10 lucruri care te vor surprinde în timpul sarcinii
1. Setea
Îţi poate părea exagerată, dar setea este unul dintre simptomele care apar în primele săptămâni de sarcină. Iar cei doi litri de apă pe zi, suficienţi pentru a hidrata orice persoană îţi vor părea că nu sunt de ajuns. Însă, pe măsură ce sarcina înaintează, acest simptom se atenuează. În unele cazuri, setea excesivă poate fi semn de diabet gestaţional.
De aceea, este bine să spui medicului ginecolog care te monitorizează că ai un astfel de simptom. El îţi va recomanda analizele necesare pentru ca tu şi micuţul să fiţi în siguranţă.
2. Ţi se ascute mirosul
Din acest motiv, anumite mirosuri pot să te deranjeze şi îţi pot declanşa chiar şi stări de rău. De asemenea, mirosurile de alcool şi de ţigară te pot face să te simţi rău, fiindcă micuţul din burtică se protejează de un eventual consum de substanţe care i-ar putea face rău.
3. Salivezi mult
Salivaţia excesivă, denumită medical ptialism este un alt simptom frecvent în sarcină. Te vei confrunta cu această problemă dacă ai şi greţuri matinale, dar va dispărea în câteva luni.
Mai poţi citi şi:
- Cum împaci sarcina cu serviciul?
- De câte ori mergi la medic în cele 9 luni
4. Oboseala şi nevoia de somn
Pentru orice gravidă cu fire activă, oboseala care vine odată cu sarcina este surprinzătoare. În general, vei avea nevoie de cam trei ore de somn în plus faţă de cât dormeai în mod obişnuit. Dar dacă oboseala devine o adevărată problemă care te împiedică să-ţi îndeplineşti munca, medicul ţi-ar putea recomanda minerale şi vitamine care să te ajute să faci faţă mai uşor perioadei sarcinii.
5. Sânii încep să crească
Mărimea sutienului va fi în continuă creştere fiindcă glandele mamare se pregătesc pentru alăptat. Motivul acestei schimbări este nivelul crescut de estrogen şi de progesteron din organism, hormoni care pregătesc corpul pentru sarcină şi naştere.
6. Urinare frecventă
Vezica urinară poate deveni sensibilă din cauza congestiei pelviene, adică a uterului mărit care apasă pe restul organelor. De asemenea, rinichii lucrează mai eficient în timpul sarcinii fiindcă trebuie să filtreze cantităţi mai mari de lichid, proveniţi de data aceasta, de la două organisme, şi al tău, şi al copilului.
7. Ţi se umflă picioarele şi mâinile
Umflarea membrelor se produce din cauza retenţei de apă în organism. Vei fi suprinsă să constaţi că ai nevoie de o pereche de pantofi sau de cizme cu un număr mai mare decât purtai înainte să fii însărcinată. Stai fără griji, după sarcină problema aceasta se va rezolva de la sine şi vei reveni la numărul de la pantof pe care l-ai purtat dintotdeauna.
8. Pielea se pătează
Hormonii de sarcină îşi pot pune amprenta şi asurpa feţei tale. Multe gravide observă că le apar pete maronii pe faţă. Singura soluţie împotriva lor este să foloseşti creme de protecţii solară, indiferent de anoptimp, fiindcă expunerea la soare accentuează respectivele pete. Dar şi această problemă dispare şi faţa ta va redeveni curată după ce vei naşte.
9. Acneea
Apariţa acneei este comună în timpul sarcinii, deoarece glandele sebacee produc mai multe secreţii, acest lucru fiind determinat de hormonii de sarcină.
10. Instabilitatea emoţională
Ai scăpat de sindromul premenstrual dar, în anumite privinţe, te lupţi cu un sindrom premenstrual atipic ce durează cam nouă luni de zile. Fericirea şi tristeţea vor alterna încât nu vei mai înţelege ce se întâmplă cu tine. Dar ai grijă, dacă apar insomnii, dacă nu mai ai poftă de mâncare şi tristeţea durează mai mult de 2 săptămâni în şir, este bine să atenţionezi medicul. Poate fi vorba de o depresie care trebuie tratată înainte de naştere.