VIDEO: Îl doare burtica! Ce e de făcut?

1 2 jpg jpeg

Aproximativ 10% dintre copiii care ajung la urgenţe se plâng de crampe şi de dureri abdominale. Sistemul digestiv al copiilor este sensibil şi, din acest motiv durerile de burtică sunt frecvente. Cele mai multe dispar de la sine, la fel de repede precum au apărut, foamea fiind principala cauză ce duce la apariţia lor, dar pentru calmarea altora este necesar consultul medicului specialist şi tratamentul potrivit.

Poate fi vorba de indigestie sau de constipaţie

În marea majoritate a cazurilor, durerea este acută, fiind provocată de indigestie sau de constipaţie. În aces caz, se manifestă cu precădere în jurul ombilicului şi este însoţită de balonare. Febra uşoară şi eczemele apărute pe piele sunt simptome al alergiilor alimentare, care se manifestă şi prin crampe abdominale.

O altă cauză frecventă ce duce la declanşarea durerilor sunt infecţiile pulmonare, ale tractului urinar, dar şi gastroenteritele provocate de virusuri şi bacterii. Primul gând care trece prin mintea multor părinţi când vine vorba de dureri de burtă, este că cel mic are apendicită.

Este bine de ştiut că această afecţiune apare, de obicei, după vârsta de 5 ani, iar printre simptome se numără durerea în partea dreaptă inferioară a abdomenului, febra mare şi voma.

Tratament la domiciliu

Durerile abdominale uşoare pot fi calmate, fără a fi nevoie de consultul medicului de specialitate. Se recomandă repaus la pat pentru câteva ore, precum şi consumul de cât mai multe lichide, în special supe de legume sau de pui, la un interval de 15-20 de minute.

Sugarilor le este interzisă administrarea de lapte fiert, întrucât le va fi afectat echilibrul de săruri al organismului, în cazul lor fiind recomandate soluţiile de hidratare de uz pediatric. Totodată, sunt contraindicate băuturile acidulate, băuturile ce conţin cafeină, dar şi sucurile de fructe din comerţ.

Introducerea în dietă a alimentelor solide trebuie să se facă treptat, cele mai indicate fiind biscuiţii nu foarte dulci sau săraţi şi pâinea prăjită. Totodată, medicii pediatri recomandă consumul de alimente cu un conţinut crescut de fibre, cum sunt bananele sau perele.

Sfatul Click! Sănătate: Vizita la medic este obligatorie dacă durerea este foarte puternică, dacă persistă mai mult de 24 de ore şi este însoţită de senzaţie de greaţă, somnolenţă, febră şi lipsa poftei de mâncare.

Şi emoţiile pot fi o cauză

Puţini părinţi ştiu că frica sau emoţiile puternice pot declanşa dureri abdominale. Stresul dinaintea primei zile de grădiniţă sau de şcoală ori frica de un anumit test duc la episoade de durere de burtă. În acest caz, este recomandat să discuţi deschis cu cel mic despre temerile lui şi să vezi cum îl poţi ajuta să treacă mai uşor peste emoţii. Dr. Iurie Burlacu - medic primar pediatru, Sibiu Tel: 0726331765

Erupţia dentară poate să constituie o cauză a problemelor digestive, care se manifestă cel mai des prin scaune moi şi colici. Tratarea acestei probleme se face cu ajutorul unui regim alimentar adecvat şi a calmantelor. Unele afecţiuni respiratorii (pneumoniile, otitele) sau infecţii ale tractului urinar se pot manifesta prin diaree, vărsături şi apetit diminuat.

Pentru tratarea acestor cauze digestive se recomandă, în primul rând, tratarea infecţiilor, administrarea de medicamente antidiareice şi un regim alimentar adecvat vârstei.

Alte boli care cauzează probleme digestive la bebeluşi sunt parazitozele intestinale care se manifestă prin dureri abdominale, greaţă, vărsături, poftă de mâncare diminuată, scaune modificate şi agitaţie. Ele pot fi luate de pe sânul mamei, de pe jucăriile murdare sau din alimentele contaminate. Se recomandă tratamentul parazitozelor şi un regim alimentar.