Vânătăile copiilor. Când să ne facem griji?

1 2 jpg jpeg

Vânătaia este un semn de culoare negru albăstrui ce apare din cauza sângerării subcutanate provocată de deteriorarea vaselor sanguine în urma unui traumatism. Mulţi copii de peste un an au o mulţime de vânătăi din cauza loviturilor accidentale cu care se confruntă în activitatea lor fizică. Majoritatea vânătăilor nu reprezintă motiv de îngrijorare şi vor dispărea de la sine. Cu toate acestea, vânătaia poate fi semnul unei tulburări de sângerare genetice, a unei boli sau al abuzului fizic. Vânătăile copilului sunt anormale atunci când apar spontan, fără explicaţie, când apar în altă zonă a corpului decât de la genunchi în jos, dacă sunt mai mari decât o monedă şi dacă sunt în relief mai degrabă decât plate.

Tot ce trebuie să faci este să aplici pe pielea copilului gheaţă sau o pungă de legume congelate învelite într-un prosop subţire, timp de 20-30 de minute. Nici un alt tratament nu este necesar.

Îi poţi da copilului paracetamol pentru calmarea durerii şi după două zile de la lovitură, îi poţi aplica un prosop cald de trei ori pe zi pentru ca pielea să poată reabsorbi sângele.

Vânătăile vor dispărea în aproximativ două săptămâni, timp în care îşi vor schimba culoarea din negru-albăstrui în verde-gălbui.

Care sunt cauzele vânătăilor anormale?

...în sângele copilului există un număr mic de trombocite, celulele responsabile cu coagularea sângelui. Trombocitele pot avea un nivel mic pentru că fie nu se produc suficiente, fie se distrug prea repede.

Coagularea deficitară a sângelui înseamnă de fapt că proteinele din sânge ce intereferează cu trombocitele pentru a opri sângerarea şi a grăbi vindecarea. Factorul de coagulare poate fi mic din naştere sau din cauza unei infecţii, a unor medicamente, a insuficienţei vitaminei K sau a unor probleme la ficat.

Tulburările de sângerare pot fi cauzate de anomalii ale factorului de coagulare sau ale trombocitelor.

Vânătăile pot fi un semn al unei tulburări de sângerare mai ales dacă sunt asociate şi cu un istoric familial de sângerări sau învineţiri rapide sau cu următoarele simptome:

– Pete roşii pe piele (ce apar adesea sub presiunea lenjeriei intime)

– Sângerări nazale frecvente sau prelungite

– Sângerare excesivă în urma unei intervenţii chirurgicale

– Sângerare excesivă la dentist

Citeşte continuarea articolului pe totuldespremame.ro