VIDEO: Fumezi? Iată la ce riscuri îi expui pe copii!

1 2 jpg jpeg

Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru bolile respiratorii şi nu numai, au arătat nenumărate studii în ultimii ani. Situaţia este cu atât mai delicată în cazul copiilor care sunt expuşi fumului de ţigară.

„Acest obicei poate afecta atât mama în timpul sarcinii (complicaţii la naştere), cât şi pe nou născut (retard de creştere în greutate). Chiar dacă aparent fumatul în alt spaţiu al locuinţei ar evita contactul direct al copilului cu nicotina, acest lucru nu este valabil. Particulele de nicotină cad în timpul fumatului pe pielea şi hainele fumătorului, astfel fiind transportate în casă şi inhalate de cel mic“, explică medicul Corina Cîlcic, şef Secţie Pediatrie, Spitalul Sanador, Bucureşti.

Risc mai mare de moarte subită la sugari

Spre deosebire de adulţi, cei mici au nevoie de protecţie suplimentară când vine vorba de fumat, mai ales că fumul degajat de ţigară sau pipă poate conţine aproape 4.000 de produse chimice toxice, inclusiv unele care cauzează cancer. Riscul este cu atât mai mare în cazul sugarilor, atenţionează specialiştii.

„Sugarii ai căror părinţi fumează au un risc mai ridicat de moarte subită. Şi asta datorită creşterii concentraţiei de nicotină în plămâni. Numeroase studii epidemiologice au arătat că reducerea tabagismului, mai ales al mamei ar reduce riscul de moarte subită a sugarului la jumătate din cazuri“, adaugă medicul pediatru Corina Cîlcic.

Copiii pot face mai des boli respiratorii

Substanţele nocive din fumul de ţigară (metale grele, oxizi de azot) irită ochii, nasul şi gâtul copilului, afectândui plămânii. Mai ales în cazul expunerii directe la fumul de ţigară, cantitatea de nicotină ajunge să influenţeze mucusul bronşic, acesta fiind considerat „bariera de protecţie“ a aparatului respirator.

„Influenţând secreţia de mucus este afectat şi sistemul de apărare, astfel că aceşti copii vor fi mai predispuşi infecţiilor respiratorii şi germenilor, unii dintre ei chiar agresivi şi cu evoluţie de lungă durată ce necesită tratamente şi chiar internare“, atrage atenţia doctorul pediatru. Astfel, copilul expus fumului de ţigară riscă să facă astm bronşic sau chiar pneumonie.

Pot apărea probleme de auz

O altă afecţiune la care sunt predispuşi copiii ai căror părinţi obişnuiesc să fumeze este infecţia urechii. Studiile recente au arătat că nu doar riscul de apariţie a acestei afecţiuni este mai mare, ci şi evoluţia ei este una de durată.

„Copiii la care boala revine mai des pot ajunge în timp să aibă probleme cu auzul, chiar să fie diagnosticaţi cu surditate la una dintre urechi. Inclusiv simţul olfactiv (mirosul) poate fi afectat“, atenţionează medicul Corina Cîlcic. De asemenea, expunerea pe perioade lungi la timp a copiilor la fumul de ţigară le poate afecta procesul de dezvoltare, creşte riscul de boli cardiace şi chiar influenţează rezultatele şcolare. Măsuri de protecţie pe care le pot lua părinţii

- nu fuma în casă sau în maşină;

- spală hainele impregnate cu fum de ţigară înainte de a intra în contact cu copilul;

- nu folosi odorizante de cameră. Ele doar acoperă mirosul de ţigară, însă substanţele nocive rămân în aer;

- este dovedit că unele plante pot să absoarbă toxinele din aer, respectiv pe cele din fumul de ţigară (planta păianjen, iedera, gerbera).

dr. Corina Cîlcic, şef Secţie Pediatrie, Spitalul Sanador, Bucureşti

Studiile au arătat că există şi risc de malformaţii congenitale (cardiopatii congenitale, malformaţii ale membrelor sau ale nervului optic, ale plămânului) de 1-2 ori mai mare dacă mama fumează în lunile de sarcină. În cazul copiilor cu astm bronşic, expunerea la fumul de ţigară poate duce chiar şi la debutul unor crize severe.

Unele din aceste episoade presupun internare prin frecvenţa acceselor de tuse şi a accentuării obstrucţiei bronşice ce necesită tratament susţinut şi chiar oxigenoterapie. Dacă au fost expuşi în copilărie, 30% dintre adolescenţi vor deveni fumători zilnici şi cu riscul de a muri cu 13-14 ani mai devreme decât non- fumătorii.