Vaccinurile de care chiar are nevoie copilul t─âu

1 2 jpg jpeg

Pentru a fi eficient, este important ca fiecare vaccin s─â fie f─âcut la v├órsta potrivit─â. Cele mai multe dintre vaccinuri sunt gratuite ┼či se fac ├«n primii ani de via┼ú─â, dup─â un calendar strict ├«ntocmit.

Medicul de familie sau medicul pediatru te poate informa cu privire la data fiec─ârei imuniz─âri. Exist─â ┼či vaccinuri op┼úionale, ├«ns─â, dac─â vrei s─â i le faci copilului, ├«ntreab─â ├«nainte medicul despre avantajele ┼či dezavantajele lor. Cum ac┼úioneaz─â vaccinul?

Vaccinul conţine fragmente mici de bacterii sau de virusuri, care sunt prelucrate astfel încât să nu producă boala. Ele stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, în cazul în care organismul intră în contact cu virusuri sau cu microbi.

Cât timp sunt active?

Unele tipuri de vaccinuri sunt eficiente numai pe perioade limitate de timp, iar pentru men┼úinerea imunit─â┼úii sunt necesare doze de rapel periodice. Vaccinul ├«mpotriva difteriei ┼či cel contra tetanosului se repet─â la fiecare zece ani.

├Än cele mai multe cazuri, vaccinurile nu au efecte adverse. Se poate ├«nt├ómpla totu┼či s─â apar─â o u┼čoar─â ro┼čea┼ú─â sau o umfl─âtur─â la locul inject─ârii, care va disp─ârea de la sine, o stare de u┼čoar─â agita┼úie ori febr─â (├«ntre 38 ┼či 40 de grade Celsius). De regul─â, simptomele dispar de la sine ├«n 24 de ore.

Intensitatea acestora poate fi redus─â dac─â ├«i administrezi copilului un supozitor cu paracetamol imediat dup─â vaccinare ┼či apoi din patru ├«n patru ore. Umfl─âtura sau nodulul care apare ├«n locul ├«n care s-a f─âcut injec┼úia dispare mai repede dac─â ├«i pui comprese cu ap─â rece de-a lungul zilei. Foarte rar, copilul poate face alergie la vaccin.

Dac─â pl├ónge f─âr─â oprire, iar febra dep─â┼če┼čte 39 de grade Celsius, adreseaz─â-te medicului, c─âci poate fi vorba despre o reac┼úie alergic─â.

Vaccinuri controversate

Vaccinul anti-HPV se poate face la 9-10 ani, dar nu protejeaz─â ├«mpotriva tuturor tipurilor de virus papiloma uman (HPV) care cauzeaz─â cancer de col uterin. La noi ├«n ┼úar─â, campania de vaccinare ├«mpotriva HPV s-a desf─â┼čurat ┼či este recomandat─â tinerelor de p├ón─â ├«n 24 de ani.

Totu┼či, exist─â o controvers─â privind eficien┼úa limitat─â ├«n timp (de aproximativ cinci ani) ┼či insuficienta testare a vaccinului, inclusiv necunoa┼čterea efectelor secundare.

Vacinuri opţionale

├Än afara vaccinurilor obligatorii, pot fi f─âcute ┼či alte imuniz─âri: vaccinul contra Haemophillus influenzae tip B, care provoac─â infec┼úii respiratorii la copiii mici, vaccinul ├«mpotriva rotavirusului, care provoac─â enterocolite, vaccinurile ├«mpotriva infec┼úiei pneumococice, a varicelei ┼či a hepatitei A. De men┼úionat este c─â medicii pediatri au p─âreri pro ┼či contra cu privire la aceste vaccinuri.