Când este indicată amniocenteza

1 2 jpg jpeg

Amniocenteza este o metod─â de investiga┼úie complex─â, folosit─â pentru detectarea unor boli ereditare, a malforma┼úiilor congenitale sau anomaliilor cromozomiale la copilul nen─âscut. Ea const─â ├«n prelevarea de lichid din sacul amniotic ┼či examinarea celulelor fetale. De┼či poate stabili prezen┼úa anumitor boli cu o acurate┼úe de 99%, amniocenteza nu este recomandat─â oric─ârei femei gravide. Motivul? Riscul de pierdere a sarcinii sau de alte complica┼úii. C├ónd se efectueaz─â Ast─âzi, amniocenteza este o metod─â standard ├«n obstetric─â. Timpul optim pentru o amniocentez─â este dup─â a 15-a s─âpt─âm├ón─â de sarcin─â. Teoretic, ar fi posibil─â ├«nc─â din s─âpt─âm├óna a unsprezecea, dar, din cauza riscului mare de na┼čtere prematur─â, este foarte rar efectuat─â ├«n acest stadiu incipient al sarcinii - doar atunci c├ónd medicul consider─â c─â este necesar s─â se intervin─â devreme, pentru a le acorda mai mult timp viitorilor p─ârin┼úi s─â ia o decizie. Cum decurge Medicul recolteaz─â o cantitate mic─â de lichid amniotic, prin peretele abdominal al gravidei. Apoi e┼čantionul este supus mai multor teste de laborator. Dac─â rezultatul arat─â c─â f─âtul prezint─â o anumit─â boal─â sau malforma┼úie, nu este posibil, de obicei, niciun tratament. ├Än acest caz, viitorii p─ârin┼úi pot lua ├«n considerare o ├«ntrerupere a sarcinii.

2 jpg jpeg

Amniocenteza poate diagnostica:

- boli ereditare;

- malforma┼úii, cum sunt cele cardiace sau despic─âtura labial─â ┼či palatin─â (numit─â ├«n limbaj popular ÔÇ×buz─â de iepureÔÇŁ);

- anomalii cromozomiale, ca sindromul Down (trisomie 21) sau sindromul Edwards (trisomie 18);

- defecte ale coloanei vertebrale, cum e spina bifida;

- cauzele unui avort spontan din trecut, care nu a putut fi explicat;

- infecţii uterine, ca toxoplasmoza, citomegalovirusul, rubeola sau infecţii bacteriene.

Cu c├ót v├órsta femeii ├«ns─ârcinate este mai mare, cu at├ót cre┼čte riscul ca nou-n─âscutul s─â manifeste o tulburare cromozomial─â (cum este, de pild─â, sindromul Down). Prin urmare, amniocenteza trebuie luat─â ├«n calcul la femeile cu v├órsta peste 35 de ani.

Amniocenteza este necesar─â ┼či atunci c├ónd la ecografie medicul observ─â anumite anomalii: analiza va ar─âta dac─â f─âtul manifest─â sau nu o tulburare cromozomial─â sau un defect de tub neural.

Analiza se mai recomandă în cazul în care:

- există riscul unei boli genetice, care poate fi diagnosticată în stadiul prenatal

- părinţii au deja un copil cu o anomalie cromozomială sau un defect de tub neural

- femeia gravidă a avut un avort spontan în trecut, la care a existat suspiciunea unei aberaţii cromozomiale

- unul dintre părinţi manifestă o anomalie cromozomială sau suferă de talasemie

- exist─â un istoric familial de trisomii sau defecte de tub neural.

Amniocenteza poate fi ├«nso┼úit─â de complica┼úii precum ruperea de membrane ┼či infec┼úiile materno-fetale.