Măsuri corecte când copilul are febră

1 2 jpg jpeg

Febra este un semnal prin care organismul reacţionează în faţa infecţiilor cauzate fie de virusuri sau de bacterii, vaccinuri şi erupţii dentare. Vorbim despre febră atunci când temperatura corpului depăşeşte 37˚ C (cea intrarectală mai mare de 38˚ C, cea orală mai mare de 37.5˚ C, iar cea axilară şi auriculară peste 37.2˚ C). Principalul risc al febrei este riscul de apariţie a convuliilor febrile. Evită să-l înfofoleşti Primul lucru pe care trebuie să-l faci în caz de febră este să-i oferi copilului haine cât mai subţiri şi să aeriseşti camera în care el stă. Temperatura ambientală trebuie să fie de 18-20˚C.

Dacă micuţul doarme, nu-l înveli cu pătură sau cu plapumă. După astfel de măsuri, în aproximativ o oră, temperatura corpului ar trebui să scadă.

O altă modalitate eficientă împotriva febrei sunt împachetările. Înmoaie un prosop în apă călduţă cu care înfăşori copilul de la subraţ în jos. De asemenea, şi băile călâi sunt utile, însă temperatura apei nu trebuie să depăşească 35-36˚ C.

În cazul în care apa este mai rece, pot apărea frisoane. Nu sunt recomandate împachetările cu alcool sau oţet, deoarece pot provoca arsuri pe piele sau chiar intoxicaţie.

Febra este însoţită de o stare de moleşeală şi de lipsa apetitului. Dacă micuţul refuză alimentele, e mai bine să nu-l forţezi, însă oferă-i cât mai multe lichide la temperatura camerei (apă, sucuri, ceaiuri). Orice efort fizic care îl poate solicita şi supraîncălzi trebuie evitat.

Dacă metodele menţionate mai sus nu se dovedesc a fi eficiente în scăderea febrei, ba dimpotrivă, temperatura continuă să crească, se recomandă administrarea de antitermice orale sau supozitoare intrarectale (ibuprofen – copiilor de peste 3 luni sau paracetamol). Antitermicele se administrează încă 24-36 de ore după scăderea febrei.

Aspirina este interzisă copiilor, deoarece poate provoca sindromul Reye, o complicaţie manifestată prin encefalopatie şi insuficienţă hepatică.

Dacă toate măsurile de mai sus sunt ineficiente în scăderea temperaturii, trebuie să mergi de urgenţă la spital. Febra mare, care depăşeşte 39.5˚ C, poate provoca convulsii febrile.

Consultul medicului este indicat chiar şi dacă temperatura a scăzut. Specialistul va stabili cauzele apariţiei febrei şi va prescrie un tratament.

Dr. Ema Dumitru

medic specialist pediatrie, Hyperclinica MedLife Constanţa

Temperatura normală a unui copil este în medie 36,5-37˚ C, variind de la un individ la altul sau de momentul zilei. Cu ajutorul termometrului intrabucal, intraretal sau axilar, se poate stabili clar dacă micuţul are sau nu febră.

De regulă, la copiii mici se măsoară temperatura intrarectal. În cazul în care temperatura corpului creşte cu 1-2 grade peste valorile normale, se poate vorbi despre febră. Uneori, părinţii se grăbesc să combată febra copilului chiar dacă valorile nu sunt mari şi chiar dacă cel mic nu dă semne de disconfort.

Un părinte care combate febra imediat ce o observă e ca şi cum un pompier ar opri alarma de incendiu, în loc să încerce să oprească focul. Medicamentele reduc febra, dar scad şi producţia de anticorpi şi, astfel, prelungesc durata de vindecare a infecţiei care cauzează febra.