Atenţie la medicamente în timpul sarcinii!

2 gravida ia pastila shutterstock 15773719 jpg jpeg

Medicamentele luate în timpul sarcinii pot produce naştere prematură, defecte congenitale şi pot creşte riscul copiilor de a face astm.

Un studiu al universităţii din Quebec, Canada, arată că mai mult de 63 la sută din femeile gravide au luat, măcar o dată, pastile fără recomandarea medicului pe durata sarcinii. Iată care sutn riscurile la cre te expui dacă faci acest lucru.

Paracetamolul, poate genera naşteri premature

Medicamentele antiinflamatoare luate în mod excesiv în timpul sarcinii pot influenţa starea de sănătate a gravidei, dar şi a fătului, având consecinţe pe termen lung. Pastilele care conţin ibuprofen, cel mai des paracetamolul, luate mai multe săptămâni la rând, pot fi cauza apariţiei naşterilor premature. Există însă situaţii când starea medicală a gravidei cere administrarea de paracetamol, cum ar fi în stări febrile sau gripale, care pot fi mai nocive fătului decât substanţa activă medicamentoasă. Din acest motiv este recomandată gravidelor vaccinarea antigripală.  

Acidul folic nu se ia pe toată durata sarcinii

Riscul de a avea un copil care suferă de astm este cu 30 la sută mai mare în cazul femeilor care au luat acid folic după săptămâna 30 de sarcină, atrag atenţia cercetătorii de la Universitatea Adelaide din Australia. Aceştia au precizat că acidul folic este necesar în primul trimestru de sarcină pentru prevenirea spinei bifide şi altor defecte congenitale, dar un aport inadecvat (mai mare de 400 de micrograme) după terminarea acestei perioade prezintă reale pericole pentru făt. Unii medici recomandă întreruperea administrării acidului folic chiar mai devreme, după săptămâna 13 de sarcină.

Antidepresivele cresc riscul de sindrom al morţii subite

Copiii născuţi prematur ale căror mame au luat antidepresive în timpul sarcinii, au un risc mai mare de a muri din cauza sindromului morţii subite, potrivit unui studiu al Universităţii Calgary. Sindromul morţii subite nu este detectabil, nu are simptome, nu se tratează şi apare la copiii cu vârste până într-un an. Specialiştii consideră că este o inadaptabilitate la noul mediu de viaţă, care apare la copiii dezvoltaţi incorect sau incomplete, iar cauza inciminată pentru aceste situaţii au fost antidepresivele administrate mamelor pe durata sarcinii.

Vitamina A, periculoasă în sarcină

Doza zilnică de vitamina A recomandată de specialişti se încadrează între 0,6-0,8 mg pentru adulţi, doza maximă admisă fiind de 1,5 mg pe zi. Luată în  timpul sarcinii, vitamina A poate deveni toxică, provocând oboseală excesivă şi stări de somnolenţă. Mai mult, alăturată unui consum inadecvat de alte vitamine (B3, E sau D), aceasta poate duce la avorturi în stadii avansate ale sarcinii.