Aşa îi vorbeşti adolescentului despre contracepţie

1 2 jpg jpeg

Adolescenţa este o perioadă vulenerabilă, în care tânărul este bombardat cu diverse informaţii despre sex, care pot proveni din surse nu tocmai de încredere.

De aceea, este important ca tu, ca părinte, să nu rămâi tăcut în faţa pericolelor la care este expus în momentul începerii vieţii sexuale. Încă de la vârsta de 12 ani sau chiar mai devreme, copilul trebuie să înceapă să aibă cunoştinţe despre sex şi cum se poate proteja pe sine şi pe partenerul său de o sarcină nedorită sau de bolile cu transmitere sexuală. Sfaturile următoare te vor ajuta să discuţi cu adolescentul tău, fie că este băiat sau fată, despre prezervative şi alte metode de contracepţie. Nu îi impune, dar responsabilizează-l Poate te gândeşti că dacă vei vorbi despre sex cu copilul tău este un mod de a-l încuraja să îşi înceapă viaţa sexuală. Ei bine, nu este chiar aşa. Numeroase studii au demonstrat că educaţia sexuală întârzie, în multe cazuri, momentul începerii vieţii sexuale.

Adolescentul are nevoie de astfel de informaţii şi de aceea trebuie să îi vorbeşti atât despre abstinenţă cât şi despre contracepţie. Nu îi impune însă ce să facă, pentru că de multe ori adolescenţii au tendinţa de a face tocmai contrariul.

Mai bine încercă să-l responsabilizezi. Poţi apela la o replică precum: „Când decizi că este momentul să îţi începi viaţa sexuală cu o persoană pentru care ai sentimente, întotdeauna, dar întotdeauna să foloseşti prezervativul. Te va proteja de sarcină şi de bolile cu transmitere sexuală”.

Vorbeşte cu el despre speranţa ta că el sau ea va întârzia momentul începerii vieţii sexuale până când va fi destul de matur în acest sens. În acelaşi timp, trebuie să-ţi dai seama că majoritatea tinerilor nu mai aşteaptă foarte mult, mai ales nu până la căsătorie. Şi este de înţeles dacă te gândeşti că astăzi cei mai mulţi tineri se căsătoresc în jurul vârstei de 25 de ani.

Explică adolescentului cum apare sarcina şi ce impact poate avea asupra vieţii lui dacă survine la o vârstă nepotrivită. De asemenea, spune-i despre riscul de lua o boală cu transmitere sexuală dacă nu foloseşte prezervativul.

Aminteşte-i şi despre contracepţia de urgenţă şi de faptul că la fel ca pilulele anticoncepţionale, aceasta nu îl protejează de bolile cu transmitere sexuală. Totuşi, în cazul în care a făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul, el sau ea poate preveni o sarcină dacă în maximum 72 de ore de la contactul sexual apelează la pastila de a doua zi.

Numeroase boli cu transmitere sexuală printre care şi chlamydia, gonoreea, virusul HIV sau sifilisul pot fi prezente în organism fără a avea simptome evidente. Spune-i că toate aceste boli pot fi prevenite doar prin folosirea prezervativului şi că, în acelaşi timp, trebuie ca anual să-şi facă analizele medicale şi un control ginecologic, în cazul fetelor.

Testele îl vor ajuta să depisteze şi să trateze la timp astfel de afecţiuni. De asemenea, o discuţie cu medicul îl va ajuta să se orienteze în ceea ce priveşte metoda contraceptivă potrivită.