Soluţii pentru stimularea lactaţiei

1 2 jpg jpeg

Printre cele mai importante beneficii ale alăptării se numără creşterea IQ-ului copilului, ameliorarea anemiei, prevenirea deficienţei de iod, formarea anticorpilor şi întărirea sistemului imunitar.

Dacă mămica este sănătoasă, copilul nu are nevoie de niciun supliment (lapte praf, apă, suc natural, ceai) în primele 6 luni de viaţă. Laptele matern conţine toţi nutrienţii esenţiali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului: lactoză, proteine, grăsimi, vitamine (mai puţin vitamina D), minerale.

Alăptează la cerere

Cel mai bun mod de a stimula lactaţia este să pui copilul la sân ori de câte ori dă semne că îi este foame. În cazul în care sânii produc prea mult lapte – care nu este eliminat complet, atunci producţia va începe să scadă.

Pentru ca micuţul să se hrănească în mod corespunzător, este necesar ca mama să se asigure că pruncul este corect pus la sân. O ataşare incorectă va face ca bebeluşul să nu se hrănească suficient, iar mama ar putea face răni la sâni.

Unele ceaiuri sunt de ajutor

O combinaţie de ceai de fenicul cu anason şi chimen este perfectă pentru mămicile care tocmai au născut. Aceste seminţe sunt un remediu natural sigur pentru stimularea lactaţiei şi sunt considerate inofensive pentru mamă şi pentru bebe.

Pe lângă creşterea producţiei de lapte matern, aceste plante au rol şi în calmarea colicilor bebeluşului. Astfel, poţi bea câte o cană de ceai făcut din câte 1 lingură de seminţe la 300 ml de apă fierbinte sau poţi face 1l de ceai, amestecând câte 1 lingură de seminţe de anason, una de fenicul şi una de chimen.

Masează sânii

Masajul este util nu doar în cazul în care îţi simţi sânii angorjaţi (întăriţi, plini cu lapte), ci şi pentru a încuraja lactaţia. Masarea poate fi făcută în timpul duşului, sub jetul de apă caldă, sau în timpul alăptării.Se pot pune comprese calde pe sâni, pentru a dilata vasele.

Sfatul specialistului

Dr. Ilinca Tudose-Tranulis, medic pediatru şi consultant în lactaţie

Pentru un start bun în alăptare, nou-născutul trebuie pus cât mai repede la sân după naştere, de preferat în prima oră. Colostrul, laptele din primele zile, este foarte săţios şi bogat în anticorpi, protejându-i copilului tubul digestiv de microbi şi de alergeni. Amânarea punerii la sân poate determina o întarziere în „venirea laptelui”, crescând riscul deshidratării pruncului şi, implicit, a necesităţii oferirii de lapte praf. Orice cantitate, oricât de mică, de formulă va însemna nestimularea corespunzătoare a sânului pentru producerea de lapte.