Analize care se fac in sarcina - grupate pe trimestre
O serie de analize care se fac in sarcina se recomanda pentru evaluarea starii generale de sanatate a mamei si a fatului. Iata care sunt acestea!
Analizele din primul trimestru de sarcina (saptamanile 11-14)
In primul trimestru de sarcina, investigatiile cuprind bitestul sau testul combinat si testele de sange materne. Bitestul consta in corelarea valorilor obtinute in urma dozarii serice a unor hormoni de sarcina cu anumiti parametri fetali ecografici, de exemplu, translucenta nucala (test prin care se masoara spatiul transparent (translucent) de la nivelul tesutului din spatele gatului fatului) si clinici ai mamei (varsta, inaltime, greutate, etc). Important este ca recoltarea analizelor de la mama sa se efectueze in saptamanile 9-10, iar morfologia fetala sa se realizeze in saptamanile 12-13. Dupa analizarea acestor informatii, medicii obstetricieni-ginecologi supraspecializati in medicina materno-fetala identifica daca exista riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, Edwards, si a unor malformatii majore la nivelul inimii. Pe langa acest screening, viitoarea mama mai trebuie sa-si faca cateva analize care se fac in sarcina, precum hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare; grupa sangvina si Rh-ul; testul HIV; testarea VDRL (sifilis), teste pentru depistarea hepatitei B si C; examen citologic Babes-Papanicolau si examen de secretie vaginala.
Analizele din al doilea trimestru de sarcina (15-28 saptamani)
In cel de-al doilea trimestru de sarcina este important sa-ti faci testul cu markeri multipli sau triplutestul. Acesti markeri multipli ofera informatii despre riscul mamei de a avea un copil cu anumite afectiuni genetice sau cu defecte congenitale. Screeningul se efectueaza, de obicei, prin masurarea din sangele matern a patru hormoni (AFP, estriol, beta HCG si inhibin-A) intre saptamanile 15 si 20 ale sarcinii (16 - 18 este ideal). Nivelurile anormale ale AFP identifica defectele de tub neural (de exemplu, spina bifida), sindromul Down ori defecte ale peretelui abdominal al fatului. In urma rezultatele anormale ale markerilor multipli medicul poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, precum amniocenteza. Cand este adaugata si cea de-a patra substanta (inhibin-A) testul se numeste quad-test sau quadruplu test. Acesta trebuie facuta cu 30 de zile mai tarziu decat bitestul. Daca rezultatele bitestului sunt normale, de regula, medicul nu mai recomanda efectuarea quadruplu testului. Tot in al doilea trimestru, trebuie sa-ti verifici glicemia prin testul de toleranta la glucoza, pentru a se diagnostica un eventual diabet gestational.
Analizele din al treilea trimestru de sarcina (saptamanile 29 – 40)
Ca sa te asiguri ca totul este in regula pana la momentul cand o sa-ti tii bebelusul in brate pentru prima data, in al treilea trimestru de sarcina, medicul care-ti urmareste sarcina iti va monitoriza tensiunea arteriala, greutatea, inaltimea uterului, insa va monitoriza prin ecografii si ritmul batailor cordului fetal si pozitia fatului. Printre investigatiile care se fac in sarcina in ultimul trimestru se numara si analizele de sange si urina, iar in ultima luna de sarcina medicul te va chema saptamanal la control.
Citeste mai multe despre analizele care se fac in sarcina si cu ce probleme te poti confrunta in sarcina mai jos: