Aşa-ţi revii după sarcină!
În primul rând, nu intra în panică şi nu te aştepta să slăbeşti în două-trei luni. Kilogramele s-au acumulat în nouă luni! Cu răbdare, un regim de viaţă sănătos şi cu mişcare, vei reveni la greutatea iniţială sau cât mai aproape de ea. Secretul este hidratarea
Pentru că o dietă strictă iese din discuţie, organismul tău având nevoie de vitamine şi de minerale în perioada cât alăptezi, hidratarea te va ajuta să slăbeşti.
Cu cât bei mai multă apă, organismul va arde mai eficient caloriile. Pe perioada alăptării, va trebui să-ţi suplimentezi consumul de apă cu un litru, adică vei bea circa trei litri de apă zilnic. Bea înainte de fiecare masă un pahar cu apă.
Acordă atenţie dietei
Chiar dacă alăptezi, nu înseamnă că trebuie să mănânci foarte mult. Dacă alăptezi, ai nevoie de circa 2.500 de calorii, împărţite pe parcursul a cinci mese: trei principale şi două gustări.
Încearcă să nu mai mănânci cu trei ore înainte de culcare şi evită dulciurile şi produsele de patiserie.
Mănâncă mai multe proteine, necesarul fiind calculat astfel: la fiecare kilogram al tău, este nevoie de 2 g de proteine. La o greutate de 60 kg, organismul are nevoie de 60 g proteine, echivalentul a 200 g carne de pui.
Citeşte şi:
- Aşa ai grijă de sănătatea orală în sarcină!
- Sfaturi pentru a rămâne însărcinată
- Sex în sarcină? De ce nu?
Exerciţiile Kegel sunt importante
Probabil că le-ai făcut şi înainte de naştere: sunt exerciţiile care constau în încordarea musculaturii pelviene.
Exerciţiile sunt benefice pentru refacerea musculaturii care susţine vezica, uretra, uterul şi canalul rectal.
Încordezi muşchii ca şi cum ai vrea să întrerupi urinatul, menţii patru-cinci secunde, apoi te relaxezi.
În primele şase săptămâni după naştere, ar fi bine să faci trei seturi de zece exerciţii, de trei ori pe zi. Poartă un brâu, îţi va ajuta musculatura abdomenului să-şi revină.
Vergeturile care au apărut în timpul sarcinii se pot reduce prin masarea pielii cu creme cu ulei de migdale sau de măsline.
Pielea sânilor are nevoie de atenţie specială, pentru că va trebui unsă cu o cremă sau cu un gel care nu conţine substanţe toxice (parabeni, SLS sau triclosan, de exemplu).
Este bine să cumperi creme doar de la farmacie, din gama specială pentru mămici.
Cum bebe îţi ocupă aproape tot timpul şi nici nu poate fi vorba de mers la sală, iată câteva exerciţii pe care le poţi face fără a lăsa copilul din braţe, ba mai mult, te va ajuta, el având rolul ganterelor.
Stai în poziţie şezând, cu genunchii flexaţi şi cu bebe în braţe. Strânge-l la piept şi lasă-te uşor pe spate, la 45 de grade.
Revin-o în poziţia iniţială şi repetă mişcarea de 15 ori.
În picioare, cu un picior în faţă şi unul în spate, bebe în braţe. Îndoaie piciorul din spate ducând genunchiul cât mai aproape de sol, apoi revin-o încet în poziţia iniţială.
Repetă de zece ori, apoi schimbă piciorul.
Un regim echilibrat
Dieta de după naştere nu trebuie să fie asemănătoare unei cure de slăbire, ci un regim alimentar foarte echilibrat.
Organismul foloseşte circa 1.000 de calorii pentru a produce laptele matern. Restul caloriilor sunt ale tale.
Adoptă un regim alimentar din care trebuie să nu lipsească fructele, legumele, salatele, carnea fiartă sau la grătar (poţi alege: pui, vită, peşte).
Iaurtul, brânza de vaci şi laptele nu trebuie să-ţi lipsească din meniul zilnic. Nu intra în panică dacă nu slăbeşti foarte repede. Este bine să dai jos câte un kilogram pe lună, nu mai mult de atât!