Febra copiilor e aliatul părinţilor

1 2 jpg jpeg

Părinţii ar face orice să scadă temperatura copiilor cât mai repede până şi atunci când nu a ajuns la valori mari. Trebuie amintit că un copil poate să aibă o temperatură între 36,5 – 37,5°C, dacă este măsurată rectal sau până în 37°C, axilar.

Când trece de 38°C înseamnă că sistemul imunitar acţionează pentru a combate efectele unui virus sau al unei bacteria.

Când ar trebui să îngrijoreze febra la copii

Dacă după ce s-a trezit, copilul pare mai cald decât de obicei, dar nu are mai mult de 38°C, nu e nevoie să primească un sirop pentru scăderea temperaturii. La bebeluşi, o temperatură mai ridicată după somn sau după plâns este normală.

Abia atunci când temperatura trece de 38°C, iar starea generală a copilul s-a înrăutăţit (nu se mai joacă, nu mai mănâncă la fel ca de obicei) e momentul să intervii.

Alege mai întâi remediile naturiste

Oricât de greu ar fi să nu foloseşti antitermicele clasice, acordă-i timp celui mic să lupte singur cu boala, cu atât mai mult dacă nu are mai mult de 38,5°C şi e vioi.

Dă-i să bea ceaiuri calde de muşeţel, soc, mentă, care-l ajută să elimine toxinele şi să evite diareea. În primele 2-3 zile încearcă supozitoare antitermice pe bază de plante, cu efect antibacterian şi antiinflamator.

În ce situaţii trebuie să-l vadă un medic?

Dacă ai un copilaş care n-a ajuns încă la vârsta de 3 luni şi a făcut febră peste 38°C, nu mai aştepta şi ia legătura cu pediatrul, mergi direct la el sau la camera de gardă a unui spital de pediatrie.

Procedează la fel în caz că nu i-a coborât febra copilului sub 38,5°C, după câteva zile bune în care i-ai dat antitermice.

Alte semne de alarmă sunt diareea, letargia sau agitaţia, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, problemele de respiraţie.