Atenţie la infecţia urinară în sarcină!

1 2 jpg jpeg

Responsabili pentru infec┼úiile tractului urinar sunt germenii care p─âtrund ├«n c─âile urinare (uretr─â, vezica urinar─â, uretere). ├Än timpul sarcinii, modific─ârile hormonale creeaz─â un teren favorabil dezvolt─ârii unor astfel de infec┼úii. Uterul se m─âre┼čte ├«n volum ┼či exercit─â o presiune asupra vezicii urinare, care nu va mai putea elimina complet urina. Prin urmare, acolo se va dezvolta un mediu propice pentru ├«nmul┼úirea bacteriilor. E important s─â ┼čtii c─â o infec┼úie netratat─â la timp poate duce la travaliu prematur sau na┼čterea unui copil cu o greutate sub medie. Mult mai predispuse sunt femeile care au avut parte de infec┼úii urinare ┼či ├«nainte de sarcin─â.

Cele mai întâlnite simptome

Dac─â ai o infec┼úie la nivelul tractului urinar, po┼úi s─â resim┼úi durere sau disconfort ├«n timpul urin─ârii, nevoia de a urina mult mai des ca de obicei, crampe sau dureri ├«n partea inferioar─â a abdomenului ┼či urin─â tulbure, adesea ├«nso┼úit─â de un miros nepl─âcut. Dac─â infec┼úia se agraveaz─â ┼či urc─â la nivelul rinichilor ┼či ├«n circuitul sangvin, ea poate provoca dureri lombare, senza┼úie de r─âu ┼či febr─â.

Consult─â un medic

S─ân─âtatea f─âtului trebuie s─â fie o prioritate pentru tine. Prin urmare, nu neglija primele semne ale unei infec┼úii urinare ┼či mergi la un medic specialist. Afec┼úiunea poate fi tratat─â cu succes ┼či f─âr─â prea multe nepl─âceri, dac─â este ├«n stadiu incipient. Dat fiind faptul c─â e┼čti ├«ns─ârcinat─â, nu po┼úi s─â iei un tratament f─âr─â prescrip┼úie, mai ales dac─â e vorba de antibiotice. Trebuie s─â faci mai multe teste, printre care analiza ┼či cultura urinei, pentru a vedea la ce antibiotic este sensibil─â bacteria.

Tratamente recomandate

├Än mod obi┼čnuit, o infec┼úie urinar─â la ├«nceput se trateaz─â cu antibiotice adecvate femeilor gravide, iar tratamentul poate dura ├«ntre 3 ┼či 7 zile. Agravarea bolii necesit─â un control am─ânun┼úit, internare ├«n spital ┼či administrarea antibioticului intravenos. De asemenea, ├«n perioada tratamentului, se recomand─â repaus la pat.

Ce remedii naturiste poţi încerca

Pentru a sc─âpa mai repede de o infec┼úie urinar─â ├«n timpul sarcinii, ai la dispozi┼úie ajutorul naturii, mai exact al plantelor. Po┼úi bea ceai din cozi de cire┼če sau de sau de meri┼čor. Acestea sunt diuretice, antiinflamatoare ┼či se pot consuma mai multe zile. Ai grij─â la alimenta┼úie ┼či evit─â, pe c├ót posibil, dulciurile, alimentele s─ârate sau produsele de patiserie. Alege, ├«n locul lor, fructe cu efecte diuretice, precum struguri sau afine ┼či nu uita s─â m─ân├ónci usturoi ┼či ceap─â, numite ┼či antibiotice naturale. ├Än plus, stimuleaz─â activitatea rinichilor ┼či ┼úin la distan┼ú─â bolile.

Cum previi infecţiile urinare

- Hidrateaz─â-te zilnic (cel pu┼úin 2 litri de ap─â) - F─â-┼úi un obicei de a urina de ├«ndat─â ce sim┼úi nevoia - Nu uita s─â urinezi ├«nainte ┼či dup─â contactul sexual, pentru a nu favoriza proliferarea bacteriilor - Poart─â lenjerie intim─â de bumbac (cea sintetic─â re┼úine ┼či multiplic─â bacteriile) - ┼×terge cu grij─â zona intim─â, din fa┼ú─â ├«n spate ┼či men┼úine igiena - Evit─â condimentele care irit─â vezica - Renun┼ú─â la cafea ┼či b─âuturi care con┼úin cofein─â Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

├Än sarcin─â, 10 femei din 100 fac infec┼úie urinar─â. Printre cauze, se num─âr─â deficitul imunitar, modific─ârile hormonale, nerespectarea regulilor de igien─â ┼či obi┼čnuin┼úa de a re┼úine urina. ├Änc─ârcarea cu progesteron duce la o ├«ncetinire a func┼úiilor excretorii. De asemenea, se modific─â pH-ul urinar, devine alcalin ┼či favorizeaz─â bacteriile. Se recomand─â ca gravida s─â fac─â un sumar de urin─â ├«n fiecare lun─â de sarcin─â.

Dac─â a mai f─âcut infec┼úii urinare sau se confrunt─â des cu aceast─â problem─â, e posibil s─â sufere de o patologie renal─â: chisturi, malforma┼úie renal─â. ├Än acest caz, este indicat s─â fac─â o ecografie renal─â, care s─â ├«i indice stadiul afec┼úiunii. O infec┼úie urinar─â netratat─â poate duce la septicemie, oprirea din cre┼čtere a f─âtului sau chiar decesul s─âu.