Eşti gravidă? Iată ce vaccinuri poţi face!

1 gravida vaccin jpg jpeg

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, imunitatea viitoarei mame scade. Asta înseamnă că este mai vulnerabilă la anumite infecţii şi boli care pot fi dăunătoare atât pentru ea, cât şi pentru făt, dacă nu se vaccinează.

Vaccinarea în sarcină are ca scop prevenirea îmbolnăvirii viitoarei mame şi asigurarea imunităţii nou-născutului în primele luni de viaţă. Anticorpii produşi se transmit prin placentă, protejând bebeluşul în primele 5-6 luni de viaţă, asigurând în acelaşi timp un răspuns imun mai bun şi mai rapid la dozele de vaccin pe care le va primi ulterior. Există 2 vaccinări de rutină recomandate în timpul sarcinii: vaccinul antigripal şi vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive (DTPa).  Acestea sunt vaccinuri inactive şi nu au niciun risc asupra fătului. 

Vaccinul împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive (DTPa)

Vaccinarea împotriva tusei convulsive se face prin triplul vaccin DTPa (Diftero-Tetano-Pertussis acelular). Tusea convulsivă este o infecţie periculoasă, care, la vârste mici, creşte riscul de pneumonie şi alte complicaţii severe. Acest tip de vaccin este recomandat în sarcină pentru a se evita şi tetanosul neonatal şi difteria. Tetanosul este provocat de bacilul Clostridium tetani. La naştere sau în timpul travaliului, în urma manevrelor chirurgicale specifice, fătul se poate contamina cu bacili tetanici. Tetanosul afectează nervii periferici şi poate cauza paralizii ori leziuni ale muşchiului cardiac. Difteria este o boală acută, produsă de bacteria Corynebacterium diphtheriae, care afectează căile respiratorii. Ambele pot fi fatale. 

Serul se administrează în două doze, în trimestrul 2 sau 3 de sarcină. Ideal ar fi între săptămânile 27 – 36 de sarcină, pentru ca protecţia contra tusei convulsive (pertussis) să fie transmisă şi fătului. 

Vaccinul antigripal

Scăderea imunităţii în timpul sarcinii creşte riscul îmbolnăvirii de gripă, gravidele fiind mai predispuse la complicaţiile bolii, inclusiv naşterea prematură, decât cele care nu aşteaptă un copil. De aceea, medicii recomandă imunizarea tuturor gravidelor pe perioada sezonului de gripă, mai exact din octombrie până în martie. Serul se administrează intramuscular şi are în compoziţie virus inactiv. Vaccinul este sigur, atât pentru mamă, cât şi pentru copil, şi poate fi făcut în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină. Imunizarea împotriva gripei în timpul sarcinii oferă protecţie pentru nou-născut în primele 6 luni de la naştere. După această vârstă, bebeluşul va putea fi, la rândul său, vaccinat.

 

Vrei să călătoreşti?

În cazul în care eşti gravidă şi plănuieşti să călătoreşti în străinătate ori ai un risc crescut pentru anumite infecţii, medicul îţi poate recomanda imunizarea pentru hepatita A, antimeningococic sau antipneumococic. 

Vaccinurile, recomandate şi înainte de sarcină

Este bine să te informezi cu privire la vaccinările de rutină pentru adulţi înainte să rămâi însărcinată. De exemplu, rubeola este o boală contagioasă care poate provoca probleme grave fătului, cu consecinţe pe viaţă, şi chiar decesul său. Poţi să afli printr-o analiză de sânge dacă eşti sau nu imună la această boală. Cea mai bună protecţie împotriva rubeolei o oferă vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Dacă însă nu ai apucat să te vaccinezi împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive (DTPa) înainte de concepţie, poţi să faci asta după sarcină, chiar dacă alăptezi. Proaspetele mame se pot imuniza şi împotriva rubeolei, oreionui, rujeolei şi/sau varicelei (vărsat-de-vânt), deşi alăptează. 

Înainte de concepţie, dacă pacienta nu are imunitate protectivă, ea se poate vaccina antigripal la începutul sezonului rece, cât şi împotriva hepatitei B (VHB), virusului varicelo-zosterian, tetanosului şi rujeolic-urlian-rubeolic (contracepţie minimum 28 de zile şi cel puţin un ciclu menstrual după vaccinare). În sarcină, medicul poate recomanda femeilor însărcinate să se imunizeze împotriva gripei (virus inactiv), hepatitei A, hepatitei B (cu excepţia gravidelor care sunt diagnosticate cu infecţia cu virusul hepatitic B sau care au anticorpi protectori anti-HBs), meningitei. Indicat este şi vaccinul împotriva tusei convulsive (vaccin acelular), în trimestrul 3, şi cel antipoliomelitei. Contraindicate în sarcină sunt: ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), varicelă/herpes zoster şi HPV.