Când apar primele mişcări ale fătului. Ce semnale îţi dă bebeluşul tău
A deveni mamă este un moment extrem de emoţionant şi frumos pentru femei, în general. De la prima clipă până la întâlnirea cu bebeluşul tău, vei parcurge o perioadă foarte încărcată din punct de vedere emoţional. Primele mişcări ale bebeluşului sunt, cu adevărat, cele mai importante momente din viaţa ta.
Află din acest articol câteva informaţii despre minunea din burtica ta şi când să te aştepţi la primele mişcări ale bebeluşului. Viaţa este un lucru incredibil, ce se dezvoltă chiar în interiorul uterului, având propria activitate.
Când apar primele mişcări ale fătului - ce se întâmplă până la primele mişcări?
Concepţia are loc în momentul în care spermatozoidul se uneşte cu ovulul. Este un moment special, căci fertilizarea presupune o cursă uimitoare la care participă în jur de 500 de milioane de rivali, care toţi "aleargă" către col. Doar unul singur din atâtea milioane va pătrunde în interiorul ovulului pentru ca fecundarea să se producă. Atunci când cei doi nuclei, al spermatozoidului şi ovulului, se unesc, ei dau naştere unui nou nucleu de 46 de cromozomi, creându-se astfel un nou şi unic material genetic.
În ziua a 8 a embrionul se pregăteşte să intre în uter. Până atunci trece prin trompa uterină şi se dezvoltă în blastocist. Pătruns în uter, embrionul începe să dea nişte semnale chimice către mediul său şi se aşează acolo unde sunt cele mai bune condiţii pentru a se dezvolta şi a creşte. Încă din a 15 a zi de viaţă a embrionului se creează primele celule nervoase. Inima se dezvoltă de când embrionul este o masă microscopică de celule. Aşadar, celule nou-formate ale muşchiului cardiac se contractă, inima începând să bată pentru prima oară din a 22 a zi.
Când apar primele mişcări ale fătului - inima începe să bată din a 22 a zi
Deja din a şasea săptămână de sarcină se poate distinge embrionul-om ca fiinţă vertebrată. Se disting acum ochii, gura, nasul, faţa cu totul şi încep să se distingă mânuţele, care arată ca nişte mici aripioare. Până când mama intră în a treia lună de sarcină, organogeneza, adică formarea organelor embrionului, s-a efectuat cu succes. Deci, chiar dacă nu se simte nimic, în interior se formează o nouă structură genetică specifică, care are 3 cm şi 10-15 grame. De aici înainte, micuţul va trebui să îşi perfecţioneze trăsăturile şi capacităţile, pregătindu-se astfel pentru a supravieţui în lumea de afară. Se poate deci vorbi despre o nouă fiinţă umană, cu un organism unic, care din primele săptămâni produce propriul său sânge din ficat şi are propria sa inimă care bate.
Când apar primele mişcări ale fătului - între 15 şi 25 de săptămâni apar primele mişcări
În funcţie de constituţia fiecărei femei, de aşezarea fătului şi de cât de activ este el, fiecare femeie va simţi primele mişcări ale bebeluşului diferit. Unele mămici vorbesc despre acel sentiment, "fluturi în stomac", încă din a 13 a spre a 15 a săptămână. La prima sarcină, de obicei, mişcările se simt spre a 20 a săptămână, de la a doua sarcină este foarte posibil ca bebeluşul să fie simţit mai din timp. Oricum, mişcările încep între 13 şi 25 de săptămâni.
Fătul are activitate internă destul de mare, însă cel mai bine se simte seara târziu, când e linişte totală, mama se odihneşte şi poate simţi mai bine. Dacă stai întinsă pe pat seara şi e foarte linişte în casă este posibil să simţi mişcările micuţului tău foarte devreme, chiar din a 16 a săptămână. Oricum, nu este o regulă când şi cum să înceapă să se mişte. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu simţi de devreme, bebeluşul te va anunţa de existenţa lui la momentul potrivit. Nu trebuie să te îngrijoreze nici dacă acesta nu se mişcă foarte des. La început vei simţi foarte puţin şi mai rar activitatea lui, iar pe măsură ce se dezvoltă, vei simţi din ce în ce mai des şi mai intens cum se mişcă.
Din a 28 a săptămână bebeluşul tău te poate auzi, deci începe o nouă etapă. Poţi vorbi cu el, îi poţi cânta, el va reacţiona din ce în ce mai mult la emoţiile tale, la senzaţiile tale de cald, frig, foame, etc. De asemenea, poate avea anumite reacţii, să fie mai activ, la anumite mâncăruri sau activităţi desfăşurate. Pentru informaţii complete despre viaţa intrauterină intră aici.