Atenţie la infecţia urinară în sarcină!
Responsabili pentru infecţiile tractului urinar sunt germenii care pătrund în căile urinare (uretră, vezica urinară, uretere). În timpul sarcinii, modificările hormonale creează un teren favorabil dezvoltării unor astfel de infecţii. Uterul se măreşte în volum şi exercită o presiune asupra vezicii urinare, care nu va mai putea elimina complet urina. Prin urmare, acolo se va dezvolta un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor. E important să ştii că o infecţie netratată la timp poate duce la travaliu prematur sau naşterea unui copil cu o greutate sub medie. Mult mai predispuse sunt femeile care au avut parte de infecţii urinare şi înainte de sarcină.
Cele mai întâlnite simptome
Dacă ai o infecţie la nivelul tractului urinar, poţi să resimţi durere sau disconfort în timpul urinării, nevoia de a urina mult mai des ca de obicei, crampe sau dureri în partea inferioară a abdomenului şi urină tulbure, adesea însoţită de un miros neplăcut. Dacă infecţia se agravează şi urcă la nivelul rinichilor şi în circuitul sangvin, ea poate provoca dureri lombare, senzaţie de rău şi febră.
Consultă un medic
Sănătatea fătului trebuie să fie o prioritate pentru tine. Prin urmare, nu neglija primele semne ale unei infecţii urinare şi mergi la un medic specialist. Afecţiunea poate fi tratată cu succes şi fără prea multe neplăceri, dacă este în stadiu incipient. Dat fiind faptul că eşti însărcinată, nu poţi să iei un tratament fără prescripţie, mai ales dacă e vorba de antibiotice. Trebuie să faci mai multe teste, printre care analiza şi cultura urinei, pentru a vedea la ce antibiotic este sensibilă bacteria.
Tratamente recomandate
În mod obişnuit, o infecţie urinară la început se tratează cu antibiotice adecvate femeilor gravide, iar tratamentul poate dura între 3 şi 7 zile. Agravarea bolii necesită un control amănunţit, internare în spital şi administrarea antibioticului intravenos. De asemenea, în perioada tratamentului, se recomandă repaus la pat.
Ce remedii naturiste poţi încerca
Pentru a scăpa mai repede de o infecţie urinară în timpul sarcinii, ai la dispoziţie ajutorul naturii, mai exact al plantelor. Poţi bea ceai din cozi de cireşe sau de sau de merişor. Acestea sunt diuretice, antiinflamatoare şi se pot consuma mai multe zile. Ai grijă la alimentaţie şi evită, pe cât posibil, dulciurile, alimentele sărate sau produsele de patiserie. Alege, în locul lor, fructe cu efecte diuretice, precum struguri sau afine şi nu uita să mănânci usturoi şi ceapă, numite şi antibiotice naturale. În plus, stimulează activitatea rinichilor şi ţin la distanţă bolile.
Cum previi infecţiile urinare
- Hidratează-te zilnic (cel puţin 2 litri de apă) - Fă-ţi un obicei de a urina de îndată ce simţi nevoia - Nu uita să urinezi înainte şi după contactul sexual, pentru a nu favoriza proliferarea bacteriilor - Poartă lenjerie intimă de bumbac (cea sintetică reţine şi multiplică bacteriile) - Şterge cu grijă zona intimă, din faţă în spate şi menţine igiena - Evită condimentele care irită vezica - Renunţă la cafea şi băuturi care conţin cofeină Sfatul specialistului
În sarcină, 10 femei din 100 fac infecţie urinară. Printre cauze, se numără deficitul imunitar, modificările hormonale, nerespectarea regulilor de igienă şi obişnuinţa de a reţine urina. Încărcarea cu progesteron duce la o încetinire a funcţiilor excretorii. De asemenea, se modifică pH-ul urinar, devine alcalin şi favorizează bacteriile. Se recomandă ca gravida să facă un sumar de urină în fiecare lună de sarcină.
Dacă a mai făcut infecţii urinare sau se confruntă des cu această problemă, e posibil să sufere de o patologie renală: chisturi, malformaţie renală. În acest caz, este indicat să facă o ecografie renală, care să îi indice stadiul afecţiunii. O infecţie urinară netratată poate duce la septicemie, oprirea din creştere a fătului sau chiar decesul său.