Aşa alegi încălţămintea copilului!

1 2 jpg jpeg

După vârsta de 8-9 luni, copiii sunt pregătiţi să facă primii paşi, iar botoşeii şi şosetele pot fi înlocuite cu încăţăminte cu talpă flexibilă care să-i protejeze tălpile şi să-l ajute să-şi dezvolte musculatura piciorului. Evită încălţămintea rigidă, grea, din materiale care nu permit pielii picioarelor să respire.

Măsura potrivită

Cel mai bine ar fi ca atunci când îi cumperi copilului încălţăminte nouă să mergi împreună cu el la cumpărături, pentru a proba. Dacă nu se împotriveşte, încearcă pantofii şi asigură-te că sunt cu un număr mai mare, mai ales dacă este vorba despre încălţăminte închisă, pentru a nu-l incomoda şi pentru că picioruşele îşi vor modifica destul de repede mărimea, mai ales la vârste mici. În acest fel, ai siguranţa că i se vor potrivi şi peste o lună sau două, acoperind un sezon întreg. Atenţie, însă, o încălţăminte prea largă poate crea discomfort celui mic!

Ponturi

- Optează pentru încălţămintea care cuprinde bine glezna, pentru o creştere armonioasă a piciorului.

- Mergeţi la cumpărături în a doua parte a zilei, când picioarele se umflă puţin şi nu sunt şanse mari să alegi o pereche prea strâmtă.

- Caută încălţăminte cu închidere facilă, cu fermoar sau arici. Le vei pune şi da jos mai uşor, iar, atunci când va fi pregătit, copilul va învăţa fără probleme să le încalţe singur.

Mărimi încălţăminte în funcţie de vârstă

18-12 luni………………15-16

1-2 ani………………….19-22

3-4 ani…………………..23-26

5-6 ani…………………..27-30

8-10 ani…………………31-34

Evită să păstrezi încălţămintea pentru fraţii mai mici

Părinţii sunt tentaţi să pună deoparte încălţămintea copilului mai mare, îndeosebi dacă este în stare bună. Nu e cea mai bună decizie, pentru că aceasta, dacă a fost purtată intens, a luat forma picioarelor lui şi va fi incomodă sau chiar e posibil să favorizeze apariţia băşicilor altui copil care o va purta.