o enzimă denumită bromelaină care are un efect de înmuiere a colului uterin. Totuşi, acest risc e present dacă se consumă 7 fructe pe zi.
...rozmarinul şi uleiul de rozmarin în cantităţi mari pot să provoace contracţii uterine? Cantitatea în care este folosit pentru uz culinar n-are efecte adverse, dar nu se recomandă sub formă de ulei.
...preparatele de tip fast-food au un nivel ridicat de sare, grăsimi, aditivi. Este nevoie de 300 de calorii în plus pe zi, faţă de necesarul obişnuit (2.000-2.500), dar procurate din surse sănătoase.
Uleiul extras din seminţele de in conţine un acid gras esenţial denumit acid alfa linoleic. Acesta are un rol important atât în dezvoltarea globală a fătului, cât şi în dezvoltarea sa cerebrală.
Cu toate acestea, există un studiu care indică faptul că uleiul de seminţe de in consumat în sarcină în trimestrele 2 şi 3 creşte riscul de naştere prematură. În acest context, este recomandat consumul de seminţe integrale sau de vegetale care conţin acizi graşi esenţiali în cantităţi mai mici.