De ce apar cariile dentare la copii

1 cariile dentare la copii jpg jpeg

Cariile dentare pot fi o problem─â nu doar pentru adul┼úi, ci ┼či pentru cei mici. Cariile dentare la copii trebuie prevenite sau, dup─â caz, tratate cu responsabilitate.

To┼úi copiii se afl─â la risc s─â dezvolte carii dentare, dar anumite situa┼úii pot cre┼čte acest risc. Nivelurile ridicate de bacterii ├«n cavitatea bucal─â, o alimenta┼úie bogat─â ├«n zah─âr ┼či amidonoase, o surs─â de ap─â care nu are deloc fluor, produc┼úia de saliv─â mai mic─â dec├ót cea normal─â ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, o igien─â oral─â defectuoas─â favorizeaz─â apari┼úia cariilor dentare la copii.

Cariile dentare la copii: cauze ┼či simptome

Bacteriile sunt cauza major─â pentru cariile dentare la copii, dar exist─â ┼či al┼úi factori care influen┼úeaz─â apari┼úia lor. C├ónd alimentele care con┼úin carbohidra┼úi (zaharuri ┼či amidon) sunt consumate ┼či r─âm├ón pe din┼úi, bacteriile le transform─â ├«n acizi. Combina┼úia de bacterii cu m├óncare, acizi ┼či saliv─â formeaz─â placa, iar aceasta ader─â la suprafa┼úa din┼úilor. ├Än timp, smal┼úul dentar se deterioreaz─â, ceea ce duce la apari┼úia cariilor.

├Än cazul ├«n care copilului ├«i apar mici pete albe pe din┼úi, ├«nseamn─â c─â ├«n acele zone smal┼úul este deja afectat, ceea ce ar putea duce la formarea cariilor. Dac─â pe din┼úi ├«┼či fac apari┼úia puncte de culoare maro deschis, acestea deja sunt carii incipiente.

Tratamentul depinde de gravitatea cariei ┼či de v├órsta copilului

├Än cele mai multe cazuri, tratamentul pentru cariile dentare la copii este simplu ┼či presupune ├«ndep─ârtarea por┼úiunii de dinte afectat ┼či ├«nlocuirea ei cu o plomb─â. Obtura┼úiile dentare (plombele) moderne sunt ├«n general din materiale durabile, ├«n culoarea din┼úilor (compozite, compomeri, ionomeri de sticl─â). Rezisten┼úa ├«n timp a plombelor depinde de igiena oral─â, de vizitele regulate la stomatolog pentru detartraj ┼či de bruxism (scr├ó┼čnetul din┼úilor). Pentru copiii care sufer─â de bruxism, se recomand─â folosirea gutierelor, confec┼úionate la dentist.

 ├Än cazuri mai rare, pentru cariile dentare la copii poate fi nevoie de un tratament ceva mai complex, care presupune montarea coroni┼úelor.

Cum se previn cariile dentare la copii

  • E bine ca p─ârin┼úii s─â limiteze consumul dulciurilor de c─âtre cei mici.
  • Copiii trebuie ├«nv─â┼úa┼úi ca, dup─â ce consum─â alimente precum lapte, suc de fructe, bomboane, cereale, fructe uscate sau p├óine, s─â ├«┼či cl─âteasc─â bine gura ┼či din┼úii.
  • P─ârin┼úii trebuie s─â aib─â grij─â ca micu┼úii s─â se spele pe din┼úi cu o past─â cu fluor de dou─â ori pe zi, diminea┼úa ┼či seara. Pentru copiii mai mici de 3 ani, se recomand─â folosirea unei cantit─â┼úi mici de past─â de din┼úi, c├ót un bob de orez, iar pentru cei peste 3 ani, c├ót un bob de maz─âre.
  • Dup─â v├órsta de 3 ani, cei mici vor fi ├«nv─â┼úa┼úi s─â foloseasc─â a┼úa dentar─â.

Cite┼čte mai multe despre cariile dentare la copii:

Îngrijirea corectă a danturii celor mici de la A la Z

Gustările dulci afectează dantura copiilor în ciuda periajului