7 întrebări esenţiale pentru gravidă
La ce obiceiuri trebuie să renunţ?
Nu-ţi face griji. Ca viitoare mămică nu trebuie să trăieşti sub un glob de sticlă. Trebuie doar să ai puţină grijă şi să faci câteva schimbări în stilul tău de viaţă. În primele două săptămâni de la fecundare, natura merge pe principiul „totul sau nimic“. Numai un embrion sănătos va începe să se dezvolte armonios.
Dacă în acest interval de sarcină consumi mult alcool, fumezi, eşti sub tratamente medicamentoase contraindicate sarcinii sau ai contractat anumite boli, poate avea loc un avort spontan care va avea, mai degrabă, aspectul unei menstruaţii întârziate.
Dacă sarcina evoluează, înseamnă că fătul nu e afectat, dar va trebui să renunţi la alcool şi tutun şi să stabileşti împreună cu medicul tău un alt tratament care să nu îl afecteze.
Trebuie să mănânc cât pentru doi?
Nu. Femeile gravide nu au nevoie de calorii în exces. Îţi trebuie doar 180 de calorii în plus, ceea ce înseamnă un sendviş cu caşcaval. Unele gravide au nevoie însă de mai puţină mâncare, pentru că se odihnesc mai mult şi consumă mai puţine calorii.
Pentru ca fătul să se dezvolte, are nevoie de lapte şi produse lactate (jumătate până la un litru de lapte sau produse lactate echivalente pe zi), multe fructe şi legume, pâine şi cereale. Suplimentele alimentare de care ai nevoie sunt acidul folic, iodul şi fierul. Le găseşti la orice farmacie, dar nu le lua decât la recomandarea medicului.
Sunt într-adevăr însărcinată?
De cum bănuieşti că eşti însărcinată, mergi la un medic ginecolog, pentru a avea confirmarea şi pentru a ţi se face testele de care este nevoie. După aceea, ţi se va da un tratament adecvat pentru ca sarcina să evolueze normal. Indicaţiile medicului trebuie urmate cu stricteţe.
Am sângerări. E grav?
Dacă ţi se întâmplă asta, mergi de urgenţă la medic. Uneori, nu este un motiv de îngrijorare. Poate fi vorba de un mic vas de sânge care a plesnit în uter sau o desprindere a unor ţesuturi.
Cu toate acestea, trebuie să mergi neapărat la ginecolog, pentru a ţine problema sub control şi a-ţi duce sarcina la termen fără complicaţii.
De ce sunt tot timpul obosită?
Îţi vine să dormi în timpul zilei? Vrei să pleci cât mai repede acasă de la serviciu? Moţăi în timpul serialului tău preferat? Oboseală de plumb – de asta se plâng majoritatea gravidelor. E normal. În corpul tău se întâmplă ceva nou: se pregăteşte creşterea copilului. Aceasta costă foarte multă energie.
Un alt motiv ar fi că, de multe ori, în primele luni de sarcină, circulaţia este proastă. Ce te ajută? Duşuri rapide în care alternezi apa caldă cu cea călâie. La serviciu, ar fi bine să faci o plimbare în aer liber în pauza de masă. Şi odihneşte-te de câte ori ai ocazia. Ai tot dreptul. Când corpul îţi cere mai multă odihnă, înseamnă că ai nevoie de ea. Să te culci odată cu găinile? Ei bine, gravidele au voie.
Prin vărsături elimin şi substanţe nutritive?
Nu-ţi face griji. Bebeluşul tău are tot ce îi trebuie. Multe gravide nu se îngraşă deloc în primele săptămâni de sarcină, ceea ce nu creează nicio problemă. Abia dintr-a zecea săptămână trebuie neapărat să începi să mănânci mai mult decât înainte.
Totuşi, este important să mânânci cât mai normal, chiar dacă ţi-e din ce în ce mai rău. Bineînţeles că nu se pune problema să mai ţii cure de slăbire.
Morcovii fierţi în abur pot uşura arsurile pe care le simţi la stomac. Totuşi, dacă la începutul sarcinii aveai o greutate prea mică şi apoi te îngraşi foarte tare, mergi la doctor.
De ce mi se îngroaşă talia?
Nu-ţi face griji. Este normal ca talia să se îngroaşe prima pentru că, la începutul sarcinii, fătul este foarte mic şi stă în interiorul bazinului. Când începe să crească, va adăuga centimetri taliei tale. În a şaisprezecea săptămână, burta începe să crească vizibil.
Sarcina aduce şi schimbări în bine?
Există o strălucire vizibilă, care vine din interior. Burtica nu se vede încă, dar ţi-au crescut încrederea în tine şi pofta de viaţă. Uneori, te trezeşti visând cu ochii deschişi. Cei care te cunosc pot observa că este ceva schimbat la tine.
Aceasta se întâmplă din cauza hormonilor pe care îi activează sarcina. Estrogenul îţi face părul mătăsos, progesteronul are grijă ca totul să îţi pară mai uşor şi lumea din jur mai frumoasă.
Doctor Click! vă sfătuieşte
Femeia însărcinată trebuie să se ferească de orice i-ar putea face rău fătului. Dacă este o persoană sănătoasă şi fără obiceiuri dăunătoare, modul de viaţă nu ar trebui să se schimbe. Dacă sarcina prezintă riscuri, atunci trebuie sfătuită de medicul curant în funcţie de situaţie. Eu nu le recomand gravidelor suplimente alimentare.
Ar trebui să aibă o alimentaţie variată, echilibrată, cu multe fructe şi legume, să mănânce corect, raţional, fără să facă excese. La sfârşitul sarcinii, în mod normal, nu ar trebui să aibă mai mult de 8-10 kg în plus. Trebuie să evite glucidele şi sarea în exces. Simptomele de greaţă se pot ameliora dacă se scot din alimentaţie grăsimile, maioneza, frişca şi sosurile.
Click! de la cititori
Pentru că doream o sarcină fără probleme şi o naştere cât mai uşoară, m-am înscris la un centru pt viitoare mame la un program care se numeşte Şcoala mamelor. În cadrul acestuia fac o oră de gimnastică şi o oră de cursuri cu diverse teme (igiena sarcinii, naşterea, alăptarea, îngrijirea copiluilui, etc). Merg de două ori pe săptămână. Adriana Solomon, Galaţi