Cum poţi combate singurătatea la bătrâneţe?
Fiinţele umane sunt fiinţe sociabile prin natura lor, iar un trai de viaţă în singurătate sau izolare pot avea efecte nocive nu doar în starea psihică a unui om ci şi asupra funcţiilor corpului, provocând tot felul de boli.
Relaţiile sociale susţin o viaţă de calitate, lungă şi sănătoasă, dând impresia de implicare şi utilitate în mediul social. Oamenii, prin natura lor, se simt împliniţi atunci când le pot fi de folos celorlalţi, când au motive pentru care să se implice în anumite acţiuni şi mai ales atunci când se simt apreciaţi.
Momentele de singurătate sunt de folos atât timp cât acestea nu devin o stare generală şi un trai zilnic. Anumite persoane aleg singurătatea din propria dorinţă iar pentru că îşi asumă asta, efectele acesteia pot fi benefice, cum ar fi spre exemplu călugării sau sihaştrii.
Însă o mare parte din oamenii în vârstă sunt obligaţi să treacă prin singurătate fără voia lor, prin situaţiile pe care viaţa însăşi le aşează în calea lor. Copii lor îşi întemeiază propriile familii, se angrenează în multiple activităţi care nu le mai permit să petreacă timp cu părinţii lor în vârstă, mediul social de la serviciu dispare o dată cu pensionarea iar singurătatea se poate instala foarte rapid.
Odată cu înaintarea în vârstă, este aproape inevitabil să menţii aceleaşi relaţii sociale pe care le-ai avut pe parcursul vieţii. Sentimentul de inutilitate împreună cu cel al singurătăţii pe termen lung poate provoca anxietate, depresie, uitare şi multe alte afecţiuni care sunt asociate cu singurătatea. Oamenilor în vârstă li se va părea mult mai dificil să iniţieze prietenii noi, aşa cum o făceau odată şi tind să se izoleze.
Singurătatea este considerată ca fiind un sentiment subiectiv, care este în strânsă legătură cu experienţa proprie a persoanei cu relaţii sociale deficitare. Un prim factor care face ca acest sentiment să se instaleze este absenţa factorilor sociali iar al doilea se referă strict la percepţia personală asupra schimbărilor care intervin. Anumite studii au demonstrat faptul că singurătatea este legată de nemulţumirea faţă de relaţiile familiale şi sociale şi de aşteptările personale ale fiecărui individ.
Pentru a combate singurătatea în primul rând este nevoie să înţelegi că şi bătrâneţea este o parte importantă din procesul vieţii. Aceasta face parte din tot ceea ce viaţa este, alături de copilărie, dezvoltare, succes sau tinereţe. Fiecare stadiu al vieţii vine cu avantaje şi dezavantaje însă important este să vezi ce avantaje ai în fiecare dintre acestea.
Procesul îmbătrânirii este practic viaţa însuşi. Toată perioada în care munceşti, trăieşti, alergi să împlineşti din visurile tale, te vor conduce, inevitabil la stadiul bătrâneţii, în care multe lucruri din cele cu care erai obişnuit se vor schimba. Asta însă nu înseamnă că viaţa s-a terminat, că e nevoie să te izolezi, pentru că nu mai eşti de folos celorlalţi. Din contră.
Acum poţi oferi celorlalţi ceea ce nu ai putut oferi până atunci, precum mai mult timp, înţelepciune, sfaturi sau chiar suport în anumite activităţi. Aşadar fii flexibil cu ceea ce se întâmplă şi adaptează-te noilor schimbări care vin.
Acum ai experienţa şi capacitatea de a face asta, prin prisma tuturor reuşitelor din viaţa ta. Studiile au demonstrat faptul că oamenii în vârstă au abilităţi mai bune de a face faţă unor situaţii pe care în tinereţe nu le-ar fi ştiut gestiona.
Este complet adevărat că viaţa socială suferă modificări în această perioadă însă asta nu înseamna că aceasta este inexistentă. Poţi recrea aceste relaţii chiar dacă familia ta nu mai este alături de tine ca până acum.
Indiferent că alegi să te implici în anumite activităţi sociale unde să îţi faci noi relaţii de prietenie fie într-o comunitate a unui azil de bătrâni, toate aceste lucruri te vor scăpa de sentimentul de singurătate şi inutilitate şi evident de apariţia depresiei sau a altor afecţiuni.
Există diverse comunităţi, grupuri şi activităţi în care te poţi implica pentru a evita ca starea de singurătate să se instaleze. Relaţiile cu ceilalţi oameni, indiferent de natura lor, te vor menţine activ, împlinit, îţi vor da o stare generală de bine şi te vor menţine sănătos mai mult timp.
Bucură-te de timpul pe care acum îl ai în care te poţi ocupa mai mult de tine fără a mai fi nevoit să te grăbeşti undeva, fără a mai fi presat de timp şi foloseşte-l în favoarea ta. Fă mai multe lucruri din ceea ce îţi place şi stai alături de oameni cu care îţi face plăcere să discuţi sau să întreprinzi anumite activităţi. Există chiar şi tineri care îşi doresc să petreacă timp în prezenta celor în vârstă, pentru a le asculta experienţele de viaţă şi a învăţa de la ei. Stai în preajma lor şi ajută-i din înţelepciunea pe care tu ai dobandit-o. Aceste relaţii îţi vor da energie şi te vei simţi mai tânăr, mai sănătos şi de folos celorlalţi.
Nu lăsa singurătatea să te acapareze în procesul frumos al bătrâneţii, decât dacă îţi doreşti tu acest lucru, cu adevărat. Există multe lucruri pe care le poţi face, locuri în care poţi merge şi oameni care abia aşteaptă să te cunoască. Bucură-te de proces şi fă-l să fie cât mai împlinitor cu putinţă.