Sfaturi pentru siguranţa copilului acasă

1 2 jpg jpeg

Curiozitatea şi nerăbdarea celor mici înving uneori vigilenţa părinţilor, mai ales dacă aceştia din urmă sunt prea obosiţi pentru a putea prevede acţiunile ştrengarilor.

Odată ce primul născut a ajuns la vârsta la care stă în picioare şi poate deschide şi cotrobăi în dulapuri, e indicat să le blochezi sau să aşezi la înălţime toate medicamentele, cosmeticele şi produsele de curăţenie care-i pot provoca intoxicaţii, dar şi condimentele, pungile sau alte recipiente care-l pot sufoca, precum şi obiectele tăioase. De asemenea, acoperă cu protecţii speciale colţurile mobilei, prizele şi prelungitoarele. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poţi face pentru a spori siguranţa casei.

Aşa previi intoxicaţiile!

Plantele şi substanţele toxice sunt principalele surse de intoxicare a celor mici. Într-un moment de neatenţie al părinţilor sau când nu sunt supravegheaţi mai mult timp, copiii pot fi tentaţi să guste din diverse recipiente care conţin detergenţi, alte produse de îngrijire corporal sau unele folosite la curăţenie. De asemenea, pot să atingă sau să înghită frunze sau flori ale unor plante toxice pentru ei cum sunt azalea, leandrul, anthuriumul, filodendronul sau asparagusul. Acestea provoacă probleme digestive sau renale, vărsături, diaree, alergii, urticarie, convulsii sau chiar comă. Leandrul este una dintre cele mai periculoase plante.

Foloseşte ghivece suspendate sau aşază-le în locuri inaccesibile copiilor. Dacă totuşi intoxicaţia s-a produs, cel mai important este să intervii de la primele semne. Solicită ajutor de urgenţă la numărul unic 112.

Până la venirea echipajului de pe ambulanţă, indiferent unde te afli în ţară şi la orice oră, poţi suna la TOXAPEL, serviciul de urgenţă pentru intoxicaţii al Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti, la numerele de telefon 021.210.62.82 şi 021.210.61.83. Sfatul medicilor este să nu improvizori, pentru că rişti să faci mai mult rău copilului.

Pentru o casă mai sigură

Evită arsurile prin plasarea la înălţime a surselor de foc, precum chibrituri, aprinzătoare, soluţii care pot fi inflamabile. Pune benzi adezive peste butoanele aragazului, dacă nu sunt protejate. Pentru a nu se răni, blochează dulapurile cu obiecte de uz casnic, vaze sau bibelouri pe care le poate sparge sau cu tacâmuri cu care se poate tăia.

În bucătărie, ai grijă să nu aibă acces cu uşurinţă la electrocasnice, blendere, mixeze, dar şi la prize, detergenţi de vase. De asemenea, fixează benzi adezive sub covoraşe şi prinde de perete dulapurile joase, pentru că, temerari fiind, cei mici pot încerca să se urce pe ele şi să fie striviţi sub greutatea acestora.

Reţine!

Închide sau rabatează ferestrele, uşile de la balcon şi nu lăsa scaune lângă geamuri, pentru a evita situaţiile în care copiii se căţăra pe geamurile deschise, riscând să cadă de la înălţime.

Asigură-i un somn fără probleme

Unele tipuri de materiale din care sunt realizate lenjeriile de pat pot să le provoace copiilor alergii. Alege unele din bumbac, nicidecum unele sintetice şi schimb-o la fiecare 2 săptămâni. Ca să previi asfixia copilului mic, renunţă la jucăriile de pluş, pernele şi păturile din pătuţ şi foloseşte săculeţi de dormit potrivite ca grosime cu temperatura din casă.

Atenţie ce jucării alegi!

Dacă te atrag preţurile mici ale unor jucării, înainte de a le cumpăra aminteşte-ţi că pot conţine substanţe periculoase. Mirosul chimic sau parfumul lor sunt cele mai sigure semne. De vină sunt adezivii ieftini şi dăunători cu care sunt lipite, precum formaldehida. Aceasta are risc cancerigen.

Nu opta pentru jucăriile din plastic şi verifică să nu conţină ftalaţi. Jucăriile mici sau făcute din părţi mici trebuie puse deoparte până când copilul va împlini 4 ani. Până atunci e posibil să le înghită sau să le introducă în nas, putând să se sufoce. Şi cele casante sau care se rup uşor pot fi periculoase, pentru că se pot înţepa cu uşurinţă.