Boli care se transmit de la mamă la făt
Printre acestea se numără bolile cu transmitere sexuală, varicela, rubeola, infecţia cu streptocolul grup B etc. Din fericire, multe dintre aceste afecţiuni pot fi prevenite şi tratate, cu condiţia ca gravida să se prezinte periodic la controalele medicale şi să facă toate investigaţiile necesare (unele investigaţii vor fi făcute înainte de a rămâne însărcinată).
Potrivit medicilor neonatologi, 60% dintre naşterile premature sunt provocate de bolile transmise de la mamă la făt. Iată care sunt acestea!
Boli care se transmit de la mamă la făt - boli cu transmitere sexuală (BTS)
Sunt infecţiile care se transmit prin activitate sexuală neprotejată. Cele mai cunoscute infecţii cu trasmitere sexuală sunt virusul HIV, sifilisul, gonoreea, herpesul genital, hepatita virală, negii genitali (condiloame genitale), chlamydia, trichomoniaza (Tricomonas) şi candidoza genitala.
Deşi virusul HIV nu poate fi tratat, există în prezent mai multe medicamente care pot fi administrate pentru a preveni transmiterea infecţiei la făt în timpul sarcinii.
Pentru a combate eficient virusul herpes simplex (HBV), medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicaţie antivirală. În cazul femeilor la care herpesul genital se manifestă activ, medicii specialişti vor recurge la naşterea prin cezariană.
Femeile însărcinate care au contactat gonoreea sunt tratate în mod normal cu antibiotice. Din cauza faptului că de cele mai multe ori gonoreea este asimptomatică, specialiştii administrează la naşterea fiecărui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectării ochilor cu gonoree.
În cazul expunerii la virusul HPV, tratamentul mamei va fi amânat până după naşterea copilului. Tratamentul pentru această condiţie medicală se face pe baza de antibiotice.
Dacă sifilisul a fost contactat în timpul sarcinii, medicii specialişti vor prescrie administrarea unui tratament pe baza de antibiotice pentru a preveni evoluţia acestei condiţii medicale la nivelul organismului mamei, precum şi pentru a împiedica transmiterea acesteia fătului.
Sifilisul este una dintre bolile cu transmitere sexuală care poate fi transmisă cu uşurinţă de la mama la făt, cauzând chiar moartea fătului. Nou-născuţii care supravieţuiesc dezvoltă multiple afecţiuni la nivelul creierului, ochilor, urechilor, inimii, pielii, dinţilor şi sistemului osos.
Dacă în timpul sarcinii mama este diagnosticată cu hepatită B, la naştere fătul va primi o injecţie pe baza de antibiotice pentru a preveni infectarea copilului.
Dacă o gravidă are hepatită C, ar putea transmite infecţia copilului ei, deşi riscul este mai mic decât în cazul hepatitei B sau HIV. Oricum la naştere copilul va fi testat şi se vor lua măsuri de specialitate în cazul în care virusul este prezent.
În ceea ce priveşte tratarea eficientă a trichomoniazei, medicii specialişti vor administra mamei un tratament medicamentos.
Boli care se transmit de la mamă la făt - infecţia cu toxoplasmoza Gondi
Toxoplasma Gondi este un parazit care se transmite la gravidă de la pisică, iar gravida poate face infecţia în orice perioadă a sarcinii. Acest parazit poate da infecţii severe la nou-născut sau malformaţii congenitale, cum ar fi: hidrocefalia sau calcificări la nivel intracerebral sau corioretinită care în final va duce la orbire.
Boli care se transmit de la mamă la făt - citomegalovirusul
Aceasta produce la copil întârziere în creşterea intrauterină, cu infecţie severă. Copiii care se nasc cu astfel de probleme fie nu supravieţuiesc, fie rămân cu tulburări neurologice. Tocmai de aceea, gravida trebuie urmărită şi trebuie făcute analize pentru depistarea şi izolarea virusului din urină.
Boli care se transmit de la mamă la făt - rubeola
Dacă infecţia apare în primul trimestru de sarcină, poate apărea avort spontan sau fătul poate dobândi malformaţii congentitale grave. Femeile care nu au avut rubeolă şi doresc să rămână însărcinate trebuie să fie vaccinate antirubeolic, deoarece rubeola poate produce malformaţii cardiace, surditate şi cataractă la nou-născut.
Boli care se transmit de la mamă la făt - varicela
Infecţia cu varicelă în timpul sarcinii poate fi periculoasă atât pentru gravidă cât şi pentru făt. Astfel, dacă femeia însărcinată se îmbolnăveşte în primul trimestru de sarcină, embrionul va avea foarte mult de suferit, deoarece există riscul ca bebeluşul să dezvolte varicelă congenitală şi malformaţii congenitale la unul sau mai multe organe.
Dacă boală este contractată în al doilea trimestru de sarcină, riscurile sunt mult mai mici pentru că mama va dezvolta anticorpi protectori, la o săptămâna după debutul varicelei. Aceşti anticorpi vor pătrunde prin placentă la făt.
Perioada cea mai periculoasă de îmbolnăvire cu varicelă este cu 5 zile înaintea naşterii şi două zile după naştere. Organismul mamei este slăbit şi nu are timpul necesar să producă acei anticorpi protectori.
Nou-născuţii ai căror mame s-au îmbolnăvit de varicelă în perioada critică din apropierea naşterii dezvoltă o altă formă gravă a bolii şi anume varicelă neonatală. Această formă de varicelă reprezintă o ameninţare la viaţă nou-născutului din cauza complicaţiilor, printre care se numără şi pneumonia cu insuficienţă respiratorie şi comă. Tratamentul varicelei neonatale este, din păcate, unul dificil şi adesea rămâne fără rezultat.
Boli care se transmit de la mamă la făt - streptococul de grup B
Streptococul de grup B este o bacterie pe care o au în organism 30% dintre oameni, dar fără a produce probleme de sănătate sau simptome. La femei se găseşte în vagin sau intestine şi în general, nu provoacă nicio problemă în sarcină. Într-un număr mic de sarcini această bacterie este transmisă fătului şi poate duce la boli grave pentru micuţ.
Infecţia se transmite în momentul naşterii, prin trecerea bacteriei din vagin în uter. Dacă streptococul ajunge în sângele bebeluşului, acesta se poate îmbolnăvi de meningită sau pneumonie. Această infecţie se tratează cu antibiotice administrate intravenos în timpul travaliului.