Patru metode de a gestiona durerile naşterii
Dacă îţi doreşti să devii mamă sau eşti deja însărcinată pentru prima dată, este posibil şi normal să îţi pui multe întrebări şi să ai sentimente de teamă legate de actul naşterii. Iar modalitatea lipsită de dureri de a aduce copilul pe lume este unul dintre aspectele cele mai importante de luat în considerare.
În general, dacă nu ai anumite probleme de sănătate sau dacă bebeluşul nu este în pericol, se recomandă naşterea naturală. Totuşi, deşi femeia dispune de resurse fiziologice care să îi permită să nască natural, multe dintre temerile ei vor influenţa negativ mediul calm şi sigur de care are nevoie. Iată mai jos câteva modalităţi de a trece cu bine şi fără dureri peste naşterea naturală.
Schimbarea percepţiei asupra durerii
Dacă schimbi modul în care priveşti durerea asociată naşterii, prin înţelegerea scopului acesteia, îi vei oferi creierului posibilitatea de a reduce din intensitatea percepută. Ideea este următoarea: durerile naşterii pot fi mari, dar sunt unice şi au un scop, respectiv aducerea pe lume a unei noi fiinţe. Procesul naşterii are loc în etape, cu o intensitate a durerilor din ce în ce mai mare. Durerea este mai gravă în timpul contracţiilor, după care, între ele, nivelul ei scade. Pentru unele femei, debutul travaliului este cea mai dureroasă etapă, în timp ce, pentru altele, acesta este momentul expulzării. Majoritatea moaşelor recomandă femeilor care nasc să nu lupte cu durerea, ci să o accepte.
Anestezia epidurală
Nasterea naturala cu epidurala este o opţiune de care multe femei se tem şi la care, frecvent, se apelează în ultimul moment, pentru a reduce durerile prea intense. Şi, totuşi, anestezia epidurală rămâne, de un secol, un avans major în ceea ce priveşte reducerea durerilor din timpul naşterii. Aceasta nu se face fără precauţii, un medic specialist determinând dacă există sau nu contraindicaţii. Injecţia în sine nu este dureroasă, iar principalele efecte secundare sunt migrene, dureri de cap sau de spate, care dispar de obicei de la sine după câteva ore până la o zi. Anestezia epidurală, după cum sugerează şi numele, se face în spaţiul epidural, respectiv cel care înconjoară dura, învelişul ce protejează măduva spinării. Nefiind în contact cu măduva, în principiu, riscul de paralizie este absent. Administrată corectă, epidurala reduce doar durerile provocate de contracţii, care însă nu dispar, permiţând mamei să rămână activă.
Mecanica hormonilor
O serie de hormoni specifici sunt produşi într-o cantitate mai mare în timpul travaliului. Printre hormonii implicaţi în procesul naşterii se numără oxitocina (hormonul iubirii) care, printre altele, provoacă uterul să se contracte pentru a expulza fătul, îl ajută să se refacă după, cauzează eliminarea placentei şi susţine lactaţia. De asemenea, în proces sunt implicate endorfinele, cunoscute ca hormonii plăcerii, dar care, în acest caz, sunt un anestezic natural, prolactina, ce declanşează şi susţine lactaţia, şi adrenalina, care îi dă femeii forţa să nască. În momentul naşterii, toţi aceşti hormoni au un rol decisiv, să se combine astfel încât femeia să poată naşte copilul.
Folosirea apei
Pentru multe femei, să stea în apă în timpul travaliului şi al naşterii le ajută să gestioneze durerile. Apa are efect relaxant şi analgezic în timpul naşterii, corpul pare mai uşor, stomacul, mai puţin voluminos, şi contracţiile, mai puţin dureroase, în timp ce colul uterin este mai uşor de dilatat. Poţi face o baie fierbinte (37°) acasă la începutul travaliului – sau la maternitate, dacă există posibilitatea. Naşterea propriu-zisă în apă se recomandă numai dacă mediul este special amenajat în acest sens.
Naşterea este asociată automat cu suferinţa, însă, cu ajutorul metodelor de mai sus, poţi transforma acest proces într-unul cât mai puţin dureros. Aventura naşterii naturale poate fi una minim dureroasă dacă te pregăteşti din timp fizic şi psihic.
Sursa foto: Shutterstock