Mamă după 35 de ani. Care sunt posibilele complicaţii?
Din ce în ce mai multe femei aleg să devină mame după 35 de ani, când riscurile de sănătate pentru mamă şi copil sunt mai mari. Iată de ce este nevoie de o urmărire medicală mai atentă.
„Copiii trebuie făcuţi la tinereţe”, spune o vorbă din bătrâni, pe care şi medicii o împărtăşesc. În zilele noastre, multe femei amână sarcina după 35 de ani, unul dintre motive fiind obţinerea unei stabilităţi profesionale şi materiale. Nu trebuie uitat însă că fertilitatea scade simţitor pe măsura trecerii timpului.
Dacă nu există probleme de sănătate, sarcina poate decurge normal chiar şi după 35 de ani. Alteori însă, înaintarea în vârstă aduce şi unele modificări în organism, cu urmări asupra femeii şi copilului.
Ce complicaţii pot surveni la mamă
Diabetul gestaţional sau de sarcină este mai frecvent după 35 de ani. În acest caz, glicemia trebuie menţinută în limite normale, un rol important având dieta şi exerciţiile fizice. Copilul poate fi afectat prin creşterea prea mare în greutate şi prin crize de hipoglicemie după naştere.
Hipertensiunea este o altă complicaţie a sarcinii târzii. Valorile crescute ale tensiunii arteriale duc la îngustarea vaselor de sânge, inclusiv ale celor de la nivelul uterului, care alimentează fătul cu substanţe nutritive, lucru ce îi poate afecta creşterea. Hipertensiunea, însoţită de un nivel crescut al proteinelor în urină, edeme, scăderea vederii, somnolenţă şi dureri de cap duce la apariţia unei complicaţii mai grave, preeclampsia, frecventă mai ales după 20 de săptămâni, putând fi nevoie de spitalizare.
Avortul spontan. Fixarea embrionului în uter se face mai greu la femeile cu vârsta de 40 de ani, de aceea, una din patru sarcini se poate avea ca urmare un avort spontan în primul trimestru.
Dificultăţi în timpul naşterii. Adesea, sarcina târzie poate impune necesitatea naşterii prin cezariană, din cauza unor aspecte precum imposibilitatea colului de a se dilata corespunzător.
Cum poate fi afectat fătul
Sindromul Down (trisomia 21). Sarcina apărută la o vârstă mai mare de 35 de ani creşte riscul de apariţie la copil a anomaliilor genetice precum sindromul Down. De exemplu, la 40 de ani, acest risc este de 1 la 110 de sarcini.
Naşterea prematură. După 35 de ani, riscul de naştere prematură este mai mare, întrucât capacitatea uterului de a susţine sarcina este mai mică. De aceea, probabilitatea de prematuritate este de două ori mai mare.
De câte controale este nevoie
Dacă nu există complicaţii, urmărirea sarcinii târzii urmează schema obişnuită: o consultaţie lunară şi trei ecografii. La aceste se adaugă teste de sânge şi urină, măsurarea tensiunii şi dozarea glicemiei. Analize precum dublul sau triplul test sunt de ajutor pentru estimarea riscului de anomalii cromozomiale. În prezent, amniocenteza nu mai este recomandată de rutină în cazul gravidelor trecute de 35 de ani. „Efectuarea unor ecografii amănunţite (cunoscute ca morfologii fetale) corelate cu obţinerea unor date serologice, dar şi a unor date din anamneză pot deopotrivă să recomande efectuarea unei proceduri invazive la o gravidă cu vâsta mai mică de 35 de ani sau dimpotrivă, să scutească o viitoare mamă cu vârsta mai mare de astfel de proceduri”, afirmă medicul Ciprian-Pop Began, asistent obstetrică-ginecologie la Spitalul Elias din Bucureşti.
BINE DE ŞTIUT
* Anomaliile cromozomiale se numără printre cele mai importante cauze care duc la pierderea sarcinii după 35 de ani.
* Chiar şi cu tratamentele de fertilizare in vitro, şansele de instalare a sarcinii scad după 35 de ani.
* Şi probabilitatea de apariţie a fibromului uterin este mai mare la această vârstă însă, din fericire, nu afectează evoluţia sarcinii.
Dr. Irina Stelea, medic primar obstetrică-ginecologie, Centrul Medical Mediclass, Bucureşti
Sindromul Down, mai frecvent la sarcina târzie
Femeile cu vârsta de peste 35 ani, care vor să rămână însărcinate, trebuie să ştie că există şi anumite riscuri, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Astfel, creşte frecvenţa hipertensiunii asociate, cu posibile complicaţii (preeclampsia şi eclampsia). De asemenea, există o probabilitate mai mare de diabet gestaţional şi de avort spontan de prim trimestru (în special a celor care au drept cauze anomaliile cromozomiale şi cantitatea mai scăzută a hormonilor necesari susţinerii sarcinii). Creşte frecvenţa operaţiilor cezariene, cu toate posibilele complicaţii postoperatorii ale acesteia. Dintre riscurile fetale, poate cel mai important este cel de malformaţii. Sindromul Down este mai frecvent la naşterile femeilor cu vârsta peste 35 ani. Prevenirea complicaţiilor se realizează prin urmărirea riguroasă a sarcinii de către medicul specialist ginecolog şi prin respectarea cu stricteţe a indicaţiilor lui.