COVID-19 şi sarcina: ce complicaţii pot să apară
Viitoarele mame prezintă un risc crescut de îmbolnăvire gravă din cauza infectării cu SARS-CoV-2 în comparaţie cu femeile care nu sunt însărcinate. Anumiţi factori cresc şi mai mult riscul unei gravide de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a face complicaţii.
Sarcina este considerată o condiţie cu risc ridicat pentru COVID-19, dar femeile gravide sunt mai predispuse să aibă o infecţie asimptomatică. Potrivit un studiu publicat în luna septembrie a acestui an de Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie, chiar şi în rândul celor cu simptome, tusea şi febra au fost prezente în aproximativ 40% dintre cazuri, iar dificultăţi de respiraţie şi mialgie în circa 20%. Formele severe de COVID-19 apar, de obicei, în a doua parte a sarcinii, în special spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru. Cele care dezvoltă o formă gravă riscă să aibă nevoie de terapie intensivă, ventilaţie invazivă şi pot naşte prematur.
Coronavirusul poate declanşa naşterea prematură
Potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă americani, aproximativ 11,5% dintre bebeluşii mamelor testate pozitiv au contractat noul coronavirus şi au prezentat risc să se nască prematur. Concluziile cercetării au fost că femeile însărcinate nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19, dar, dacă o fac, este posibil să facă o formă gravă, să necesite spitalizare, să nască prematur sau să sufere de preeclampsie, după cum a indicat unul dintre autorii principali ai studiului, Michael Gravett, profesor de obstetrică şi ginecologie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington. Echipa de cercetare a studiat 2.130 de femei însărcinate din întreaga lume, în perioada aprilie-august 2020.
Boala pune fătul în pericol
Viitoarele mame care au o formă de boală simptomatică au un risc mai mare de a avea complicaţii care constituie un pericol pentru bebeluş. O cercetare a unei echipe de oameni de ştiinţă de la mai multe universităţi americane a atras atenţia asupra efectelor COVID-19 asupra evoluţiei sarcinii. S-au observat mişcări reduse la bebeluşii ale căror mame fuseseră testate pozitiv, precum şi o cantitate redusă de lichid amniotic. De asemenea, s-a constatat că bebeluşii mamelor simptomatice au avut nevoie mai mare de oxigen şi să fie internaţi la terapie intensivă. „COVID-19 are efecte sistemice severe asupra organismului, în special asupra pacienţilor simptomatici. Este posibil ca aceste efecte să fie amplificate la femeile însărcinate, care au cereri crescute de oxigen fetal‟, a declarat Kristine Lane, medicinistă la Universitatea din Texas, care a luat parte la cercetare. Dr. Gil Mor, imunolog în reproducere, susţine că apar complicaţii în sarcină ca urmare a inflamaţiei cronice cauzată de COVID-19 care este extrem de periculoasă atât pentru mamă, cât şi pentru făt.
Vaccinarea, măsură de protecţie
Cea mai bună modalitate de reducere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 şi de complicaţii date de COVID-19 în timpul sarcinii este vaccinarea. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii „se recomandă vaccinarea femeilor însărcinate atunci când beneficiile vaccinării pentru femeia însărcinată depăşesc riscurile potenţiale. De exemplu: femeile însărcinate cu risc crescut de expunere la COVID-19 sau cu comorbidităţi care le plasează într-un grup de risc pentru COVID-19 sever‟. Pentru a maximiza protecţia faţă de variantele SARS-CoV-2, trebuie purtată masca de protecţie, păstrată distanţa de cel puţin 1,5 metri, evitarea atingerii feţei cu mâinile şi spălarea frecventă a mâinilor.
Ce factori cresc riscul unei forme severe în sarcină
- Vârsta peste 35 de ani
- Supraponderalitatea sau obezitatea
- Comorbidităţile preexistente
- Traiul într-o comunitate cu un număr mare de îmbolnăviri ori cu un nivel redus de vaccinare
- Lucrul în locuri în care este dificilă distanţarea.
Ştiai că…
…viitoarele mame depistate pozitiv trebuie monitorizate atent de medici, deoarece riscă să nască mai devreme de 37 de săptămâni sau pot pierde sarcina?
Sfatul specialistului
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Riscurile infectării unei gravide cu virusul SARS-CoV-2 sunt aceleaşi cu cele ale infectării cu orice tip de virus respirator. Din pricina transformărilor prin care trece organismul unei gravide şi care presupun inclusiv schimbări semnificative în sistemul imunitar, ea este mai predispusă la acest tip de infecţii, aşadar şi la cele cu SARS-CoV-2. Nu putem spune că femeile gravide fac o formă mai gravă a bolii, doar că, dată fiind condiţia de gravidă, e posibil să apară complicaţii, una dintre ele fiind febra mare care poate afecta fătul în primul trimestru de sarcină.