Cum se tratează corect otita la copil

1 shutterstock 111206264 jpg jpeg

Otita este o problemă frecventă în rândul copiilor, mai ales în primii ani de viaţă. Boala dă mari bătăi de cap părinţilor care, din dorinţa de a face bine bebeluşului şi din neştiinţă, riscă să o trateze greşit, ceea ce poate duce la complicaţii grave.

Otita medie se manifestă, de obicei, la câteva zile de la debutul unei infecţii a căilor respiratorii, cum ar fi o răceală sau gripă. De aceea, cel mai des primit sfat în cazul unei viroze este curăţarea corespunzătoare a nasului copilului. În cazul sugarilor, trompa lui Eustachio - care asigură legătura dintre ureche şi nas - este mai scurtă şi mai largă, aşa explicându-se de ce microbii din nazofaringe trec cu uşurinţă în urechea medie, infectând-o.

Otita este favorizată de câteva condiţii precum: plânsul sau suflarea incorectă a nasului –împingerea secreţiilor în trompa lui Eustachio, care antrenează obstrucţia sa şi accentuarea infecţiei, un sistem imunitar scăzut, malformaţii (precum “gura de lup”), alergii sau rinite alergice, sinuzita, factori de mediu: condiţii socio-economice precare, îngrijirea copilului în colectivitate (creşă, grădiniţă), fumatul pasiv, alăptarea copilului culcat pe spate.

Aşa o recunoşti

Simptomele unei infecţii la nivelul urechii diferă la copii faţă de adulţi. La cei mici, otita se manifestă prin:

● febră (temperatură mai mare 38ºC);

● copilul se trage frecvent de ureche, este uşor iritabil sau nervos;

● micuţul este mai puţin activ decât de obicei;

● lipsa poftei de mâncare sau dificultate la înghiţire;

● vărsături sau diaree;

● scurgerea de lichid provenind din urechea externă (numită otoree).

Bine de ştiut

Otoreea este o inflamaţie, de origine infecţioasă - cel mai des, a conductului auditiv extern sau a urechii medii. Totuşi, în situaţii excepţionale, poate fi vorba de o scurgere de lichid cefalorahidian (lichid care se găseşte în meninge), ca urmare a unui traumatism cranian.

Vizita la medic, obligatorie

Primul şi cel mai important pas pe care trebuie să îl faci când bănuieşti că micuţul are otită este să mergi cu el la medical ORL. Deşi examenul nu este dureros, cei mai mulţi sugari şi copii se agită în momentul examinării. Pentru a uşura procesul, ţine copilul în braţe, cu spatele lipit de tine, în timp ce specialistul foloseşte un instrument (otoscop) pentru a examina interiorul urechii. De multe ori, examenul presupune şi eliminarea cerumenului (ceara din ureche), astfel încât medicul să obţină o imagine mai bună.

Tratamentul este personalizat

Nu există un tratament care să dea rezultate în toate cazurile de infecţii ale urechii. Depinde de vârsta copilului, de antecedente (infecţii anterioare), gravitatea bolii, precum şi de problemele medicale care au cauzat otita.

  • Antibiotice - sunt recomandate în mod curent copiilor de sub 24 de luni sau care au febră mare ori infecţie în ambele urechi. Când forma este una uşoară, medicul poate recomanda tratament fără antibiotice. Acestea pot avea efecte secundare, cum ar fi diareea şi erupţiile cutanate, iar utilizarea lor pe termen lung poate duce la creşterea rezistenţei bacteriilor. Asta înseamnă că un anumit antibiotic nu mai funcţionează sau că data viitoare trebuie modificată schema de tratament.
  •  Observarea. În unele cazuri, medicul îţi poate recomanda să urmăreşti copilul acasă, înainte de a începe tratamentul. Aceasta poate fi cerută în următoarele situaţii: când copilul are peste 2 ani, nu are dureri severe de ureche sau febră şi când, în rest, este complet sănătos. În acest caz, trebuie să revii la consult după 24 de ore. Observare poate continua în cazul în care situaţia copilului se îmbunătăţeşte.
  • Medicamente pentru ameliorarea durerii şi scăderea febrei - medical poate prescrie tratamente pe bază de ibuprofen pentru alinarea durerii şi paracetamol pentru reducerea disconfortului. De asemenea, există o varietate de soluţii complementare şi alternative medicale promovate pentru tratarea infecţiilor urechii. Acestea includ tratamente homeopate, naturopate, chiropractice şi acupunctura - dar care trebuie urmate numai la recomandarea medicului curant.

Metode de prevenire

Unii copii dezvoltă frecvent infecţii ale urechii. Pe lângă administrarea vaccinului pneumococic, există şi alte recomandări care pot ajuta la reducerea riscului de infecţii recurente (mai mult de 3 în 6 luni). Copilul nu trebuie să inhaleze fum de ţigară, trebuie alăptat cât mai mult timp (dacă nu este înţărcat) şi administrat antibiotic (tratament profilaxic) în doze mici în lunile de toamnă, iarnă şi primăvară - dar numai la indicaţiile medicului.

Sfatul specialistului

Dr. Ramona Ghiran, medic ORL,  e-mail: ramonaghiran@yahoo.com, Tel: 0744 87 92 95

În cazul otitei la copii, în primul rând se administrează medicaţie pentru scăderea febrei, calmante pentru durere (căldura locală - prosop uşor încălzit cu fierul de călcat - ajută la calmarea durerii) şi picături de nas pentru desfundarea trompei lui Eustachio. În urma consultului ORL se stabileşte de ce natură este otita şi dacă necesită antibiotic. Nu este permis să intre apă în urechea bolnavă şi nu se introduce nimic în ureche (nici măcar picături), decât la recomandarea medicului specialist.

Pe doamna doctor Ramona Ghiran o puteţi găsi la adresa: http://cabinet-orl-timisoara.ro/