Ce ai voie să mănânci dacă alăptezi

1 2 jpg jpeg

Dacă te afli printre norocoasele mămici care au suficient lapte pentru a-l hrăni pe sugar, e bine să ştii că meniul trebuie să fie variat. Astfel că poţi mânca atât carne şi produse lactate, cât şi ouă, legume, fructe sau făinoase.

Atenţie, nu e bine să consumi multă ceapă, usturoi ori varză, deoarece îi dau laptelui un gust pe care cel mic îl va respinge. Deci, dacă nu va mai vrea să sugă, va scădea şi laptele şi ştii bine cum se plâng unele femei că nu au suficient lapte pentru a-şi hrăni bebeluşul.

Important este să hrăneşti copilul şi să-ţi faci griji că poţi lua câteva kilograme în plus, pentru că, de multe ori, simţi o senzaţie de foame în exces. Acest lucru se poate întâmpla pentru că organismul se luptă să producă mult lapte. Pentru a combate senzaţia aceasta de foame poţi avea 3 mese principale cu porţii mai mici, plus 2 gustări din fructe şi legume ori nuci.

Ţine cont de mai mulţi factori în loc să numeri tot timpul caloriile din farfurie: greutate, metabolism şi de câte ori îl alăptezi pe micuţ. Ai putea vorbi cu medicul tău şi cu un nutriţionist. Poţi face câteva exerciţii fizice uşoare, dar şi plimbări în aer liber.

Ce e indicat să conţină dieta zilnică

Specialiştii recomandă să bei apă filtrată şi nu pe cea direct de la chiuvetă. Consumă ceaiuri şi compoturi.

Pentru că mai toate fructele şi legumele sunt stropite cu o serie de pesticide este absolut obligatoriu să ai grijă de unde le procuri şi, de asemenea, să le speli foarte bine. Cel mai bine e să consumi numai fructe şi legume de sezon. La cele care nu provin din agricultura organică e indicat să le cureţi de coajă (spre exemplu, mere, pere etc).

Lactate: Specialiştii recomandă să bei 4-6 căni cu lapte pe zi şi să consumi brânză de vaci sau telemea nu foarte sărată. Mai poţi mânca smântână şi caşcaval.

Legume şi fructe: Poţi servi de 2 ori pe zi citrice (spre exemplu: portocale) deoarece sunt bogate în vitamina C. Spală-le bine înainte şi spală-te şi tu pe mâine după aceea. Şi roşiile au multă vitamina C, deci mănâncă fără grijă, dar să fie de sezon. Nu ocoli caisele, morcovii, verdeţurile, dovleceii ori cartofii, pentru că îţi aduc un plus de vitamina A.

Carne: în această categorie intră carnea de pasăre, de vită, porc şi peştele. Poţi mânca o dată sau chiar de două ori pe zi. Carnea să fie dintr-o sursă de încredere. În legătură cu ce tip de peşte să mănânci, se recomandă tonul, macroul, somonul, sardinele, heringul dar şi fructele de mare fiindcă au o serie de acizi graşi sănătoşi şi Omega-3. Aceste substanţe au un rol deosebit de important în dezvoltarea creierului şi a capacităţii vizuale a celui mic.

Ouă: Poţi mânca un ou pe zi, dar nu mai mult, fiindcă excesul făcut timp îndelungat îmbolnăveşte ficatul.

Pâine şi cereale: De 3-4 ori pe zi, poţi avea gustări pe bază de cereale. Mănâncă pâine integrală, dar şi pâine cu cartofi. La micul dejun ai putea servi lapte cu fulgi de ovăz.

Medicii spun că nu e voie să iei aspirină, unele antibiotice şi purgative, antinevralgic. Pentru binele copilului nu fuma şi nu consuma alcool. Dacă totuşi guşti băuturi pe bază de alcool, aşteaptă 2 ore înainte să-l alăptezi pe copilaş.

Evită pe cât posibil cafeina (nu mai mult de o ceaşcă de cafea pe zi, dimineaţa), mezelurile, conservele şi vânatul.

Unele alimente îi pot dăuna copilului, dar asta diferă de la caz la caz. Unele mame se plâng că, atunci când mănâncă anumite produse, spre exemplu, ciocolată, citrice, ardei iute sau broccoli, bebeluşul devine agitat şi se balonează. De asemenea, există cazuri când sugarul poate fi alergic la unul dintre ingredientele consumate de mamă, astfel că e posibil să-i apară urticarie sau alte simptome.

Extraponturi

Dacă medicul ţi-a recomandat ca după naştere să iei pentru o perioadă vitamine şi minerale, nu uita să le iei regulat!

Cere sfatul medicului sau unui consultant în lactaţie certificat international (IBCLC - International Board Certified Lactation Consultant) pentru probleme apărute în perioada alăptării!