Cum se tratează hemoroizii în sarcină
Apar frecvent la gravide, mai ales în ultima parte a sarcinii, în travaliu sau imediat după naştere. Din fericire, aceştia nu afectează evoluţia fătului şi, de multe ori, dispar după naştere.
Deşi este un subiect pe care mulţi îl evită, hemoroizii reprezintă o problemă reală în viaţa de zi cu zi a multora, şi devine un inconvenient constant în sarcină.
Medicul obstetrician-ginecolog Carmen Cheleş atrage atenţia că peste 30% dintre gravide suferă din pricina hemoroizilor. Umflături sau, altfel spus, îngroşări ale vaselor de sânge de la nivelul anusului, hemoroizii pot fi interni sau externi. Dimensiunea lor diferă şi pot fi de câţiva milimetri până la câţiva centimetri.
Numeroase femei se confruntă pentru prima dată cu hemoroizi în timpul sarcinii. În cazul în care au avut şi înainte, odată cu instalarea sarcinii şi, în special în ultimul trimestru, hemoroizii vor mări gradul de disconfort.
La gravide, pot avea cauze hormonale
Creşterea în volum a uterului generează presiune pe vasele sangvine mari, aflate pe peretele posterior al abdomenului, şi îngreunează circulaţia sângelui. De altfel, hemoroizii în sarcină apar în acelaşi mod cu varicele. În acest caz, se recomandă, pe cât posibil, statul culcat pe partea lateral stânga, pentru a evita apăsarea uterului pe vasele sangvine.
O altă cauză este încetinirea tranzitului intestinal şi apariţia constipaţiei, care determină presiune crescută în momentul golirii intestinului. Este important ca scaunul sa aibă o consistenţă moderată. De ajutor în acest sens sunt dieta bogată în fibre şi consumul mare de lichide. Pot fi utilizate şi laxative, în cazuri excepţionale, acestea putând face mai mult rău decât bine, dacă sunt administrate pe termen lung.
De asemenea, hemoroizii pot apărea în sarcină din cauza nivelului crescut de progesteron asociat sarcinii. Acesta favorizează relaxarea şi umflarea cu uşurinţă a pereţilor venelor.
Cele mai comune simptome
Uneori, hemoroizii interni nu prezintă simptome. Însă, în cele mai multe cazuri, atât cei interni, cât şi cei externi se manifestă prin durere, prezenţa sângelui în scaun, mâncărime, usturime, senzaţie de arsură şi disconfort local.
Metode de tratament
Medicul specialist enumeră câteva soluţii de tratament utile în caz de hemoroizi. Astfel, este indicat să utilizăm şerveţelele umede moi pentru toaleta locală, mai ales după scaun, să efectuăm băi de şezut călduţe, să aplicăm local pungi cu gheaţă, pentru ameliorarea simptomelor, şi să facem exerciţii Kegel pentru întărirea musculaturii. În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, acesta trebuie să fie prescris de medic, şi poate fi: laxativ, antiinflamator local, cu efect antidurere, homeopat. În anumite cazuri, intervenţia chirurgicală este soluţia optimă de tratament.
Cum pot fi preveniţi
Soluţia pentru digestia leneşă, prevenirea constipaţiei şi instalarea hemoroizilor este bazată pe consumul unei cantităţi mai mari de alimente cu fibre: legume, fructe, cereale integrale, seminţe şi nuci. O altă măsură benefică în caz de hemoroizi este hidratarea corectă. Se recomandă şi evitarea efortului în timpul golirii intestinului. De asemenea, mişcarea moderată şi exerciţiile fizice uşoare sunt indicate. Este bine să se evite statul prelungit pe scaun.
Sfatul specialistului
Dr. Carmen Cheleş
medic ginecolog-obstetrician
Clinica Medicum, Bucureşti, 0740. 212415
Hemoroizii sunt vene dilatate (varice), situate în înteriorul sau în afara anusului, şi pot fi interni sau externi. Cele mai comune cauze sunt constipaţia, creşterea volumului de sânge în sarcină (hipervolemie), creşterea presiunii intraabdominale cauzată de volumul uterului, schimbările hormonale, care modifică peristaltica intestinală şi relaxează pereţii venoşi, statul prelungit pe scaun sau în picioare. Este important să nu ignorăm această problemă, deoarece complicaţiile – tromboza, încarcerarea – necesită, de multe ori, tratament chirurgical. De aceea, este recomandat ca orice gravidă care suferă de constipaţie sau hemoroizi să discute cu medicul curant despre soluţii de prevenţie şi tratament.