Când este nevoie de declanşarea travaliului
Dacă ai depăşit termenul
Naşterea la termen are loc între săptămânile 37 şi 42 de sarcină. Dacă ai depăşit acest termen, medicul îţi poate propune inducerea travaliului.
Sarcina postmatură creşte riscul morţii fătului, dar, dacă eşti sub atenta observaţie a unui medic, totul este sub control.
El va decide dacă este nevoie să-ţi declanşeze travaliul şi ce metodă este mai potrivită pentru tine.
Nu te nelinişti, studiile arătă că, în 4 sarcini din 10, este nevoie de această procedură şi, de obicei, totul iese bine.
Alte cazuri când trebuie să se intervină
Naşterea mai trebuie declanşată în cazul în care gravida nu poate duce sarcina la termen din cauza problemelor medicale, cum ar fi hipertensiune arterială, diabetul sau hemoragii în apropierea termenului naşterii.
Mai este nevoie de această procedură atunci când fătul s-a dezvoltat prea mult şi pune în pericol sănătatea mamei. Acest lucru se întâmplă mai ales când este vorba de o sarcină multiplă.
Metode de declanşare a sarcinii
- Utilizarea gelului cu prostagladină, care este introdus în vagin. Prostagladina este o substanţă secretată şi în mod natural de corp, care stimulează contracţiile uterului şi poate declanşa travaliul. Totuşi, acest gel poate creşte riscul de febră, diaree şi hemoragie după naştere.
- Ruperea apei este o metodă mai puţin riscantă, dar cam inconfortabilă. Medicul dilată cervixul cu ajutorul unui instrument medical.
Când această procedură nu este sufiecientă, se administrează intravenoas un medicament sintetic hormonal. Acesta conţine oxitocină, substanţă care face uterul să se contracte. În acest caz există totuşi riscul ca travaliul să nu progreseze şi atunci trebuie să se facă cezariană.