Ce-i de făcut când copilul se bâlbâie

1 2 jpg jpeg

În peste două treimi din cazuri, bălbâitul apare între 3 şi 7 ani. Deşi este foarte răspândită, în unele familii, tulburarea de vorbire a copilului rămâne un subiect tabu. Specialiştii afirmă însă că această atitudine a membrilor familei nu este deloc constructivă, deoarece ei sunt aceia care îi pot ajuta.

În cazul în care observi că micuţul se bălbâie nu ezita să-l duci la logoped, chiar dacă el are o vârstă fragedă. În situaţia în care amâni consultul la logoped, copilul ar putea prezenta această problemă şi la maturitate.

Lasă-l pe el să termine frazele

Specialiştii te sfătuiesc să nu-i ceri copilului să repete cuvintele sau să vorbească mai rar, căci îi vei da de înţeles că are o problemă şi-l vei speria astfel. În plus, atunci când este în dificultate, nu termina cuvintele sau propoziţiile pe care el le-a început. De asemenea, nu-l obliga să concureze cu ceilalţi copii.

Citeşte-i şi încurajează-l să vorbească

Pentru a-l ajuta şi mai mult să scape de bâlbâit, pune în aplicare sfaturile de relaxare recomandate de specialist, care au rolul de elimina teama de a rosti silabe dificile. În plus, este bine să încurajezi copilul să vorbească şi să-i dai senzaţia că eşti mai mult interesat de ceea ce vrea să comunice decât de modul cum pronunţă. Este indicat să vă uitaţi împreună pe cărţi cu desene şi să comentaţi imaginile. Atenţie însă, copilul este cel care trebuie să răspundă întrebărilor puse de tine.