O fi rău că sforăie copilul?
Apneea obstructivă în somn este cauzată de blocarea căilor respiratorii ca urmare a unei boli. Uneori, copilul nu poate respira chiar şi 10 secunde, ajungând să se trezească de mai multe ori pe noapte.
Nu e de mirare că devin irascibili sau le e greu să se concentreze asupra activităţilor de peste zi. Apneea le poate slăbi şi sistemul imunitar şi poate duce la hipertensiune.
Când este cazul să-l duci la pediatru
Dacă doarme cu gura deschisă sau sforăie destul de des, ai motive să-ţi duci pe copilul la pediatru. În cazul în care la aceste simptome de apnee se alătură altele, este nevoie de sfatul medicului. Este posibil să observi la copil că:
- vorbeşte pe nas,
- respiră pe gură şi în timpul zilei,
- are dureri de cap dimineaţa,
- nu se poate concentra peste zi şi este irascibil,
- are cearcăne,
- este somnoros.
Obezitatea şi apnee, un cerc vicios
Mulţi copii care suferă de apnee obstructivă au probleme legate de alimentaţie, fie au un apetit scăzut, fie au luat mult în greutate.
Cei care s-au îngrăşat foarte mult au depozite de grăsime în regiunea nasului sau a gâtului care fac respiraţia dificilă şi împiedică un somn odihnitor. Se formează un cerc vicios, deoarece, în urma trezirilor dese, cel mic este prea obosit să mai facă mişcare, prefer sedentarismul şi are poftă să mănânce mai multe dulciuri.