Îţi stăpâneşti bine furia, ai un copil echilibrat emoţional

1 2 jpg jpeg

Copilul, oglinda părinţilor

Dacă obişnuieşti să strigi la copilul tău, îţi verşi nervii pe el sau te enervezi din orice din cauza stresului la care eşti supus de-a lungul zilei, rişti ca el să se comporte la fel. Oricine se înfurie din când în când, dar, cel puţin în primii ani ai copilului, e mai bine să nu se întâmple de faţă cu el, pentru că învaţă prin imitare.

Din nefericire, comportamentul agresiv al celor mici, manifestat la numai 4-5 ani, dacă nu este îndreptat, se păstrează la maturitate. Pentru a fi un exemplu bun pentru copil:

- dormi suficient,

- păstrează un program fix de masă,

- scurtează perioadele de stres sau aplică metode de relaxare,

- respectă-ţi timpul liber sau rezervă-ţi măcar o oră pe zi pentru o activitate care-ţi place.

Aşa eviţi răbufnirile!

Ca părinte, îţi este pusă la încercare răbdarea şi după orele de muncă. Pentru a nu risca să ai o criză de furie, când copilul face ceva cu care nu eşti de acord, opreşte-l imediat. Argumentează-i de ce nu are voie să facă acel lucru. Dacă amâni şi intervii mai târziu, e posibil să-ţi ieşi din fire.

Respectă-ţi copilul!

Nu se poate întotdeauna să fie după cum îţi doreşti. Copilul, ca fel ca tine, are voinţă proprie şi simte nevoia ca măcar câteodată să se fie lucrurile şi pe placul lui. Acceptă asta, pentru ca şi el să te asculte şi respectă unele dintre dorinţele lui, cu atât mai mult dacă nu este ceva ce-l pune în pericol, ci, din contră, îi satisface setea de cunoaştere.

Acceptă că nu eşti perfect

Cu cât vei vrea mai mult să fii părintele perfect, care acţionează ca la carte, cu atât vei aduna mai multe fructrări şi vei simţi o presiune mai mare. Renunţă la şabloane, pentru a te elibera de această presiune şi a nu risca să te înfurii.