Beneficiile alăptării

1 2 jpg jpeg

E bine de ştiut că anticorpii de care un bebeluş are nevoie în primele 6 luni de viaţă se regăsesc în laptele mamei. Acesta îi ţine de foame şi-l hidratează foarte bine. Medicii pediatri recomandă să-ţi alăptezi bebeluşul cel puţin până la vârsta de 6 luni. Atât timp cât încă mai ai lapte este şi păcat să-ţi privezi copilul de hrana sănătoasă.

Beneficiile alăptării pentru mamă

Alăptarea este benefică nu doar pentru copil, ci şi pentru mamă. Aceasta apără tânăra mamă de apariţia cancerului ovarian, de sân şi ajută uterul să revină mai rapid la dimensiunile de dinainte de sarcină, motiv pentru care şi silueta îşi revine mai repede la formele iniţiale.

Un mare avantaj este acela că alăptarea te ajută să scapi mai rapid de depozitele de grăsime acumulate în timpul sarcinii şi să te obişnuieşti mai repede cu noua postură de mamă.

Trebuie să ţin o dietă anume?

Indiferent dacă alăptezi sau nu, este indicat să ai o dietă normală, echilibrată, care să-ţi furnizeze toţi nutrimenţii necesari şi care să te ajute în perioada alăptării.

Nu există încă dovezi care să ateste faptul că dacă consumi anumite produse cum a fi varză, broccoli, mazăre sau condimente, bebeluşul poate prezenta colici.

În schimb, este adevărat că unele alimente pot schimba uşor gustul laptelui, dar aici lucrurile depind şi de gusturile bebeluşului tău.

Uită o perioadă de băuturile cu alcool!

Un pahar de vin nu-ţi poate dăuna ţie, însă ţine cont de faptul că bebeluşul nu are ficatul şi sistemul digestiv suficient de bine dezvoltate astfel încât să proceseze alcoolul, care devine periculos pentru el în aceste condiţii. În plus, îi poate cauza o stare de nervozitate şi îi poate afecta somnul atât de important pentru el.

Te-ar mai putea interesa: Medicamente interzise în timpul alăptării

Cum îmi dau seama dacă este sătul?

În momentul în care micuţul se va sătura, vei observa că se va despride singur de la sânul tău. În cazul în care mai vrea, va căuta singur cu gura sânul tău. Niciodată nu va mânca prea puţin.

Sfat

Dacă întâmpini dificultăţi în perioada de alăptare, apelează la un consultant în lactaţie şi alăptare certificat internaţional (IBCLC)