Ce ar trebui să-ţi înveţi fiica
Nu trebuie să treci niciodată peste faptul că părinţii sunt primul model de familie pe care fiica ta îl vede şi îl acceptă ca atare, unde mama este un model de urmat pentru femeia care se dezvoltă în ea, iar tatăl reprezintă bărbatul spre care tinde să se îndrepte.
Încrederea şi respectul de sine
Asigură-te că, indiferent de ce va fi în viaţa ei, va avea încredere suficientă în ea şi se va respecta, astfel încât evoluţia ei să fie lină şi satisfăcătoare.
Nu uita că micuţa ta este sensibilă la toate sfaturile din partea ta şi mai ales la aprecierile pe care le primeşte.
Acordă o atenţie sporită exemplelor pe care i le dai, nu te enerva, nu ridica vocea, ai grijă în primul rând de cum te percepe ea, de cum te vede, cum te simte. Tu eşti primul exemplu şi trebuie să-i câştigi încrederea pentru ca atunci când are probleme să apeleze la tine.
Află cum se schimbă copilul tău atunci când devinde adolescent AICI
Totul are o măsură
Atât cât ţine de tine, ar fi ideal să nu aibă mereu la dispoziţie bomboane, sau să o păcăleşti „dacă stai cuminte primeşti ciocolată”. Trebuie de mică s-o ajuţi să înţeleagă că totul are o măsură, mai ales atuci când vine vorba de mâncare. Explică-i că mai târziu va avea probleme cu greutatea, îşi va strica dantura. Pofta de dulce nu este rea, dacă alege un fruct în locul prăjiturilor. Ajut-o să facă alegerile corecte.
Prietenă cu propriul corp
Fă în aşa manieră, încât să nu ezite să apeleze la doctori atunci când observă ceva suspect. Primul doctor pe care trebuie să-l accepte este dentistul, pentru a se bucura de o dantură frumoasă şi sănătoasă. Astfel, o vei scăpa de un complex de inferioritate când va creşte şi va vedea superba dantură albă şi corectă la prietenii ei. La fel de importantă este zona genitală căreia trebuie să-i acorde o atenţie sporită. Nu trebuie să fie jenată să îţi adreseze întrebări.
Confirmă-i că e frumoasă!
Este mai mult decât evident că fiecare mamă îşi iubeşte copilul şi consideră că fiica ei este cea mai frumoasă. Însă nu este suficient doar să-ţi admiri fiica, trebuie să-i spui toate aceste lucruri frumoase, să înveţe să le accepte. Este foarte important să fie conştientă de ele. Astfel, vei putea afla în cazul în care ceva o nemulţumeşte la fizicul ei şi puteţi găsi soluţia corectă pentru a remedia situaţia. În felul acesta o vei ajuta să îşi crească încrederea atât în sine cât şi în tine.
Învaţ-o să se îngrijească, să acorde importanţă atât trupului cât şi minţii. Să aleagă hainele care o pun în evidenţă şi nu încerca să îi impui tu un anume stil. Ajut-o să îşi descopere stilul ei, acre o face să se simtă bine în propria piele.
Citeşte şi: Părinţi ultra-protectori - adolescenţi cu probleme
Nu uita de pantofii cu toc
Tu ştii cât de bine vine un pantof cu toc la o ocazie care cere această ţinută. Să îi porţi zilnic nu este recomandat, aşa să ajut-o să se familiarizeze cu ideea că dă bine un pantof cu toc pe piciorul ei. Dacă tu porţi doar încălţăminte sport nu o vei determina astfel pe ea să adopte un stil elegant. Alege o zi pe săptămână sau pe lună în care amândouă să adoptaţi stilul elegant şi să vă bucuraţi una de cealaltă.
Fii mereu activă
Femeia care face sport constant, este mai activă, mai pasionată de ceea ce face, nu va ceda prea uşor în faţa depresiilor şi nu va fi prea mult timp îmbufnată.
Sportul consolidează armonia interioară, o ajută să obţină un corp frumos, o minte sănătoasă. Ieşiţi la plimbare împreună ori de câte ori aveţi ocazia, practicaţi sporturi noi împreună. Nu uita nici de shopping, învaţ-o să cumpere atât cât are nevoie.
Zâmbetul face cât o mie de cuvinte
Cel mai simpu gest de tandreţe pe care îl oferim cuiva este zâmbetul. Iar uneori atât de multă nevoie este de un zâmbet deşi nu realizăm. Învaţ-o să zâmbească şi să dăruiască astfel bună dispoziţie celor din jurul ei. Un chip zâmbitor mereu va atrage lumină, seninătate, pace, bucurie.
Deşi eşti mamă şi poate la rândul tău nu ai primit aceste sfaturi, ai grijă ca fetiţa ta să traiască în armonie în primul rând cu ea însăşi. Probleme conflictuale cu părinţii favorizează apariţia facilă a conflictelor cu ci din jur la maturitate. Rolul tău nu îl poate suplini nimeni, asta este clar. Tu eşti primul prieten, profesor, psiholog, de la tine trebuie să deprindă aceste calităţi esenţiale dezvoltării ei.