De ce să eviţi să sărezi sau să îndulceşti mâncarea celor mici

1 2 jpg jpeg

Multe mămici sunt tentate să adauge sare sau zahăr în piureuri pentru a-i convinge pe copiii lor sub 1 an să mănânce. Pentru cei care abia au început diversificarea, alimentele nu prezintă un interes atât de mare ca laptele, deci este normal să nu mănânce prea mult. În plus, ei abia acum descoperă gustul alimentelor solide, deci e periculos să le fie amplificat înainte de a le cunoaşte cu adevărat.

Efectele excesului de sare

Necesarul de sare al copiilor mici este de 1 gram pe zi (0,4 g de sodiu) şi poate fi acoperit de laptele matern sau de formulă. Rinichii lor nu pot face faţă încă unei cantităţi prea mari de sare. Excesul de sodiu afectează buna funcţionare a rinichilor, ceea ce poate duce la boli ale acestui organ sau la hipertensiune la vârsta maturităţii. Un consum prea mare de sare în copilărie favorizează apariţia, în timp, a unor boli cardiovasculare, osoase (osteoporoza), respiratorii.

Atenţie!

Chiar dacă te tentează să pui un vârf de cuţit de sare în mâncarea celui mic, ţine cont de faptul că ar însemna să adaugi 0,25 g de sare, ceea ce va duce oricum la sporirea cantităţii de care are nevoie copilul zilnic.

Pont

În loc de sare, dă savoare mâncărurilor copilului cu ierburi aromatice permise pentru fiecare vârstă. Consultă pediatrul!

De ce n-au voie zahăr copiii

Fructele conţin ele însele zahăr natural şi le poţi da celor mici fără teamă. Zahărul alb, rafinat, însă, este periculos pentru sănătatea lor. Îndulcitorii naturali, zaharurile din fructe şi legume sunt sigure, dar excesul de zahăr predispune copiii la carii, slăbeşte imunitatea, îngreunează asimilarea vitaminelor şi mineralelor, creşte riscul apariţiei unor afecţiuni cardiovasculare, dar şi a diabetului sau a obezităţii.

Cu ce poţi înlocui zahărul

În loc de zahăr sau miere, poţi folosi fructe uscate (smochine, caise, curmale, stafide) ori sirop de tapioca, de la 8 luni. După vârsta de un an poţi să-i adaugi puţină miere, sirop de agave, sirop de arţar în budinci, orez cu lapte sau alte preparate.