VIDEO: Cum îl poate îmbolnăvi animalul preferat

1 2 jpg jpeg

Ştim, insistă să îi iei un animal de companie, cu care să se joace cât e ziua de lungă şi îţi promite că va avea grijă de el. Datoria ta este să iei cea mai bună decizie, iar sănătatea celui mic este cel mai important lucru de care trebuie să ţii cont.

Psihologii spun că un prieten necuvântător îl ajută pe copil să fie mai responsabil şi să socializeze, iar studiile arată că prietenii necuvântători scad riscul de alergii la cei mici. Din păcate însă, animalele pot transmite şi numeroase boli infecţioase.

Porcuşorul de guineea, o alegere sigură

Porcuşorii de guineea pot transmite numeroase boli infecţioase şi pot provoca alergii, dar acest lucru se întâmplă destul de rar. De fapt, porcuşorii sunt printre cele mai sigure animale de companie, datorită caracterului blând şi a riscului mic de accidentare în timpul jocului.

Atenţie! Trebuie să-i explici copilului că porcuşorul, fiind mic, poate fi rănit foarte uşor.

Pisicile sunt imprevizibile

Sunt graţioase, dornice de dezmierdat şi după faţă par îngeraşi. Însă pisicile sunt imprevizibile şi, uneori, chiar cele mai blânde zgârie şi muşcă fără avertisment. Nu suportă „chinurile“ la care le supun uneori copiii, nu le place să fie trase de coadă şi multe dintre ele nu se lasă prea mult ţinute în braţe.

Pisicile pot transmite diverse boli, mai ales când nu sunt respectate măsurile de igienă. Prin muşcătura şi zgârieturile lor pot fi eliminaţi paraziti care afectează şi omul. Astfel, copilul poate face boala zgârieturii de pisică, o infecţie bacteriană manifestată prin febră şi inflamarea ganglionilor limfatici.

Sfat: Nu lăsaţi pisicile nesupravegheate în camera bebeluşului, pentru că se pot cuibări lângă cel mic şi, uneori, îi pot îngreuna respiraţia în timpul somnului. Câinii, cel mai bun prieten Dintre toate animalele de companie, câinii îi ajută cel mai mult pe copii să se responsabilizeze. Totuşi, este bine de ştiut că multe dintre muşcăturile produse copiilor provin de la câinele din casă sau din curte, spune medicul veterinar Daniel Ivan.

Câinii pot transmite boli infecţioase, unele cu evoluţie gravă. O muşcătură care la un adult nu lasă urme, pentru un copil poate fi gravă, cu atât mai mult cu cât copiii mici sunt muşcaţi frecvent în zona capului şi a feţei.

Sfat! Evită câinii din rasa rottweiler sau pit bull. Cei mai potriviţi pentru copii sunt cei din rasele golden retriever şi labrador.

Papagalii mici ciupesc

Copilul tău vrea un papagal viu colorat, iar tu te gândeşti să îi iei unul mai mic? Iată ce spune medicul veterinar Daniel Ivan: papagalii de talie mică pot să ciupească sau să producă răni grave (rasele mai mari), dacă sunt deranjaţi sau dacă cei mici bagă degetele în colivie.

Papagalii pot transmite diverse boli infecţioase, cum este psitacoza, şi să producă alergii din cauza pufului şi a penelor care se ridică în aer. În general, păsările sunt sensibile la zgomote puternice, cum sunt plânsetele sau ţipetele copiilor mici ori din cauza obiectelor lovite de colivie.

Salmoneloza este cunoscută ca fiind boala cel mai frecvent transmisă omului de către reptilele crescute ca animale de companie, în general, şi ţestoase, în particular. Salmonella este o bacterie ce poate produce tulburări digestive atât adulţilor, cât şi copiilor, iar cei mici sunt expuşi unor forme ale bolii mult mai grave.

Transmiterea bacteriei se face mai uşor când copiii nu respectă cu stricteţe măsurile de igienă.

În timpul jocului cu animalul preferat, trebuie respectate anumite reguli, care pot preveni şi reduce riscul de îmbolnăvire. Iată de ce să ţii cont!

- supraveghează-ţi cu atenţie copilul;

- învaţă-l pe cel mic să se spele bine pe mâini de fiecare dată după ce atinge animalul;

- sfătuieşte-l să nu rănească animalul, să nu-l provoace să fie agresiv;

- spune-i copilului care sunt semnele de avertizare (scuipatul şi încercările de fugă ale pisicilor, mârâitul sau expunerea dinţilor la câine, încercarea de scăpare a iepurilor) şi să le urmeze;

- nu ignora semnele de boală care apar la animalul domestic şi du-l la medicul veterinar. Uneori, se recomandă izolarea temporară a animalului bolnav de copii.

Dr. Daniel Ivan, medic veterinar

Membru al Societăţii Române de Medicină Felină, Bucureşti

Scad riscul de alergii

Preconcepţiile cum că un animal de companie reprezintă o sursă de probleme de sănătate pentru copii au fost de mult infirmate prin cercetări complexe. Un studiu australian arată că acei copii care cresc cu un câine în casă, chiar de la vârsta de sugar, au un sistem imunitar mai puternic şi un risc mai scăzut de alergii asociate astmului.

Copiii care cresc alături de animale dovedesc mai multă empatie, se integrează mai uşor între colegi şi sunt mai implicaţi în activităţi sportive, hobby-uri, activităţi casnice. Copiii care suferă de deficit de atenţie (ADHD sau THDA - tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie) îşi pot canaliza atenţia asupra animalului de companie, element ce îi ajută să înveţe să se concentreze.