Când să te încumeţi să-l laşi singur în casă?
Numai părinţii ştiu sau, mai precis, numai mama simte când copilul va fi pregătit şi va avea destul de multă siguranţă de sine pentru a sta singur în casă până la venirea voastră. Discutaţi cu cel mic dacă îşi doreşte să încerce experienţa aceasta. Îi puteţi propune să rămână acasă cât voi mergeţi la cumpărături 1-2 ore. Cu timpul se va descurca singur, mai ales dacă-i dai câteva
Cum să nu se simtă singur
Este ceva normal să-şi dorească să aibă pe cineva aproape şi va fi greu şi pentru tine să ştii că e singur. Stabiliţi împreună orele la care să vă auziţi la telefon sau vorbeşte cu o vecină să vină din când în când să vadă ce mai face.
O altă variantă ar fi să-i cumperi un animal de companie alături de care timpul să-i treacă mai uşor. Şi activităţile care-l amuză, pictura, lectura, coloratul, vor avea efect de comprimare a timpului.
Caută pe cineva care să-l ajute la nevoie
Cere ajutorul unei vecine, unei rude sau unui prieten care locuieşte în apropierea casei voastre pentru a trece pe la cel mic să-i încălzească prânzul sau la care el poate merge dacă se simte foarte singur ori în cazul în care se simte rău.
Te va linişti şi pe tine să ştii că e cineva care te suplineşte într-o oarecare măsură.
Stabiliţi câteva interdicţii
Învaţă-l să stea departe de pericole, să evite medicamente, să nu bea din sticle cu conţinut pe care nu-l cunoaşte, să nu atingă prizele, să nu se joace la aragaz.
Dacă ştie să citească, notează-i câteva reguli, cum ar fi să nu deschidă uşa străinilor, ce să facă în caz de incendiu, cutremur, ce locuri din casă să evite pentru a nu se accidenta. Lasă-i şi numerele de telefon la care poate apela dacă apare vreo urgenţă, în cazul în care ştie să folosească telefonul.