Animale periculoase pentru sarcină
Dacă starea sa de sănătate e bună şi dacă vă luaţi anumite măsuri de precauţie, copilul nu va fi în pericol.
Iată câteva răspunsuri în ceea ce priveşte animalele periculoase pentru sarcină!
Animale periculoase pentru sarcină - pisicile şi toxoplasmoza
Dintre toate pericolele pe care le întâlnim în perioada sarcinii cel al toxoplasmozei este de departe unul foarte grav, deşi această boală parazitară poate provoca la femeie avort spontan. Este o boală parazitară găzduită de pisică, dar de care se pot îmbolnăvi aproape toate mamiferele, inclusiv omul. Dar ce vom face în acest caz cu pisica?
O alungăm, o tratăm? Ei bine, trebuie ştiut că analizele pentru toxoplasmoza sunt o regulă generală pentru sarcina timpurie sau programată. În urma acestor analize, medicul va face recomandările de rigoare.
Există teste de toxoplasmoză şi pentru pisică, dar, ca regulă generală, dacă pisica e ţinută în casă, este deparazitată corect, tot timpul anului, nu are contact cu alte pisici de afară, staţi liniştiţi, nu trebuie să scăpaţi de ea.
Sfat: Este recomandat ca femeia gravidă să lase altei persoane sarcina curăţării litierei pentru a evita contactul direct cu materiile fecale ale pisicii. De asemenea, fecalele pisicii se vor elimina zilnic, mai ales dacă este vară, în timp ce litiera se va steriliza cu o soluţie de bază de clor, astfel încât toate microorganismele să fie distruse.
Animale periculoase pentru sarcină - părul unei pisici sănătoase nu e dăunător
Părul de animale este la fel ca şi cel uman. El devine periculos doar în situaţia în care şi animalul este bolnav. Dar, pentru că sunt rase care năpârlesc mult, proprietarul trebuie să dea frecvent cu aspiratorul, pentru ca firele căzute să nu se lipească de mâinile copilului.
Spălatul pe mâini cu apă şi săpun, evitarea contactului animalelor cu alimentele noastre sau cu locurile unde mâncăm, atenţia faţă de starea de sănătate a animalelor atât prin prevenţie cât şi prin control medical periodic, ne pot feri de numeroase probleme.
De asemenea, animalul nu ar trebui să aibă acces în camera copilului, mai ales când acesta doarme, sau e prea mic şi nu se poate apăra. În joacă, animalele pot răni bebeluşul.
Animale periculoase pentru sarcină - păsările de colivie
Păsările de colivie pot transmite în situaţii excepţionale o boală ce se numeşte psitacoză, dar de care ne putem feri prin neachiziţionarea de păsări noi exact în această perioadă, fără un control prealabil. Un hamster, de obicei nu pune probleme de sănătate pentru mamă sau copil.
Animale periculoase pentru sarcină - câinele
Sunt puţine bolile ce ar putea fi transmise de la câine la copil în mod special. Printre acestea, hidatidoza, o boală periculoasă, transmisă pe cale digestivă, care se tratează doar prin operaţie (produce chisturi pe ficat, plămâni etc.).
Vaccinarea şi deparazitarea periodică, controalele medicale veterinare, ne scapă de griji. În plus, prezenţa animalelor în preajma copiilor, încă de la o vârstă fragedă, va avea o influenţă favorabilă asupra dezvoltării psiho-motorii a acestora din urmă.
Dacă aveţi un animal şi copil mic, în acelaşi timp, este recomandat să consultaţi regulat un medic veterinar.