Cum poţi beneficia de servicii medicale la domiciliu

1 ingrijire domiciliu jpg jpeg

Un asigurat poate beneficia de ├«ngrijiri medicale le domiciliu gratuite pentru maximum 90 de zile anual. Condi┼úiile de acordare prin Casa de Asigur─âri de S─ân─âtate sunt diferite ├«n func┼úie de starea pacientului, iar dosarele de acordare pot fi stufoase. Totu┼či, este un drept al t─âu, de care trebuie s─â ┼čtii c─â po┼úi beneficia.

Recomandarea pentru servicii de ├«ngrijiri medicale la domiciliu o face medicul de specialitate din ambulatoriu: medicul de familie sau medicii de specialitate din spitale la externarea asigura┼úilor, ┼úin├ónd cont de diagnostic, de stadiul bolii ├«n momentul extern─ârii ┼či de un criteriu numit statusul de performan┼ú─â ECOG al bolnavului. Acest status este o scal─â stabilit─â de speciali┼čti cu scopul de a evalua modul ├«n care boala afecteaz─â abilit─â┼úile ┼či activit─â┼úile tale de zi cu zi. Ca s─â ob┼úii gratuit dreptul la ├«ngrijiri medicale la domiciliu este nevoie ca statusul t─âu de performan┼ú─â ECOG s─â fie 3 sau 4.

  • Statusul 3 -  ├«nseam─â c─â pacientul este incapabil s─â desf─â┼čoare activit─â┼úi casnice, este imobilizat peste 50% din timpul zilei ┼či necesit─â sprijin pentru ├«ngrijirea de baz─â: igien─â, alimenta┼úie ┼či mobilizare
  • Statusul 4 -  este stabilit atunci c├ónd pacientul este complet imobilizat la pat, fiind dependent total de alt─â persoan─â pentru ├«ngrijirea de baz─â.

Este nevoie de completarea unui formular special

Durata ┼či ritmicitatea cu care vei beneficia de ├«ngrijiri medicale la domiciliu se stabile┼čte de c─âtre medicul care recomand─â serviciile ┼či toate acestea sunt specificate ├«ntr-un formular numit ÔÇ×Recomandare pentru ├«ngrijiri medicale la domiciliuÔÇŁ. Chiar dac─â nevoile tale sunt mai extinse, medicul nu va putea recomanda mai mult de 90 zile de ├«ngrijiri ├«n 11 luni, acestea ├«mp─âr┼úite ┼či ele ├«n episoade de ├«ngrijire de c├óte maximum 30 de zile. Exist─â mai mul┼úi furnizori care ofer─â servicii medicale la domiciliu, iar asiguratul poate alege din ofertele disponibile. ├Än cazul ├«n care ├«ngrijirile dep─â┼česc durata de 90 de zile, serviciile se pl─âtesc.

Îngijiri paliative, 90 de zile, o singură data în viaţă

├Än categoria ├«ngrijirilor medicale la domiciliu intr─â ┼či ├«ngrijirile paliative, fiind eligibili bolnavii cu afec┼úiuni oncologice ┼či cei cu HIV/SIDA, care au speran┼ú─â limitat─â de via┼ú─â ┼či status de performan┼ú─â ECOG 3 sau 4. ┼×i ├«n aceste situa┼úii, durata pentru care se poate beneficia de servicii de ├«ngrijiri paliative la domiciliu e stabilit─â de medic, dar nu mai mult de 90 de zile o singur─â dat─â ├«n via┼ú─â. ├Än situa┼úia ├«n care ├«ngrijirile nu sunt acordate ├«n zile consecutive, la calcularea celor 90 de zile se iau ├«n calcul numai zilele ├«n care s-au acordat ├«ngrijirile paliative.

Bine se ┼čtiut.

Dosarele pentru acordarea de ├«ngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la CNAS de c─âtre rude ┼či ├«mputernici┼úi ai beneficiarilor.