VIDEO: Ţine anemia departe de copilul tău!

M─âsuri de siguran┼ú─â c├ónd hr─âne┼čti un copil mic jpeg

Cauzele apari┼úiei anemiei la copil sunt numeroase. Chiar ┼či procese fiziologice precum cre┼čterea rapid─â ├«n ├«n─âl┼úime pot duce la anemie. Printre motivele frecvente ale acestui dezechilibru se numar─â bolile copil─âriei, infec┼úiile repetate ┼či pierderile de s├ónge, lipsa vitaminei B12, o insuficient─â absorb┼úie a fierului din alimente sau hran─â s─ârac─â ├«n fier. Sugarul are protec┼úie de la mam─â ├Än cazul ├«n care bebelu┼čul s-a n─âscut la termen, iar mama nu a suferit de anemie, copilul va avea o rezerv─â de fier care s─â-i acopere nevoile p├óna la v├órsta de ┼čase luni. Iar al─âptarea contibuie la men┼úinerea rezervei de fier necesar copilului.

Aten┼úie, orice deficit de fier prezent la mam─â se va sim┼úi ├«n calitatea sc─âzut─â a laptelui pe care ├«l prime┼čte copilul. Prin urmare, anemia mamei poate determina anemie ┼či la bebelu┼č. ├Än acest caz, este bine ca sugarul s─â fie hr─ânit de trei ori pe zi cu lapte praf ┼či doar restul meselor s─â fie exclusiv cu lapte matern.

Este recomandat ca din alimenta┼úia copilului s─â nu lipseasc─â ficatul de pui ┼či cel de vit─â, carnea de pui, de pe┼čte ┼či de vit─â. Prepar─â-le prin fierbere sau la cuptor ┼či adaug─â verde┼úuri la fiecare mas─â. Alege legumele verzi, acesta fiind un semn al bog─â┼úiei ├«n fier. De asemenea, d─â-i ananas ┼či smochine, fructe bogate ├«n fier, precum ┼či struguri, fragi, mure, pere, mere ┼či citrice, care con┼úin vitamina C, important─â pentru absorb┼úia fierului.

Nu orice copil palid ┼či obosit are anemie. Dar dac─â la testele de s├ónge se dovede┼čte acest diagnostic, pe l├óng─â regim ┼či alimenta┼úie bogat─â ├«n fier, medicul ├«i va prescrie ┼či tratament: pic─âturi, sirop sau tablete.