Cum se manifest─â COVID-19 la copii

1 shutterstock 621512738 jpg jpeg

La nivel global, au fost raportate mai pu┼úine cazuri de infect─âri cu SARS-CoV-2 la copii cu v├órste cuprinse ├«ntre 0 ┼či 17 ani, prin compara┼úie cu cele depistate la adul┼úi. De┼či cei mici sunt mai pu┼úin susceptibili de a dezvolta forme severe, ┼či ei sunt expu┼či riscului de a face complica┼úii ale COVID-19.

Cercet─ârile privind pacien┼úii copii cu COVID-19 sunt ├«nc─â limitate. Copiii sunt mai predispu┼či s─â aib─â febr─â, v─ârs─âturi ┼či diaree. Cu toate acestea, simptomele lor au fost, ├«n general, mai pu┼úin severe ┼či nu au durat at├ót de mult ca la adul┼úii cu COVID-19. Mai mult, circa 20-30% dintre cei depista┼úi ca purt─âtori ai noului coronavirus au fost asimptomatici.

Tusea seac─â, printre simptome

Perioada de incuba┼úie a noului tip de coronavirus pare s─â fie asem─ân─âtoare la copii ┼či adul┼úi. Este cuprins─â ├«ntre 2 ┼či 14 zile, cu o medie de 6 zile. Contagiozitatea bolii depinde de ├«nc─ârc─âtura viral─â din secre┼úiile copilului infectat ┼či mai pu┼úin de intensitatea simptomelor pe care le manifest─â. Semnele de boal─â sunt asem─ân─âtoare infec┼úiilor respiratorii cum sunt gripa, faringita streptococic─â ┼či rinita alergic─â. Este vorba despre febr─â, dureri musculare, oboseal─â, dureri de cap ┼či ├«n g├ót, tuse seac─â, lipsa poftei de m├óncare, congestie nazal─â, lipsa mirosului ┼či a gustului. ├Än unele cazuri, pot ap─ârea ┼či dureri abdominale, dificult─â┼úi de respira┼úie, diaree, v─ârs─âturi. Copiii infecta┼úi cu SARS-CoV-2 pot prezenta multe dintre aceste simptome ori doar c├óteva. Unii le au fie numai pe cele care cuprind c─âile respiratorii superioare, fie pe cele gastrointestinale. Lipsa unor simptome specifice face dificil─â stabilirea diagnosticului de COVID-19 exclusiv pe baza unui consult medical, motiv pentru care se impune testarea.

Ce complicaţii pot apărea

├Än ceea ce-i prive┼čte pe copiii infecta┼úi cu SARS-CoV-2, ace┼čtia au un risc mai mic de face forme grave de boal─â, dar sunt mai expu┼či complica┼úiilor. Ei pot dezvolta insuficien┼ú─â respiratorie, miocardit─â, insuficien┼ú─â renal─â acut─â, dar ┼či sindrom inflamator multisistemic. Dintre toate, aceasta din urm─â este o complica┼úie rar─â, dar sever─â care s-a observat la copii cu COVID-19 la copii ┼či care ├«i face pe oamenii de ┼čtiin┼ú─â s─â afirme c─â boala are forme severe diferite la copii. Sindromul inflamator multisistemic se manifest─â prin inflama┼úie, diaree ├«nso┼úit─â de dureri abdominale, febr─â, v─ârs─âturi ┼či un flux insuficient de s├ónge ├«n tot corpul, de aceea, este necesar urgent consultul unui medic.

Factorii care cresc riscul de infectare

├Änc─â sunt pu┼úine date cu privire la bolile care ar putea cre┼čte riscul copiilor de a face forme grave de COVID-19. Cele actuale sugereaz─â c─â aceia cu afec┼úiuni genetice, neurologice, metabolice sau cu boli cardiace congenitale ar putea avea mai mult de suferit. Asem─ân─âtor cu adul┼úii, copiii cu obezitate, diabet, astm sau boli pulmonare cronice trebuie s─â fie feri┼úi de o eventual─â contractare a coronavirusului.

Cum se pot preveni infectarea sau o form─â grav─â

P├ón─â la eradicarea acestui virus, dac─â se va ├«nt├ómpla, boala pe care o dezvolt─â precum ┼či formele sale severe pot fi prevenite prin sp─âlarea m├óinilor c├ót mai des posibil sau folosirea solu┼úiilor de dezinfectarea, ├«n lipsa apei ┼či a s─âpunului, prin purtarea corect─â a m─â┼čtii de protec┼úie, ├«n cazul copiilor cu v├órste de peste 3 ani, ┼či prin respectarea distan┼úei de 2 pa┼či fa┼ú─â de ceilal┼úi ├«n spa┼úiile publice. ├Än privin┼úa vaccin─ârii, ├«n ceea ce-i prive┼čte pe copiii cu v├órste sub 17 ani, ei nu pot beneficia ├«nc─â de un ser ├«mpotriva COVID-19, ├«ntruc├ót nu au fost finalizate studiile clinice pediatrice. Pfizer are ├«n studiu un e┼čantion de circa 3.000 de copii cu v├órste cuprinse ├«ntre 12 ┼či 17 ani ┼či inten┼úioneaz─â s─â ├«nceap─â studiile la copii cu v├órste ├«ntre 5 ┼či 11 ani ├«n urm─âtoarele luni. Tot 3.000 de participan┼úi cu v├órste ├«ntre 12 ┼či 17 ani au fost ├«nrola┼úi pentru efectuarea studiilor clinice privind eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 realizat de Moderna. Studiile se afl─â ├«n faza a doua din trei c├óte vor fi ├«n total, iar voluntarii vor fi monitoriza┼úi pe o perioad─â de 13 luni.

Sfatul specialistului

Dr. Valeria Herdea, medic primar de medicin─â general─â, medicin─â de familie cu profil pediatrie, portalul medical Herdea.ro

Cele mai multe ├«mboln─âviri, conform cu experien┼úa de p├ón─â acum, sunt forme f─âr─â manifest─âri clinice. Pacientul nu percepe modificarea st─ârii lui de s─ân─âtate, este ├«n stare general─â bun─â. Acest tip denumit ├«n limbaj medical ÔÇ×purt─âtor s─ân─âtosÔÇč este cu at├ót mai periculos cu c├ót poate constitui un rezervor de boal─â pentru cei din jurul s─âu. Formele u┼čoare spre medii au debut febril, prezint─â tuse seac─â, pot fi ├«nso┼úite de dureri musculare ┼či oboseal─â. Cazurile u┼čoare r─âm├ón la domiciliu ┼či beneficiaz─â de izolare 14 zile. Necesit─â doar tratament simptomatic. Carantinarea ├«n situa┼úiile speciale r─âm├óne condi┼úie de baz─â pentru recuperare. Respectarea regulilor de igien─â personal─â, a locuin┼úei, odihna, alimenta┼úia corect─â faciliteaz─â accelerarea procesului de vindecare.

Info

Numai 2,9% dintre copiii infecta┼úi cu SARS-CoV-2 sunt spitaliza┼úi, iar jum─âtate dintre cei din spitale au o form─â u┼čoar─â a bolii.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽ spre deosebire de adul┼úi, copiii au un risc de 2 ori mai mic de a se ├«mboln─âvi de COVID-19?