Pierderea sarcinii din cauza stresului

1 pierderea sarcinii din cauza stresului jpg jpeg

Stresul mareste de trei ori riscul de avort spontan. In general, 15% din totalul sarcinilor se soldeaza cu avort spontan, dar aceasta statistica se bazeaza numai pe sarcinile intrerupte dupa sase saptamani.

"Daca ar fi luate in calcul toate sarcinile pierdute, indiferent de evolutia lor, aproape jumatate dintre ele nu ajung la termen", explica dr. Mary Step-henson, medic obstetrica-ginecologie la Clinica Universitara din Chicago. Ea le recomanda femeilor care isi doresc un copil sa-si modifice stilul de viata, astfel incat sa tina stresul la distanta, inca dinainte de a ramane insarcinate.

Cunoscuta sub denumirea medicala de avort spontan, aceasta problema uneori pare lipsita de explicatii. Exista unele studii care indica o legatura intre pierderea sarcinii si un nivel ridicat de stres, in special la inceputul sarcinii sau imediat dupa conceptie. In revista Endocrinologie din iunie 2003, cercetatorii au sugerat ca CRH nu este eliberat doar in creier de femeile extrem de stresate, ci si in restul corpului. CRH actioneaza mastocitele, celule care secreta substante ce cauzeaza reactii alergice.

Se pare ca una din aceste substante, triptaza, previne producerea membranelor necesare pentru a se dezvolta embrionul si influenteaza intreaga structura a placentei. Pe scurt, reactia corpului tau poate conduce la pierderea sarcinii daca apare la inceputul sarcinii. De asemenea, conform unui studiu din 2006, niveluri crescute de cortizol pot influenta nivelul de progesteron, care are un impact asupra cresterii uterine si altor aspecte din sarcina.