Vacanta de vara: motiveaza-l sa se relaxeze invatand

1 vacanta de vara jpg jpeg

In curand, vacanta de vara se va sfarsi. Pustiul tau este pregatit sa inceapa un nou an de scoala? Invata-l cum sa alterneze joaca si temele de facut. Mizeaza si pe activitati care ii stimuleaza creativitatea.

Cand ai copii de scoala, dar si cei de gradinita pot intra in aceasta categorie, viata pare o continua aventura in vacanta de vara, mai ales cand vine vorba de lectii. Pune in aplicare aceste trucuri cu ajutorul carora il vei convinge sa invete lucruri noi si in vacanta, cu placere.

Invatatul nu trebuie sa i se para o corvoada celui mic. Cu putina imaginatie si cu un plan pus la punct, poti transforma timpul alocat pentru teme in activitati distractive, amuzante si, in acelasi timp, educative pentru cei mici.

Transforma lectiile in jocuri cu niveluri

Cand faceti temele, inventeaza jocuri bazate pe lectii, care sa cuprinda obstacole din loc in loc. De exemplu, ca sa afle o anumita informatie din curs, copilul trebuie sa rezolve o problema de matematica sau sa citeasca un pasaj dintr-o carte. Partea amuzanta, care il va atrage, depinde de tine. Ii poti spune sa citeasca pe vocea unui personaj preferat de animatie. Sau ii poti da alta activitate-obstacol de trecut, cum ar fi sa faca un expriement chimic: sa observe ce se intampla cu o lingurita de ulei turnata intr-un pahar cu apa.

Stimuleaza-i curiozitatea si inteligenta

Pentru copiii mai mari exista clipuri video in care sunt explicate codurile de programare ale jocurilor PC preferate. In loc sa-l lasi in fata computerului cu mouse-ul in mana si cu ochii in ecran, fara sa invete nimic, mai bine incurajeaza-l sa isi doreasca sa afle cum se fac aceste jocuri. Cine le creeaza, cum sunt gandite acestea si cate si mai cate. In felul acesta ii stimulezi inteligenta si aptitudinile grafice si audio. Va invata notiuni importante de programare si calculator, in timp ce urmareste jocurile preferate.

In vacanta de vara ii poti dezvolta si simtul artistic

Pentru ca nu se pune asa mare accent pe muzica si arte plastice in scoli, vacanta de vara poate fi ideala pentru asemenea activitati. Actorul Malcolm Gladwell crede ca sunt necesare 10.000 de ore de practica pentru ca un om sa devina maestru intr-un domeniu. Asa ca, daca e sa tinem cont de ce spune el, un pusti care vrea sa devina un maestru bucatar sau un muzician cunoscut si apreciat trebuie sa gateasca ori sa cante minimum cinci ore pe zi, in timpul vacantei de vara, pentru urmatorii 22,5 de ani. Cu alte cuvinte, ca sa devina cel mai bun intr-un domeniu, micutul trebuie sa ia totul ca pe o joaca, dar sa exerseze mult.

Si gatitul ii dezvolta imaginatia

Ofera-i o carte de bucate pentru copii sau una cu imagini frumoase si retete usoare si ajuta-l sa faca o reteta pe saptamana. Lasa-l pe el sa le aleaga. Nu uita sa-l iei la cumparaturi si sa-l inveti sa faca lista cu ingrediente si explica-i cum alege cele mai bune produse din magazine.

Citeste mai multe despre petrecerea timpului in vacanta de vara:

Cum il ajuti pe adolescent sa fie mai responsabil

Dependent de internet? Asa il ajuti!