VIDEO Jocuri care-i alungă furia
Şi copiii reacţionează violent la supărare în loc să-şi exprime mânia prin vorbe. Îşi strică jucăriile sau lovesc pe cei care vor să i le ia. Asigură-l că înţelegi prin ce trece, că e normal să se supere, dar fără să strice vreo jucărie sau să dea în cineva, ci plângând, ţipând sau lovind o pernă. Felul în care tu, ca părinte, reacţionezi la supărare este pentru el un model, deci ai mare grijă cum te manifeşti mai ales când copilul este de faţă. Pentru a-l face să înţeleagă ce urmări are o manifestare violent faceţi acest exerciţiu:
- cere-i să repare jucăria pe care a stricat-o aruncând-o la supărare. Pune-i la dispoziţie tot ce are nevoie (lipici, scotch). Adunaţi toate părţile rupte, chiar şi cele mai mici. Dacă nu va reuşi să o refacă, explică-i că acelaşi impact îl au loviturile sau cuvintele lui urâte asupra celorlalţi. Îi răneşte, de aceea chiar dacă-ţi ceri scuze, cu greu poţi repara răul făcut.
Un alt truc este să-l obişnuieşti să spună ce l-a înfuriat şi să aştepte câteva minute, să respire profund şi să încerce să se liniştească şi să se gândească la motivele furiei lui.
Aşa-l înveţi să şi asculte nu doar să se exprime!
Din dorinţa de a se face auziţi, ascultaţi, cei mici uită să asculte cu atenţie la rândul lor. Exemplul propriu este important şi în acest caz, deci, în limita timpului pe care-l petreceţi împreună, arată-I disponibilitate şi ascultă pe cel mic. Pe lângă asta, aceste jocuri v-ar fi de folos pentru a-l deprinde să te asculte şi el:
- citeşte-i sau spune-i o poveste, apoi cere-i să-ţi spună ce a înţeles,
- jocurile de rime sau de memorie
- propune-i să facă anumite lucruri în ordinea impusă de tine, de exemplu să îmbrace hainele după cum îi indici,
- imitaţi sunetele pe care le auziţi când vă plimbaţi în parc.
Joc pentru antrenarea autocontrolului
În funcţie de gustarea favorită a copilului tău, propune-i să i-o oferi în cantitate dublă dacă aşteaptă o perioadă de timp stabilită de amândoi. Este un experiment faimos realizat de un psiholog de la Universitatea din Stanford, SUA. Unui grup de copii în vârstă de 4 ani i s-a oferit o bezea şi i-a s-a promis o a doua, cu condiţia să nu o mănânce pe cea din faţă timp de 20 de minute. Psihologul a observat că acei copii care şi-ai controlat impulsul de a mânca bezeaua, la vârsta adolescenţei au obţinut note mai mari, s-au dovedit mai deschişi să respecte reguli, mai răbdători.