Cum îl faci pe copil să îndrăgească lectura
Cititul îi deschide copilului noi orizonturi, îl ajută să exprime şi să redea mai bine informaţii, să exploreze noi lumi, îi stimulează curiozitatea. În plus, un copil pasionat de lectură poate avea rezultate mai bune la şcoală. Poveştile îi dau încredere în sine, copilul identificându-şi sentimentele şi trăirile cu cele ale eroilor preferaţi. Finalurile fericite îi întăresc valorile morale.
Transmite-i pasiunea de a citi Lectura joacă un rol important în conturarea personalităţii unui copil, ajutându-l să se dezvolte cognitiv şi emoţional şi mărindu-i capacitatea de concentrare. Celor mai mulţi copii nu le plac lucrurile impuse, obligatorii.
Stă în înţelepciunea noastră să găsim metode prin care micuţul să considere lectura o pasiune, un hobby, un lucru pe care îl face din proprie iniţiativă. Uneori, copilul poate deprinde de la părinţi "îndeletnicirea" lecturii. Cultivaţi-i de mic pasiunea pentru poveşti; este dificil să îi impunem mai târziu această preocupare, pentru că micuţul va considera lectura o corvoadă.
Sunt şi părinţi care ei înşişi nu văd rostul lecturii, atâta vreme cât există DVD-uri cu Cenuşăreasa, Alba-ca-Zăpada sau Scufiţa Roşie. Alţi părinţi sunt bucuroşi să îşi ştie copilul în faţa calculatorului sau televizorului, pentru că aşa au şi ei puţin timp liber.
Nu trebuie să aşteptăm ca mezinul familiei să meargă la şcoală pentru a intra în contact cu literatura. Chiar de la şase luni, copiii îşi manifestă interesul pentru obiecte. Unul dintre ele poate fi o carte frumos colorată.
Nu vă temeţi să îi spuneţi zilnic poveşti bebeluşului: astfel îl încurajaţi să vorbească. Încă de mici, îi puteţi cumpăra cărţi viu colorate cu animale, de exemplu. Copiii au de mici simţul proprietăţii, aşa că le puteţi amenaja o bibliotecă numai cu cărţile lui, în camera sa, precum şi un loc confortabil, luminos, în care poate lectura în linişte atunci când va şti să citească.
Mergeţi împreună la librării. Pe măsură ce cresc, copiii îşi pot alege singuri cărţile. Este ideal ca ei să fi parcurs deja lecturile suplimentare din programa şcolară.
Faceţi-i abonament la reviste pentru copii. Copiii vor îndrăgi să citească reviste, precum mama şi tata.
Nu faceţi comparaţii cu fraţii sau cu alţi copii de vârsta lui. Acest lucru nu face decât să îi ştirbească încrederea în sine.
Organizaţi un minicerc literar acasă. Finalul de săptămână poate fi un prilej excelent pentru ca mama, tata şi copilul/copiii să citească pe rând fragmente de opere literare. Folosiţi o intonaţie adecvată.
Limitaţi timpul petrecut în faţa televizorului. Astfel, veţi putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru lectură.
Vorbiţi cu copii despre eroii lui preferaţi. De asemenea, îi puteţi cere copilului să facă un rezumat al povestirii.