10 lucruri care te vor surprinde în timpul sarcinii

1 2 jpg jpeg

1. Setea

Îţi poate părea exagerată, dar setea este unul dintre simptomele care apar în primele săptămâni de sarcină. Iar cei doi litri de apă pe zi, suficienţi pentru a hidrata orice persoană îţi vor părea că nu sunt de ajuns. Însă, pe măsură ce sarcina înaintează, acest simptom se atenuează. În unele cazuri, setea excesivă poate fi semn de diabet gestaţional.

De aceea, este bine s─â spui medicului ginecolog care te monitorizeaz─â c─â ai un astfel de simptom. El ├«┼úi va recomanda analizele necesare pentru ca tu ┼či micu┼úul s─â fi┼úi ├«n siguran┼ú─â.

2. Ţi se ascute mirosul

Din acest motiv, anumite mirosuri pot s─â te deranjeze ┼či ├«┼úi pot declan┼ča chiar ┼či st─âri de r─âu. De asemenea, mirosurile de alcool ┼či de ┼úigar─â te pot face s─â te sim┼úi r─âu, fiindc─â micu┼úul din burtic─â se protejeaz─â de un eventual consum de substan┼úe care i-ar putea face r─âu.

3. Salivezi mult

Saliva┼úia excesiv─â, denumit─â medical ptialism este un alt simptom frecvent ├«n sarcin─â. Te vei confrunta cu aceast─â problem─â dac─â ai ┼či gre┼úuri matinale, dar va disp─ârea ├«n c├óteva luni.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Cum împaci sarcina cu serviciul?

- De câte ori mergi la medic în cele 9 luni

- A┼ča duci sarcina la termen

4. Oboseala ┼či nevoia de somn

Pentru orice gravid─â cu fire activ─â, oboseala care vine odat─â cu sarcina este surprinz─âtoare. ├Än general, vei avea nevoie de cam trei ore de somn ├«n plus fa┼ú─â de c├ót dormeai ├«n mod obi┼čnuit. Dar dac─â oboseala devine o adev─ârat─â problem─â care te ├«mpiedic─â s─â-┼úi ├«ndepline┼čti munca, medicul ┼úi-ar putea recomanda minerale ┼či vitamine care s─â te ajute s─â faci fa┼ú─â mai u┼čor perioadei sarcinii.

5. Sânii încep să crească

M─ârimea sutienului va fi ├«n continu─â cre┼čtere fiindc─â glandele mamare se preg─âtesc pentru al─âptat. Motivul acestei schimb─âri este nivelul crescut de estrogen ┼či de progesteron din organism, hormoni care preg─âtesc corpul pentru sarcin─â ┼či na┼čtere.

6. Urinare frecvent─â

Vezica urinar─â poate deveni sensibil─â din cauza congestiei pelviene, adic─â a uterului m─ârit care apas─â pe restul organelor. De asemenea, rinichii lucreaz─â mai eficient ├«n timpul sarcinii fiindc─â trebuie s─â filtreze cantit─â┼úi mai mari de lichid, proveni┼úi de data aceasta, de la dou─â organisme, ┼či al t─âu, ┼či al copilului.

7. ┼ói se umfl─â picioarele ┼či m├óinile

Umflarea membrelor se produce din cauza reten┼úei de ap─â ├«n organism. Vei fi suprins─â s─â consta┼úi c─â ai nevoie de o pereche de pantofi sau de cizme cu un num─âr mai mare dec├ót purtai ├«nainte s─â fii ├«ns─ârcinat─â. Stai f─âr─â griji, dup─â sarcin─â problema aceasta se va rezolva de la sine ┼či vei reveni la num─ârul de la pantof pe care l-ai purtat dintotdeauna.

8. Pielea se p─âteaz─â

Hormonii de sarcin─â ├«┼či pot pune amprenta ┼či asurpa fe┼úei tale. Multe gravide observ─â c─â le apar pete maronii pe fa┼ú─â. Singura solu┼úie ├«mpotriva lor este s─â folose┼čti creme de protec┼úii solar─â, indiferent de anoptimp, fiindc─â expunerea la soare accentueaz─â respectivele pete. Dar ┼či aceast─â problem─â dispare ┼či fa┼úa ta va redeveni curat─â dup─â ce vei na┼čte.

9. Acneea

Apariţa acneei este comună în timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee produc mai multe secreţii, acest lucru fiind determinat de hormonii de sarcină.

10. Instabilitatea emoţională

Ai sc─âpat de sindromul premenstrual dar, ├«n anumite privin┼úe, te lup┼úi cu un sindrom premenstrual atipic ce dureaz─â cam nou─â luni de zile. Fericirea ┼či triste┼úea vor alterna ├«nc├ót nu vei mai ├«n┼úelege ce se ├«nt├ómpl─â cu tine. Dar ai grij─â, dac─â apar insomnii, dac─â nu mai ai poft─â de m├óncare ┼či triste┼úea dureaz─â mai mult de 2 s─âpt─âm├óni ├«n ┼čir, este bine s─â aten┼úionezi medicul. Poate fi vorba de o depresie care trebuie tratat─â ├«nainte de na┼čtere.