COVID-19 ┼či sarcina: ce complica┼úii pot s─â apar─â

1 gravida jpg jpeg

Viitoarele mame prezint─â un risc crescut de ├«mboln─âvire grav─â din cauza infect─ârii cu SARS-CoV-2 ├«n compara┼úie cu femeile care nu sunt ├«ns─ârcinate. Anumi┼úi factori cresc ┼či mai mult riscul unei gravide de a dezvolta o form─â sever─â de COVID-19 ┼či de a face complica┼úii.

Sarcina este considerat─â o condi┼úie cu risc ridicat pentru COVID-19, dar femeile gravide sunt mai predispuse s─â aib─â o infec┼úie asimptomatic─â. Potrivit un studiu publicat ├«n luna septembrie a acestui an de Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie, chiar ┼či ├«n r├óndul celor cu simptome, tusea ┼či febra au fost prezente ├«n aproximativ 40% dintre cazuri, iar dificult─â┼úi de respira┼úie ┼či mialgie ├«n circa 20%. Formele severe de COVID-19 apar, de obicei, ├«n a doua parte a sarcinii, ├«n special spre sf├ór┼čitul celui de-al doilea trimestru. Cele care dezvolt─â o form─â grav─â risc─â s─â aib─â nevoie de terapie intensiv─â, ventila┼úie invaziv─â ┼či pot na┼čte prematur.

Coronavirusul poate declan┼ča na┼čterea prematur─â

Potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ┼čtiin┼ú─â americani, aproximativ 11,5% dintre bebelu┼čii mamelor testate pozitiv au contractat noul coronavirus ┼či au prezentat risc s─â se nasc─â prematur. Concluziile cercet─ârii au fost c─â femeile ├«ns─ârcinate nu au un risc mai mare de a se ├«mboln─âvi de COVID-19, dar, dac─â o fac, este posibil s─â fac─â o form─â grav─â, s─â necesite spitalizare, s─â nasc─â prematur sau s─â sufere de preeclampsie, dup─â cum a indicat unul dintre autorii principali ai studiului, Michael Gravett, profesor de obstetric─â ┼či ginecologie la Facultatea de Medicin─â a Universit─â┼úii din Washington. Echipa de cercetare a studiat 2.130 de femei ├«ns─ârcinate din ├«ntreaga lume, ├«n perioada aprilie-august 2020.

Boala pune fătul în pericol

Viitoarele mame care au o form─â de boal─â simptomatic─â au un risc mai mare de a avea complica┼úii care constituie un pericol pentru bebelu┼č. O cercetare a unei echipe de oameni de ┼čtiin┼ú─â de la mai multe universit─â┼úi americane a atras aten┼úia asupra efectelor COVID-19 asupra evolu┼úiei sarcinii. S-au observat mi┼čc─âri reduse la bebelu┼čii ale c─âror mame fuseser─â testate pozitiv, precum ┼či o cantitate redus─â de lichid amniotic. De asemenea, s-a constatat c─â bebelu┼čii mamelor simptomatice au avut nevoie mai mare de oxigen ┼či s─â fie interna┼úi la terapie intensiv─â. ÔÇ×COVID-19 are efecte sistemice severe asupra organismului, ├«n special asupra pacien┼úilor simptomatici. Este posibil ca aceste efecte s─â fie amplificate la femeile ├«ns─ârcinate, care au cereri crescute de oxigen fetalÔÇč, a declarat Kristine Lane, medicinist─â la Universitatea din Texas, care a luat parte la cercetare. Dr. Gil Mor, imunolog ├«n reproducere, sus┼úine c─â apar complica┼úii ├«n sarcin─â ca urmare a inflama┼úiei cronice cauzat─â de COVID-19 care este extrem de periculoas─â at├ót pentru mam─â, c├ót ┼či pentru f─ât.

Vaccinarea, măsură de protecţie

Cea mai bun─â modalitate de reducere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 ┼či de complica┼úii date de COVID-19 ├«n timpul sarcinii este vaccinarea. Potrivit Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii ÔÇ×se recomand─â vaccinarea femeilor ├«ns─ârcinate atunci c├ónd beneficiile vaccin─ârii pentru femeia ├«ns─ârcinat─â dep─â┼česc riscurile poten┼úiale. De exemplu: femeile ├«ns─ârcinate cu risc crescut de expunere la COVID-19 sau cu comorbidit─â┼úi care le plaseaz─â ├«ntr-un grup de risc pentru COVID-19 severÔÇč. Pentru a maximiza protec┼úia fa┼ú─â de variantele SARS-CoV-2, trebuie purtat─â masca de protec┼úie, p─âstrat─â distan┼úa de cel pu┼úin 1,5 metri, evitarea atingerii fe┼úei cu m├óinile ┼či sp─âlarea frecvent─â a m├óinilor.

Cite┼čte ┼či: Nu am├óna vacinarea p├ón─â dup─â na┼čtere! Ar putea fi prea t├órziu. De ce este important─â vaccinarea anti-COVID-19 la gravide  

Ce factori cresc riscul unei forme severe în sarcină

- Vârsta peste 35 de ani

- Supraponderalitatea sau obezitatea

- Comorbidităţile preexistente

- Traiul într-o comunitate cu un număr mare de îmbolnăviri ori cu un nivel redus de vaccinare

- Lucrul în locuri în care este dificilă distanţarea.

┼×tiai c─âÔÇŽ

ÔÇŽviitoarele mame depistate pozitiv trebuie monitorizate atent de medici, deoarece risc─â s─â nasc─â mai devreme de 37 de s─âpt─âm├óni sau pot pierde sarcina?

Sfatul specialistului

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Riscurile infect─ârii unei gravide cu virusul SARS-CoV-2 sunt acelea┼či cu cele ale infect─ârii cu orice tip de virus respirator. Din pricina transform─ârilor prin care trece organismul unei gravide ┼či care presupun inclusiv schimb─âri semnificative ├«n sistemul imunitar, ea este mai predispus─â la acest tip de infec┼úii, a┼čadar ┼či la cele cu SARS-CoV-2. Nu putem spune c─â femeile gravide fac o form─â mai grav─â a bolii, doar c─â, dat─â fiind condi┼úia de gravid─â, e posibil s─â apar─â complica┼úii, una dintre ele fiind febra mare care poate afecta f─âtul ├«n primul trimestru de sarcin─â.