Diversificarea e musai să se înceapă la 6 luni. Nu mai devreme

1 2 jpg jpeg

M-am enervat cumplit, dar am încercat să-i explic mămicii care sunt riscurile la care este supus micuţul. Însă, a fost inutil. E convinsă că a procedat foarte bine. În plus, acesta e doar cel mai proaspăt caz pe care l-am întâlnit. Şi nu sunt deloc puţine. Din păcate, în România lui 2016, încă mai sunt mame care încep diversificarea bebeluşului atunci când acesta împlineşte 2 luni, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni. Dar, mămicile românce ştiu ele mai bine. Că doar fiecare mamă ştie ce e mai bine pentru puiul ei. Ei bine, nu e deloc aşa. Aceste mămici, mai spun în apărarea lor, că şi părinţii noştri ne-au crescut la fel şi uite domne că nu avem nimic. Practic, cu această propoziţie speră să închidă gura celor care nu li se pare normal cum procedează. Ce se întâmplă dacă diversificarea se începe mai devreme? Diversificarea este bine să se facă de la 6 luni deoarece până la această vârstă aparatul digestiv al sugarului nu este încă foarte bine dezvoltat, la fel şi reflexul de masticaţie.

Iar întreruperea prematură a laptelui poate determina un aport scăzut de calciu. Acest lucru poate afecta dezvoltarea normală a oaselor şi dentiţia sugarului.

- Alimentul nou se va introduce progresiv. Asta înseamnă că, acesta se va administra în cantităţi treptat crescânde, scăzând câte puţin din alimentul vechi.

- Nu introduceţi două alimente noi în acelaşi timp.

- Dacă alimentul nou nu este acceptat de către bebeluş, se întrerupe administrarea lui şi se va încerca din nou după 5 zile.

- În momentul introducerii alimentului nou, sugarul trebuie să fie sănătos, să aibă scaunele normale.

- Dacă apar semne de intoleranţă la alimentul nou (diaree,vărsături), cel aliment va fi oprit.