Boli sexuale care pot pune sarcina în pericol

1 2 jpg jpeg

Clamidioza

Infec┼úia provocat─â de bacteria Chlamydia trachomatis este una dintre cele mai r─âsp├óndite boli cu transmitere sexual─â. Clamidioza trece adesea neobservat─â, dar afecteaz─â nou-n─âscu┼úii. Bebelu┼čul poate s─â sufere de conjunctivit─â ├«n primele 2 s─âpt─âm├óni dup─â na┼čtere sau, ├«n cazurile mai grave, de o infec┼úie pulmonar─â la v├órsta de 3-4 s─âpt─âm├óni. Alte riscuri ale bolii sunt: avortul spontan, ruptura prematur─â a membranelor ┼či ├«nt├órzierea cre┼čterii intrauterine a f─âtului.

Vaginoza bacterian─â

Se manifest─â printr-o secre┼úie abundent─â ┼či ur├ót mirositoare. ├Än general, consecin┼úele pentru f─ât nu sunt grave, dar au existat ┼či cazuri ├«n care boala a dus la o na┼čtere prematur─â. Vaginita bacterian─â se trateaz─â cu antibiotice.

Gonoreea

Cunoscut─â ┼či ca blenoragie, gonoreea este transmis─â de la mam─â la copil. Un studiu recent a ar─âtat c─â tot mai multe femei gravide au gonoree, ceea ce este ├«ngrijor─âtor, din cauza problemelor pe care le poate cauza nou-n─âscutului. Deseori, bebelu┼čului i se infecteaz─â ochii ├«n momentul na┼čterii, cu risc mare de orbire. Alte riscuri, mai rare, sunt acelea┼či ca la clamidioz─â: avortul spontan, ruptura prematur─â a membranelor sau ├«nt├órzierea evolu┼úiei intrauterine. ├Änainte de sarcin─â, gonoreea netratat─â poate duce la boala inflamatorie pelvin─â, un factor de risc pentru sarcina extrauterin─â.

Hepatita B

Contractat─â ├«nainte sau ├«n sarcin─â, hepatita B poate fi transmis─â copilului la na┼čtere. ├Än cazurile grave, bebelu┼čul se poate ├«mboln─âvi de hepatit─â cronic─â ┼či ciroz─â. Pentru a evita acest risc, copilul prime┼čte o injec┼úie cu imunoglobulin─â anti-HB ├«n primele 24 de ore de la na┼čtere.

Herpesul genital

C├ónd o femeie contracteaz─â herpes genital ├«n ultimul trimestru al sarcinii, copilul este expus riscului unei infec┼úii generalizate, encefalita. Din fericire, aceast─â situa┼úie se ├«nt├ólne┼čte foarte rar. Totu┼či, dac─â boala este avansat─â sau ai simptome clare de infec┼úie herpetic─â ├«n momentul na┼čterii, medicul va fi nevoit s─â fac─â o cezarian─â. Dac─â descoperi herpesul ├«nainte de a r─âm├óne gravid─â sau la ├«nceputul sarcinii, po┼úi evita orice complica┼úie lu├ónd medicamente antivirale.

Sifilisul

├Än timpul primei examin─âri prenatale sau ├«n primele 3 luni de sarcin─â, medicul prescrie, de obicei, un test de s├ónge, pentru a verifica dac─â nu ai sifilis. Dac─â rezultatul este pozitiv, va fi nevoie s─â urmezi un tratament cu antibiotice. Netratat─â, boala provoac─â deseori complica┼úii, o pierdere de sarcin─â sau chiar na┼čterea unui copil mort.

Negii genitali

Tratamentul condiloamelor sau verucelor genitale cauzate de virusul papiloma uman (HPV) este dificile la femeia gravid─â: pot fi ├«nl─âturate doar cu azot lichid. ├Än cazul negilor genitali, opera┼úia cezarian─â este indicat─â numai ├«n cazuri extreme, de obstruc┼úie, sau dac─â exist─â riscul unei hemoragii. Principalul pericol pentru f─ât: prin inhalarea virusului, poate s─â apar─â, dup─â v├órsta de 1 an, o papilomatoz─â respiratorie recurent─â, cu dificult─â┼úi de respira┼úie ┼či tuse.

Tricomonaza

Infec┼úia cu Trichomonas vaginalis, un parazit microscopic protozoar, este comun─â ┼či mai pu┼úin grav─â dec├ót altele, dar poate cauza totu┼či travaliu prematur sau chiar oprirea evolu┼úiei sarcinii. De aceea, se recomand─â un test pentru identificarea parazi┼úilor, mai ales dac─â apare o secre┼úie galben-verzuie sau o pierdere ├«n greutate.

Sfatul specialistului: Dr. Silviu I┼čtoc, medic specialist obstetric─â-ginecologie

De┼či medicul poate observa modific─âri patologice ├«n urma efectu─ârii testului Papanicolau sau ├«n timpul unui examen pelvian, numeroase boli cu transmitere sexual─â necesit─â efectuarea de teste speciale, care s─â le diagnosticheze corect. De pild─â, gonoreea ┼či clamidioza pot s─â nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, a virusului genital, a sifilisului sau a hepatitei necesit─â efectuarea unor teste de s├ónge. Este necesar s─â ├«ntreba┼úi medicul cum pute┼úi investiga complet starea de s─ân─âtate ginecologic─â, mai ales dac─â v-a┼úi expus riscului contract─ârii unei boli cu transmitere sexual─â.