Vaccinurile de care chiar are nevoie copilul tău

1 2 jpg jpeg

Pentru a fi eficient, este important ca fiecare vaccin să fie făcut la vârsta potrivită. Cele mai multe dintre vaccinuri sunt gratuite şi se fac în primii ani de viaţă, după un calendar strict întocmit.

Medicul de familie sau medicul pediatru te poate informa cu privire la data fiecărei imunizări. Există şi vaccinuri opţionale, însă, dacă vrei să i le faci copilului, întreabă înainte medicul despre avantajele şi dezavantajele lor. Cum acţionează vaccinul?

Vaccinul conţine fragmente mici de bacterii sau de virusuri, care sunt prelucrate astfel încât să nu producă boala. Ele stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi, în cazul în care organismul intră în contact cu virusuri sau cu microbi.

Cât timp sunt active?

Unele tipuri de vaccinuri sunt eficiente numai pe perioade limitate de timp, iar pentru menţinerea imunităţii sunt necesare doze de rapel periodice. Vaccinul împotriva difteriei şi cel contra tetanosului se repetă la fiecare zece ani.

În cele mai multe cazuri, vaccinurile nu au efecte adverse. Se poate întâmpla totuşi să apară o uşoară roşeaţă sau o umflătură la locul injectării, care va dispărea de la sine, o stare de uşoară agitaţie ori febră (între 38 şi 40 de grade Celsius). De regulă, simptomele dispar de la sine în 24 de ore.

Intensitatea acestora poate fi redusă dacă îi administrezi copilului un supozitor cu paracetamol imediat după vaccinare şi apoi din patru în patru ore. Umflătura sau nodulul care apare în locul în care s-a făcut injecţia dispare mai repede dacă îi pui comprese cu apă rece de-a lungul zilei. Foarte rar, copilul poate face alergie la vaccin.

Dacă plânge fără oprire, iar febra depăşeşte 39 de grade Celsius, adresează-te medicului, căci poate fi vorba despre o reacţie alergică.

Vaccinuri controversate

Vaccinul anti-HPV se poate face la 9-10 ani, dar nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virus papiloma uman (HPV) care cauzează cancer de col uterin. La noi în ţară, campania de vaccinare împotriva HPV s-a desfăşurat şi este recomandată tinerelor de până în 24 de ani.

Totuşi, există o controversă privind eficienţa limitată în timp (de aproximativ cinci ani) şi insuficienta testare a vaccinului, inclusiv necunoaşterea efectelor secundare.

Vacinuri opţionale

În afara vaccinurilor obligatorii, pot fi făcute şi alte imunizări: vaccinul contra Haemophillus influenzae tip B, care provoacă infecţii respiratorii la copiii mici, vaccinul împotriva rotavirusului, care provoacă enterocolite, vaccinurile împotriva infecţiei pneumococice, a varicelei şi a hepatitei A. De menţionat este că medicii pediatri au păreri pro şi contra cu privire la aceste vaccinuri.