Boli sexuale care pot pune sarcina în pericol

1 2 jpg jpeg

Clamidioza

Infecţia provocată de bacteria Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală. Clamidioza trece adesea neobservată, dar afectează nou-născuţii. Bebeluşul poate să sufere de conjunctivită în primele 2 săptămâni după naştere sau, în cazurile mai grave, de o infecţie pulmonară la vârsta de 3-4 săptămâni. Alte riscuri ale bolii sunt: avortul spontan, ruptura prematură a membranelor şi întârzierea creşterii intrauterine a fătului.

Vaginoza bacteriană

Se manifestă printr-o secreţie abundentă şi urât mirositoare. În general, consecinţele pentru făt nu sunt grave, dar au existat şi cazuri în care boala a dus la o naştere prematură. Vaginita bacteriană se tratează cu antibiotice.

Gonoreea

Cunoscută şi ca blenoragie, gonoreea este transmisă de la mamă la copil. Un studiu recent a arătat că tot mai multe femei gravide au gonoree, ceea ce este îngrijorător, din cauza problemelor pe care le poate cauza nou-născutului. Deseori, bebeluşului i se infectează ochii în momentul naşterii, cu risc mare de orbire. Alte riscuri, mai rare, sunt aceleaşi ca la clamidioză: avortul spontan, ruptura prematură a membranelor sau întârzierea evoluţiei intrauterine. Înainte de sarcină, gonoreea netratată poate duce la boala inflamatorie pelvină, un factor de risc pentru sarcina extrauterină.

Hepatita B

Contractată înainte sau în sarcină, hepatita B poate fi transmisă copilului la naştere. În cazurile grave, bebeluşul se poate îmbolnăvi de hepatită cronică şi ciroză. Pentru a evita acest risc, copilul primeşte o injecţie cu imunoglobulină anti-HB în primele 24 de ore de la naştere.

Herpesul genital

Când o femeie contractează herpes genital în ultimul trimestru al sarcinii, copilul este expus riscului unei infecţii generalizate, encefalita. Din fericire, această situaţie se întâlneşte foarte rar. Totuşi, dacă boala este avansată sau ai simptome clare de infecţie herpetică în momentul naşterii, medicul va fi nevoit să facă o cezariană. Dacă descoperi herpesul înainte de a rămâne gravidă sau la începutul sarcinii, poţi evita orice complicaţie luând medicamente antivirale.

Sifilisul

În timpul primei examinări prenatale sau în primele 3 luni de sarcină, medicul prescrie, de obicei, un test de sânge, pentru a verifica dacă nu ai sifilis. Dacă rezultatul este pozitiv, va fi nevoie să urmezi un tratament cu antibiotice. Netratată, boala provoacă deseori complicaţii, o pierdere de sarcină sau chiar naşterea unui copil mort.

Negii genitali

Tratamentul condiloamelor sau verucelor genitale cauzate de virusul papiloma uman (HPV) este dificile la femeia gravidă: pot fi înlăturate doar cu azot lichid. În cazul negilor genitali, operaţia cezariană este indicată numai în cazuri extreme, de obstrucţie, sau dacă există riscul unei hemoragii. Principalul pericol pentru făt: prin inhalarea virusului, poate să apară, după vârsta de 1 an, o papilomatoză respiratorie recurentă, cu dificultăţi de respiraţie şi tuse.

Tricomonaza

Infecţia cu Trichomonas vaginalis, un parazit microscopic protozoar, este comună şi mai puţin gravă decât altele, dar poate cauza totuşi travaliu prematur sau chiar oprirea evoluţiei sarcinii. De aceea, se recomandă un test pentru identificarea paraziţilor, mai ales dacă apare o secreţie galben-verzuie sau o pierdere în greutate.

Sfatul specialistului: Dr. Silviu Iştoc, medic specialist obstetrică-ginecologie

Deşi medicul poate observa modificări patologice în urma efectuării testului Papanicolau sau în timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere sexuală necesită efectuarea de teste speciale, care să le diagnosticheze corect. De pildă, gonoreea şi clamidioza pot să nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, a virusului genital, a sifilisului sau a hepatitei necesită efectuarea unor teste de sânge. Este necesar să întrebaţi medicul cum puteţi investiga complet starea de sănătate ginecologică, mai ales dacă v-aţi expus riscului contractării unei boli cu transmitere sexuală.