Cum îl afectează afectiv pe cel mic bullyng-ul
De asemenea, acest proces se caracterizează prin comportamentul unei persoane care încearcă să obţină supremaţia asupra altora. Cel mai uşor se poate observa această forma de violenţă în grupurile de copii.
Impactul psihologic al acestui fenomen
Efectele comportamentului de tip bullying sunt dăunătoare, iar impactul psihologic asupra dezvoltării ulterioare a copilului este covârşitor.
Elevii agresaţi se simt singuri, izolaţi şi umiliţi. manifestând de cele mai multe ori simptome de anxietate, depresie, dar şi insomnie, dureri de cap şi de stomac. De asemenea, îşi pierd încrederea în propria persoană, precum şi atenţia şi capacitatea de a se concentra, ceea ce conduce la obţinerea notelor mici, la scăderea performanţelor şcolare, refuzul de a merge la şcoală sau chiar abandonul şcolar.
Aşa că, nu ar mai trebuie să trecem cu vederea peste acest fenomen şi să încercăm să-l diminuăm, dacă nu se poate să-l stopăm.
Este extrem de important să stai de vorbă cu micuţul tău şi să afli dacă la grădiniţă, şcoală, chiar şi liceu există ceva care să-l supere şi să-l împiedice să meargă în acele locuri cu plăcere. În plus, e indicat să te împrieteneşti cu prietenii copilului tău ca să te asiguri că totul este în regulă.
Copilul tău foate fi cel abuzat!
Însă, trebuie să ai în minte tot timpul că micuţul tău poate fi abuzat. Şi că, el nu se poate apăra singur! Îi e teamă. Şi îi este ruşine să-ţi spună. Aşa că, doar tu îl poţi ajuta. Deschide bine ochii şi ia atitudine.
Acest fenomen îşi pune amprenta toată viaţa asupra celui abuzat şi, e greu de crezut, că el poată să ajungă un adult neafectat.