De ce trebuie culcaţi copiii la aceeaşi oră
Programul neregulat de somn poate influenţa ritmul biologic al fiecărui copil, ceea ce conduce la lipsa somnului, care poate afecta, pe termen lung, dezvoltarea creierului şi felul în care copilul îşi poate controla anumite comportamente.
Pentru ca programul de somn să fie unul echilibrat, specialiştii recomandă evitarea televizorul sau a altor dispozitive electronice înainte de culcare. În schimb, ei susţin că activităţile liniştiroare, cum sunt poveştile, ar fi cel mai potrivite pentru un somn odihnitor.
Echipa de cercetători a analizat date referitoare la 10.000 de copii, la programul de somn al acestora şi la felul în care le este afectat comportamentul. În cadrul studiului nu au fost incluşi copiii care sufereau de tulburări de atenţie sau autism.
Copiii care nu aveau un program fix de somn au avut rezultate mai proaste la testele care le estimau problemele comportamentale. Ei erau nefericiţi, intrau des în conflicte cu alţi copii şi erau nepoliticoşi.
De exemplu, la vârsta de şapte ani, cei care nu aveau un program regulat de somn au înregistrat, în medie, 8,5 puncte, comparativ cu media de 6,3–6,9 înregistrată de copiii care aveau un program de somn odihnitor ce presupunea culcatul înainte de ora 21.
Mai multe puncte însemnau, mai multe probleme de comportament. În urma recomandărilor primite de la specialişti, copiilor cu probleme li s-a schimbat comportamentul în momentul în care li s-a transformat programul de somn dintr-unul neregulat într-unul fix.