VIDEO: Ţine anemia departe de copilul tău!

Măsuri de siguranţă când hrăneşti un copil mic jpeg

Cauzele apariţiei anemiei la copil sunt numeroase. Chiar şi procese fiziologice precum creşterea rapidă în înălţime pot duce la anemie. Printre motivele frecvente ale acestui dezechilibru se numară bolile copilăriei, infecţiile repetate şi pierderile de sânge, lipsa vitaminei B12, o insuficientă absorbţie a fierului din alimente sau hrană săracă în fier. Sugarul are protecţie de la mamă În cazul în care bebeluşul s-a născut la termen, iar mama nu a suferit de anemie, copilul va avea o rezervă de fier care să-i acopere nevoile pâna la vârsta de şase luni. Iar alăptarea contibuie la menţinerea rezervei de fier necesar copilului.

Atenţie, orice deficit de fier prezent la mamă se va simţi în calitatea scăzută a laptelui pe care îl primeşte copilul. Prin urmare, anemia mamei poate determina anemie şi la bebeluş. În acest caz, este bine ca sugarul să fie hrănit de trei ori pe zi cu lapte praf şi doar restul meselor să fie exclusiv cu lapte matern.

Este recomandat ca din alimentaţia copilului să nu lipsească ficatul de pui şi cel de vită, carnea de pui, de peşte şi de vită. Prepară-le prin fierbere sau la cuptor şi adaugă verdeţuri la fiecare masă. Alege legumele verzi, acesta fiind un semn al bogăţiei în fier. De asemenea, dă-i ananas şi smochine, fructe bogate în fier, precum şi struguri, fragi, mure, pere, mere şi citrice, care conţin vitamina C, importantă pentru absorbţia fierului.

Nu orice copil palid şi obosit are anemie. Dar dacă la testele de sânge se dovedeşte acest diagnostic, pe lângă regim şi alimentaţie bogată în fier, medicul îi va prescrie şi tratament: picături, sirop sau tablete.